Žemaičiai — kantrūs ligoniai, tačiau delsti niekam nevalia

Regioninės Telšių ligoninės chirurgas Romualdas Savickis.

Tuo įsitikinęs chirurgas Romualdas Savickis, Regioninėje Telšių ligoninėje dirbantis nuo šių metų rugpjūčio 9-osios. Pats būdamas žemaitis, kantrų būdą vertina, tačiau jo nesutapatina su delsimu, abejonėmis, ypač pajutus ligos artėjimą. Vilkinimas niekuomet problemos neišspręs, tuo labiau kalbant apie žmogaus sveikatą.

Algirdas Dačkevičius

Romualdas Savickis — telšiškis, baigęs tuometę „Germanto“ vidurinę mokyklą (dabar — „Germanto“ progimnazija). Jo tėvai — kariškiai, todėl nuo mažumės šeimoje jautė tvarką, paremtą konkrečiais sprendimais. Pats irgi mėgo konkretumą, todėl ir mokykloje labiau domino tikslieji bei gamtos mokslai. Tai, ko gero, nulėmė jo pasirinkimą pasukti į mediciną, tuo labiau, kad tarp artimųjų, kurie galėtų būti pavyzdžiu ar paraginti, tokios profesijos atstovų nėra.
Į chirurgiją, matyt, irgi pasuko dėl to, kad galima greičiau pastebėti savo darbo rezultatą, nes ką įmanoma įveikti chirurgo skalpeliu, to neprilyginsi nurytai tabletei. Žinoma, čia ir lyginti nereikėtų, nes chirurgas — ne terapeutas.
„Su Telšių medikais esu labiau pažįstamas apie penketą metų — nuo pat rezidentūros pradžios. Skirtumas tik toks, kad tuomet atvykdavau savaitgaliais, o dabar dirbu kiekvieną dieną“,— sakė gydytojas.
„Tai jau aštuntasis chirurgas ligoninėje. Labai džiaugiuosi, kad jis sugrįžo į Telšius, atrodo, nesusigundęs siūlomu darbu Kauno ligoninėje. Kita vertus, labai vertiname jaunus specialistus, nes jie į kolektyvą įneša naujovių. Taip vyresniųjų ir jaunesniųjų kolegų tandemas sugeba sėkmingai darbuotis“,— sakė Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė.
Chirurgas pasidžiaugė, jog medicinos technika vis tobulėja, todėl sėkmingai galima taikyti naujus gydymo būdus. Vienas iš jų — minimaliai invazinė chirurgija. Laparoskopinėmis operacijomis galima išoperuoti vos ne viską, kaip ir klasikinės operacijos metu. Medikas taip pat gilino žinias, įveikiant koloproktologijos ir tarpvietės ligas.
Laparoskopinė chirurgija saugi, veiksminga ir daugumos ligonių gerai toleruojama. Palyginti su tradicine chirurgija, turi šių privalumų: ligoniai greičiau pasveiksta, sutrumpėja gulėjimo ligoninėje laikas, sumažėja gydymo išlaidos, gaunamas geresnis kosmetinis rezultatas. Laparoskopu operuojama tulžies pūslė, prakiurusi skrandžio opa, kirmėlinės ataugos, kirkšnies išvaržos, pooperacinės išvaržos, tačiau tikslias indikacijas laparoskopinei operacijai gali nustatyti chirurgas, susipažinęs su konkrečiu atveju. Sudėtingesnės operacijos atliekamos tretinio lygio ligoninėse. R.Savickio praktikoje būta gana sudėtingų operacijų, operuojant storosios žarnos auglius, žarnos nepraeinamumą ir kt.
Vienu metu jo darbo krūvis buvo ypač didelis, nes, be pagrindinės darbovietės Kauno klinikose, dirbo net keturiose ligoninėse: Telšių, Šiaulių, Kelmės ir Ukmergės. Vadinasi, jam Žemaitijos sostinėje visi iššūkiai įveikiami. Chirurgas dirba ne tik savo skyriuje, bet ir budi Priėmimo ir skubiosios pagalbos skyriuje.
R.Savickis jokiu būdu nenorėtų sulaukti tokio meto, koks buvo po pirmosios COVID-19 bangos. Dėl pandemijos sustabdytų planinių operacijų, tuomet netrūko pacientų su įvairiomis uždelstomis ligomis. Šiuo metu Regioninėje Telšių ligoninėje visos planinės operacijos vyksta be jokių trukdžių. Nežinia, kiek ilgai tai tęsis, nes kitos ligoninės dėl koronaviruso planines operacijas jau nutraukinėja.