Valdininko atradimas: Telšių gimimo diena paskelbta „paso“ gavimo diena

Parašius komentarą, Savivaldybės „Facebook“ paskyroje šis sakinys apie Telšių 230-ąjį gimtadienį buvo ištrintas.

„Katedros“ aikštėje įvyko koncertas. Savivaldybės „Facebook“ paskyroje ta proga rašyta, kad Žemaitijos sostinė šventė 230-ąjį gimtadienį. Gaila, bet ne pirmą kartą valdininkai „pagimdo“ Telšius gerokai vėliau nei jie atsirado ar buvo pirmą kartą paminėti istoriniuose šaltiniuose.

Štai „Facebook“ paskyroje džiaugsmingai buvo parašyta: „Šįvakar, švenčiant Žemaitijos sostinės 230-ąjį gimtadienį, į Katedros aikštę miesto gyventojus sukvietė jaunimo muzikos koncertas“. Aišku, kalbą rėžė meras Kęstutis Gusarovas, o paskyroje, žinoma, įkeltos vadų nuotraukos. Sakykime, bala nematė šitokio vadukų sureikšminimo, kuris Telšių rajono savivaldybėje įprastas. Paskyroje pasidžiaugta, kad gyventojai „pasikrovė pozityvo“. Tarsi akumuliatoriai… Matyt, ir valdininkams, ir vadukams be „pozityvo“ dar reikėtų pasikrauti ir elementarių žinių iš Telšių istorijos, kad nejuokintų ar neklaidintų ir rajono žmonių, ir svečių.
Manoma, kad Telšiai pirmą kartą istorijos šaltiniuose paminėti 1450 metais. Tai kelia abejonių, nes remiamasi Liudviko Adomo Jucevičiaus žinute, kurioje teigiama, kad autorius skaitęs Kęsgailų archyve kažkokį dokumentą, o jame aprašyti Telšiai. Vis tik ši data įsitvirtino kaip pirmojo Telšių paminėjimo metai. Pagal tradiciją, pirmasis paminėjimas sutapatinamas su vietovės „gimtadieniu“. Jeigu, anot valdininkų, buvo švenčiamas Telšių 230-asis gimtadienis, tai ką reiškia 1450 metų data?
Parašius komentarą, valdininkas ar valdininkė suskubo tekstą pakeisti, nulaižant „Šįvakar, švenčiant Žemaitijos sostinės 230-ąjį gimtadienį…“.
Dėl tokios valdininkiškos kompetencijos „gimtadienio“ data gali išplisti ir oficialiuose Savivaldybės leidiniuose. 1791 metų gruodžio 6 dieną karališkajam miestui Telšiams buvo suteikta savivaldos privilegija. Tačiau ir iki tol neretai, net XVI ir XVII amžiais, Telšiai kai kuriuose šaltiniuose įvardijami miestu, nors ir mažesnės reikšmės. XVIII amžiuje Telšių reikšmė išaugo mieste įsteigus žemės ir pilies teismus. Telšiai, buvę valsčiaus centru, tapo platesnės apygardos centru.
Vaizdžiai kalbant, savivaldos teisių suteikimas miestui buvo tarsi „paso“ gavimas. Vis dėlto neįprasta būtų, jei kas nors savo gimimo diena paskelbtų tą dieną, kai gavo pasą.