„Pasimatom 2021“ — įvairių pagalbos tarnybų bendrystė

Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų poskyrio viršininkas Tomas Trimailovas pademonstravo, kaip atpažįstami pirštų antspaudai.

Praėjusį penktadienį telšiškiai su savo atžalomis buvo kviečiami į Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato darbuotojų organizuojamą pažintinę šventę „Pasimatom 2021“. Renginio metu dalyviai galėjo susitikti ir iš arčiau susipažinti su priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos, greitosios medicinos pagalbos, probacijos tarnybos, visuomenės sveikatos biuro veiklomis, o mažųjų šventės dalyvių laukė edukacinių bei pažintinių užsiėminų gausa.

Justina Lukošienė

Renginį atidarė Telšių rajono policijos komisariato viršininkė Aurelija Kontrimienė, kuri pasidžiaugė pirmą kartą vykstančia švente bei akcentavo bendrystę kaip didžiausią vertybę, jungiančią įvairias pagalbos tarnybas. „Šiandien matome savo partnerius, su kuriais tikrai bendradarbiaujame ne tik renginiuose, bet ir mūsų nelengvoje kasdienybėje. Jie mums padeda saugoti, ginti, padėti. Džiugu čia matyti visus kartu, nes taip galime pasidžiaugti ta bendryste ir suprasti, kad ji mūsų mieste yra gyva. Mes ir mūsų partneriai esame atviri, visada pasirengę ir stengiamės, kad kiekvienas žmogus mūsų mieste ir rajone būtų sveikas bei saugus“,— kalbėjo Aurelija Kontrimienė ir palinkėjo visiems gero laiko, turiningos pažinties bei dovanoti vieni kitiems šypsenas.
Po to sveikinimo žodį tarė Telšių rajono savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas, kuris padėkojo policijos komisariato vadovei ir visiems darbuotojams už puikų renginį, subūrusį į vieną vietą pagalbos tarnybas. „Dėkoju ne tik savo, bet ir telšiškių vardu, kad pristatote savo veiklą. Noriu, kad tai taptų neišnykstančia tradicija“,— sakė rajono vadovas. LR Seimo narys Valentinas Bukauskas antrino Savivaldybės merui, pabrėždamas, kad tokie renginiai turi būti ne vienadieniai, o nuolatiniai. „Linkiu, kad toks išėjimas į visuomenę nesustotų, nes kuo daugiau mus supažindina, tuo mes esame tvaresni, stipresni, daugiau suprantantys“,— teigė V.Bukauskas.
Telšių rajono policijos komisariato kapelionas prelatas Juozas Šiurys akcentavo vienybės svarbą. „Tik jos dėka pasiekiami dideli rezultatai. Visi kartu galime be galo daug padaryti, nes, vieni kitiems padėdami, mes patys tampame laimingesni ir kitus padarome laimingais“,— tvirtino prelatas.
Šeimų komandos buvo kviečiamos registruotis konkurse „Atidaryk kriminalinį lagaminėlį“, kurį šeimos pradėjo atidarinėti jau ketvirtadienį. Tai buvo komandinis vienos šeimos žaidimas, kuriame šeimai duotos 45 minutės atrakinti minėtą lagaminėlį ir įvykdyti visas užduotis. Jame buvo paslėptos nusikaltimo detalės. Reikėjo išsiaiškinti ir nustatyti deimantų vagystės vykdytoją-nusikaltėlį, surasti jo pavogtus deimantus, kuriuos jis kruopščiai paslėpė po devyniais užraktais, bei nustatyti, kokiose teritorijose tas asmuo padarė nusikalstamas veikas. „Šis žaidimas visoms šeimoms buvo tikras iššūkis, nes reikalavo sumanumo, loginio mąstymo, apsukrumo ir, be abejonės, netgi kriminalistikos metodų išmanymo. Džiaugiamės, kad šiame žaidime sudalyvavo 7 šeimos, visos lagaminėlį atrakino, įvykdė užduotis, surado nusikaltėlį ir deimantus“,— pasidžiaugė Telšių rajono policijos komisariato viršininkė A.Kontrimienė.
Šeimai, kuri greičiausiai atidarė lagaminėlį bei įvykdė visas užduotis, atiteko Telšių rajono savivaldybės įsteigtas prizas. Konkursą laimėjo Aušros Lukošiūtės šeima, kuri viską įvykdė per 18 minučių.
Šventės dalyviai ne tik susipažino su įvairių pagalbos tarnybų veikla, bet ir buvo įtraukti į edukacinius užsiėmimus. Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kriminalistinių tyrimų poskyrio viršininkas Tomas Trimailovas pademonstravo, kaip yra atpažįstami pirštų antspaudai. Pasak jo, kiekvienas turime unikalius pirštų antspaudus, skiriasi netgi monozigotinių dvynių pirštų antspaudai. „Pirštų raštas yra nepakartojamas tuo, kad jį sudarančios linijos nesusikerta. Visi linijų išsišakojimai, jų pradžios ir pabaigos sudaro individualią pirštų rašto visumą, pagal kurią yra identifikuojami rankų pėdsakai. Nusikaltėlis, įtariamasis, papuolęs į policiją, yra daktiloskopuojamas. Tos daktiloskopinės kortelės yra kaupiamos Lietuvos policijos daktiloskopinių duomenų registre“,— pasakojo T.Trimailovas bei pridūrė, kad, net susižeidus pirštų pagalvėles, o vėliau odai atsinaujinus, išryškėja lygiai tokie patys pirštų antspaudai.
Visų susirinkusių dėmesį prikaustė policijos tarnybinio šuns King sugebėjimai. Šiaulių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Patrulių rinktinės 1-osios kuopos Kinologų būrio vadas Marius Mižutavičius policijoje tarnauja jau 15 metų, o tiesioginį darbą su tarnybiniais šunimis dirba jau 9 metus. Jo pašonėje komandas vykdo keturkojis pareigūnas — belgų aviganis King, kurį kinologas drąsiai vadina savo kolega. „Mes sekame pėdsakais, sulaikome nusikalstamą veiką vykdančius įtariamus asmenis, ieškome narkotinių medžiagų, dingusių žmonių. Šiuo metų laiku ypač aktualu, nes daugelis išeina į miškus grybauti ir pasiklysta“,— dėstė M.Mižutavičius. Kinologas atviravo, jog sunku rasti šunį, kuris galėtų būti pareigūnu ir atitiktų keliamus reikalavimus — būtų drąsus, turėtų tam būdingus instinktus kaip medžioklė, grobis, maistas. Jo teigimu, prireikia 2,5-3 metų, jog tarnybinis šuo būtų pasiruošęs atlikti tarnybines funkcijas.
Renginio metu vaikai išbandė policijos mašinėles, į orą bokšteliu šventės dalyvius kėlė ugniagesiai gelbėtojai, greitosios medicinos pagalbos medikai pademonstravo aparatūrą ir metodus, kurie gelbsti žmonių gyvybes, visuomenės sveikatos biuro atstovės ragino gyventojus atsakingai rūpintis savo sveikata, probacijos tarnybos specialistės pristatė savo darbo specifiką.