Svilinantis karštis išbandė žirgų ir raitelių ištvermę

Varžybos prasidėjo 81 km rungties startu „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio taurei laimėti.

Birželio 19-ąją netoli Telšių įsikūrusiame sporto klube „Topolis“, esant ekstremalioms oro sąlygoms, kai lauke jutiminė oro temperatūra siekė 32 laipsnius karščio, įvyko nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio taurei laimėti. Šiais metais, kaip niekada, varžybose savo jėgas išbandė net 45 raiteliai iš visos Lietuvos.

Aušra Viesulė
Sporto klubas „Topolis“ trenerė

Ištvermės jojimas yra apibrėžiamas kaip sporto rungtis, kai raitelis su tuo pačiu žirgu įveikia nustatytą atstumą per maksimalų laiką. Ir raiteliui, ir žirgui reikalinga ištvermė bei drąsa įveikti ilgus atstumus per besikeičiantį reljefą ir esant pačioms įvairiausioms oro sąlygoms. Trumpiausioje — 14 km distancijoje — tarp prizininkų pateko telšiškė Vakarė Chromovaitė su žirgu „Topolis“.
22 km distancijoje varžėsi 10 raitelių. Mūsų rėmėjų įsteigti prizai bei pirmosios vietos „Pavo taurė“ atiteko Juditai Jankauskaitei iš Šiaulų, su žirgu „Lauders“. Antrąją vietą pelnė šiaulietė Vita Kulikauskaitė su arabų veislės kumelaite „Paloma“, na, o trečioji skirta Ievai Kačanauskaitei iš Panevėžio su taip pat arabų veislės kumelaite „Sakura“.
Pačioje sudėtingiausioje savo reljefu — 24 km distancijoje — varžėsi vienuolika raitelių su žemaitukų veislės žirgais. Visi sėkmingai baigė distanciją. Pagrindinė „Žemaičių taurė“ atiteko Linai Mazrimienei iš Šiaulių su žemaituku „Sidabras“, antroji vieta taip pat iškeliavo į Šiaulius — Andrėjai Rimkutei su žirgu „Aronija“. Na, o trečioji vieta atiteko baisogališkei Dovilei Bagvilaitei su žemaituku „Taifūnas“. Šioje distancijoje debiutavo ir sporto klubo „Topolis“ raitelė Adrija Varpučianskytė su penkiamečiu žemaituku „Žestu“, kurie sėkmingai įveikė trasą ir liko ketvirtoje vietoje!
„Germanto lobio“ taurė buvo skirta įvairių veislių žirgams bei jų šeimininkams. Dėl jos susirungė septyni raiteliai. Svilinant dideliam karščiui, du atstovai, veterinarų sprendimu, dėl žirgų sveikatos buvo diskvalifikuoti. Taigi 44 km distanciją sėkmingai baigė penki raiteliai. Pirmoji šioje rungtyje buvo sporto klubo „Topolis“ raitelė Emilija Jokšaitė su klubui priklausančia ristūnų veislės kumele „Felicija“. Antroji vieta atiteko Ugnei Zaleckienei iš Trakų su arabų veislės kumelaite „Balinka ox“, na, o trečioji — sporto klubp „Topolis“ raitelei Eimilei Kačinskaitei su arabų veislės žirgu „Polis“. Šioje rungtyje, po dvejų metų pertraukos, susirungė ir sporto klubo „Topolis“ trenerė Aušra Viesulė su žemaitukų veislės žirgu „Perlis“ ir liko ketvirti.
59 km distancijoje „Blitz taurė“ laimi tas, kuris pasiekia finišą su sveiku žirgu greičiausiai. Čia nenugalima buvo šiaulietė Jogailė Develytė su arabų veislės žirgu „Sultan“, kuris išvystė net 18,22 km/h vidutinį trasos greitį. Antroji vieta atiteko Jogailės trenerei Jūratei Repšienei su arabų veislės žirgu „Ardmore“, o trečiąją vietą laimėjo Ugnė Bertulytė su žirgu „Zorro“.
Pačioje ilgiausioje — 81 km distancijoje — „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti šiais metais susirungė bene daugiausiai raitelių. Iš aštuonių tik vienas trasos viduryje sustojo jojęs, o visi kiti sėkmingai ją baigė.
Dėl ekstremalių oro sąlygų, teisėjų sprendimu, raiteliai startavo jau 6 valandą ryto. Pagrindine šios taurės nugalėtoja tapo šiaulietė dvyliktokė Sofija Matulevičiūtė su arabų veislės žirgu „Oran“, įveikusi distanciją per 4 val. 58 min. (16,29km/h). Antroji vieta atiteko vienuolikametei Rustei Mazrimaitei su arabų veislės žirgu „Abbot“, o trečioji vieta skirta Jogailei Dulevičiūtei iš Panevėžio su arabų veislės žirgu „Aldikis“.
Šioje distancijoje savo jėgas išbandė ir sporto klubo „Topolis“ raitelė Ieva Masalskaitė su Amerikos ristūnų veislės žirgu „Kung Sanna“. Pagrindinis tikslas — pasiekti finišą, siekiant įgauti kvalifikaciją ir galimybę ruoštis Lietuvos čempionatui, kuris vyks rugpjūčio mėnesį. Tikslas sėkmingai įgyvendintas — distancija įveikta per 5 val. 35 min. ir įgyta teisė dalyvauti Lietuvos čempionate.
Šios varžybos nebūtų įvykusios be rėmėjų: mūsų generalinis rėmėjas laikraštis „Kalvotoji Žemaitija“, Lietuvos žirginio sporto federacija, Žemaitukų arklių augintojų asociacija, Žirginio sporto asociacija, Jojimo prekių parduotuvė „Pasažas“, AB „Lytagra“, „Pavo“ pašarai žirgams, kredito unija „Germanto lobis“, parduotuvė „Ėdesys žirgams“, pašarai žirgams „Marstall Lietuva“, mūsų rėmėjas iš Vokietijos „Barefoot Baltic“, fotografas Arvydas, pašarai žirgams „Equine Nutriplan“, „Mangų Mangas“, „Zoo katalogas“, žurnalas „Mūsų žirgai“.
Nacionalinės ištvermės jojimo varžybos „Kalvotosios Žemaitijos“ taurei laimėti šiemet ypatingos ir tuo, jog iš vakaro prieš varžybas žirgyne įvyko susitikimas su stipriausia Lietuvos ištvermės jojimo raitele Alisija Zabavska, Lietuvai atstovaujančia pasaulio čempionate. Alisija iš Amerikos į Lietuvą atvyko aplankyti artimųjų. Pakvietus ją į varžybas kaip garbės svečią, ji noriai sutiko pasidalinti ne tik savo pasaulio ištvermės jojimo čempionate patirtais įspūdžiais, bet ir davė daug naudingų patarimų varžybų dalyviams.
Taip pat mus aplankė Seimo narys Valentinas Bukauskas, kuris apžiūrėjo žirgus, draugiškai pasišnekučiavo su varžybų dalyviais bei paliko atminimo dovanėlių labai svarbias pareigas mūsų varžybose einantiems vet. gydytojams, bei Alisijai Zabavskai.
Sporto klubo „Topolis“ komanda dėkoja visiems, prisidėjusiems prie šių varžybų organizavimo. Kitos varžybos — jau liepos 3 dieną. Taip pat sporto klube „Topolis“ vyks Lietuvos vaikų iki 14 metų ištvermės jojimo čempionatas.

1 Komentaras

  1. Mikroautobusų nuoma, kelionė po Lietuvą – atostogos siekiant atrasti vietines pramogas. Besišypsantys vietiniai žmonės pralinksmina, o karštas šokoladas suteikia jėgų visai dienai. Nauji keliavimo būdai ir šilta atmosfera, mikroautobusų, mašinos nuoma kelionėje suteikia galimybę pamatyti lankomas vietas. Tai puiki galimybė pailsėti nuo nuolatinio varžymosi dėl aukštesnio reitingo. Pirmosios kelionės po vietines vietoves, gamtos pramogos ir gryno oro įkvėpimas. Atnaujinti paprastą požiūrį į keliones ir atrasti asmeninius įgūdžius, kurie lavina asmeninius sugebėjimus. Kai kurios kelionės akimirkos atrodo gąsdinančiai, bet tuo ir žavi. Ir įdomiausia tai, kad kuo ekstremaliau gyvenimas kelionėje atrodo, tuo sulaukia daugiau susidomėjimo.

Komentarai nepriimami.