Gali tekti „susivynioti“ Respublikos gatvės dangą

Dalyje Respublikos gatvės ekspertai nustatė, kad antro asfalto sluoksnio tankumas per menkas.

Respublikos gatvės rekonstrukcija senokai tapo telšiškių pasipiktinimo ir pašaipos objektu. Žmonės matė, kaip vangiai darbavosi statybininkai. Pernai gatvės rekonstrukcijai nepanaudota bene 700 tūkst. eurų, skirtų iš valstybės biudžeto. Ar nenutiks taip ir šiemet?
Alvydas Ivoncius

Ne tik lėti tempai, o ir įtarimai dėl darbų kokybės kelia nerimą telšiškiams. Ar nenutiks taip, kad po kelerių metų vėl teks gatvę remontuoti? Tiesa, gatvę rekonstruojančios bendrovės darbai tikrinami. Pagal dabartinę praktiką, paklojus sluoksnius, patikrinama, ar jie kokybiški.
Rekonstruojamoje Respublikos gatvės dalyje buvo paklotas vienas asfalto sluoksnis. Jį patikrino „Problematikos“ ekspertai ir nustatė, kad danga tinkama. Tačiau praėjusią savaitę Savivaldybės administraciją pasiekė nemaloni naujiena. Paklotas antras asfalto sluoksnis yra netinkamas. Tai nustatė ta pati „Problematika“, paėmusi pakloto antro asfalto sluoksnio mėginius ir juos ištyrusi. Nustatyta, kad per menkas sluoksnio tankumas.
Gatvėje turi būti pakloti trys asfalto sluoksniai.
Savivaldybės administracijos direktoriaus Tomo Katkaus teigimu, tai reiškia, kad antras asfalto sluoksnis netinkamas. Tačiau rangovai nori atlikti savo ekspertizę, samdydami kitus ekspertus.  Jei abiejų ekspertizių duomenys sutaps, nekokybiškas antro asfalto dangos atkarpas teks pašalinti ir asfaltą kloti iš naujo. T.Katkus nerimauja, kad tai dar labiau vėlins gatvės rekonstrukciją. Tačiau, Savivaldybės administracijos direktoriaus teigimu, nekokybiškas antrasis sluoksnis negali būti paliktas.
T.Katkaus teigimu, abejonių kelia ir klojamos šaligatvyje klinkerio plytelės. Mat jos plonesnės nei betoninės. Pasak T.Katkaus, dabar laukiama specialistų išvadų, ar plonesnių klinkerio plytelių atsparumas toks pat, kaip ir storesnių betoninių.
Savivaldybės tarybai pritarus Algirdo Žebrausko raginimui, dalis Respublikos gatvės ir Turgaus aikštės šaligatvių bus išgrįstos klinkerio trinkelėmis, o gatvės pradžia ir Turgaus aikštės važiuojamoji dalis — akmeninėmis trinkelėmis. Toks siūlymas pabrangino Respublikos gatvės ir Turgaus aikštės važiuojamosios dalies rekonstrukciją bemaž milijonu eurų. Tuo tarpu kai kurių neasfaltuotų ir lopais nusėtų gatvių gyventojai bergždžiai beldžiasi į Savivaldybės duris, prašydami kuo greičiau remontuoti jų gatves. Be miesto gatvių, turime dešimtis kilometrų remontuotinų miestelių gatvių ir kelių. Kai norima „išblizginti“ vien miesto centrą, pamirštami tūkstančiai žmonių, gyvenančių toliau nuo „gražėjančių Telšių“ ne tik pačiuose Telšiuose, bet ir miesteliuose bei kaimuose.