Sveikatos apsaugos ministras susitiko su žurnalistais

Sveikatos apsaugos ministras ir jo patarėja Aistė Šuksta atsako į „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio skaitytojo klausimą.

Praėjusį ketvirtadienį Telšių rajono savivaldybėje lankęsis sveikatos apsaugos ministras Arūnas Dulkys, prieš žengdamas į Regioninę Telšių ligoninę, keliolika minučių skyrė ir pokalbiui su rajono laikraščių žurnalistais.

Ministras akcentavo kai kuriuos pokyčius, laukiančius greitosios medicinos pagalbos, atkreipė dėmesį, jog geresnio vaisto, kaip vakcinavimasis prieš COVID-19, kol kas nėra. „Statistika rodo, kad daugiausiai ligoninėse šiuo metu — neskiepytų žmonių. Ta pati tendencija ir Telšiuose“,— sakė A.Dulkys. Tą patvirtino ir Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė. Pasak jos, ligoninėje COVID-19 padalinys pernai buvo atidarytas lapkričio mėnesį, o šiemet — nuo rugsėjo 1-osios.
Ministras paragino žmones eiti skiepytis, nes kitos apsaugos tikrai nėra. Žinoma, suserga ir skiepyti, bet liga įveikiama kur kas lengviau.
„Kalvotoji Žemaitija“ perdavė ministrui skaitytojo laišką, kuriame rašoma (Red. — kalba netaisyta): „Ar žinojote, kad Ministerio Dulkio rugpjūčio 12 d. sprendimu, vakcinų atsekamumo štrich kodas yra panaikinamas. Tai yra, nebebus galima atsekti gamintojo partijos, vakcinos pagaminimo šalies, laiko… Geras, ne? Japonijoj baisiausias skandalas kilo dėl „Modernos“, atsisakė jos, o kas gali paneigti, kad ta „lieva“ „Moderna“ nenusės Lietuvoj?“
Pirmiausia ministras nustebo, kas tas „štrich“ kodas, o vėliau jo patarėja Aistė Šuksta paneigė, jog tokio dokumento rugpjūčio 12-ąją ministras nepasirašė, ir žmonės dėl vakcinų patikimumo bei atsekamumo gali būti ramūs.
Kitas klausimas buvo dėl antikūnų kiekio. Vieniems jie skaičiuojami dešimtimis, kitiems — šimtais ir dar daugiau. Pasirodo, kiekviena laboratorija turi savo antikūnų nustatymo metodiką. Po tyrimų kiekvienam pasakoma, užtenkamas jų kiekis organizme ar ne. Todėl šiuo atveju reikėtų klausyti kompetentingų specialistų išvadų, o ne lyginti savo antikūnų kiekį su kaimyno. („KŽ“ inf.)