Tarybos posėdyje — aktualiausi sprendimai

2021-09-30 įvyko eilinis Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdis. Posėdžiui pateikti 42 sprendimų projektai. Dviem iš 42 sprendimų projektų nepritarta: dėl tarybos Kontrolės komiteto narių sudėties pakeitimo ir dėl Telšių sporto ir rekreacijos centro dengtos krepšinio aikštelės su tribūnomis naudojimo tvarkos. Kiti 40 sprendimų priimti.
Vienas iš svarbiausių klausimų, dėl kurio Tarybos nariai turėjo apsispręsti, pradėti ar ne derybas, kad VšĮ Telšių regioninės ligoninės antruoju dalininku taptų valstybė (iki šiol yra tik vienas dalininkas — Savivaldybė). Tarybos nariams rūpėjo, kokiomis sąlygomis tai būtų padaryta. Posėdžio metu į daugelį klausimų atsakyta: priėmus tokį sprendimą, nauda rajono žmonėms būtų akivaizdi, nes valstybės ketinimai yra mūsų ligoninę aprūpinimo, paslaugų prieinamumo ir kokybės atžvilgiu pakelti į aukštesnį lygį, nekeičiant jos dabartinio (Regioninės ligoninės) statuso. Tai reikštų ir ženkliai didesnį finansavimą. Taryba, išklausiusi ligoninės direktorės Jovitos Seiliuvienės paaiškinimus, nutarė pritarti pradėti procedūras dėl valstybės, kaip antrojo dalininko, atsiradimo ligoninės valdyme.
Daug diskusijų sukėlė sprendimas atšaukti draudimą prekiauti alkoholiniais gėrimais renginių metu. Tokį prašymą prieš mėnesį pateikė Telšių rajono kultūros įstaigų vadovai, ir prašymą, nors ir nedidele balsų persvara, Taryba patenkino.
Nemažai klausimų iškilo ir svarstant sprendimo projektą dėl nemokamo keleivių vežimo vietinio susisiekimo maršrutais. Opozicinė Valstiečių ir žaliųjų frakcija ketino savintis šio sprendimo autorystę. Tačiau reikėtų paaiškinti, kad valdančiąją koaliciją sudarančios partijos (socialdemokratai, Darbo partija ir konservatoriai) dėl nemokamo gyventojų vežimo apsisprendusios buvo jau anksčiau, meras sudarė darbo grupę situacijai išanalizuoti ir tik po to buvo gautas analogiškas opzicinės Valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos siūlymas. Posėdyje keturių balsų persvara sprendimas buvo priimtas: nuo 2022-10-01 visi Telšių rajono gyventojai vietinio susisiekimo autobusų maršrutais važiuos nemokamai.
Soduose gyvenančius žmones turėtų pradžiuginti jų bendrijose esančių kelių ir gatvių perspektyva: šiame posėdyje patvirtinta tvarka, pagal kurią bus galima įtraukti į remontuotinų vietinės reikšmės kelių sąrašą ir sodų kelius. Taip atsiras galimybė finansuoti šių kelių priežiūrą, taisymą ir tiesimą.
Taip pat Taryba nustatė naujų 2022 m. veiklų, kuriomis gali būti verčiamasi turint verslo liudijimą, pajamų mokesčius ir lengvatas. Siekiant skatinti legalaus smulkiojo verslo plėtrą, dauguma mokesčių buvo sumažinti.
Spalio 10-ąją minima Savivaldos diena. Ta proga Lietuvos savivaldybių asociacija yra įsteigusi „Auksinės krivūlės“ riterio apdovanojimą. Taryba priėmė sprendimą tokiam apdovanojimui teikti Kajatono Šliogerio kandidatūrą.
Spalio 7 d. šaukiams neeilinis Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas vienas klausimas: dėl leidimo vykdyti projekto „Vietinės reikšmės kelių (gatvių) rekonstravimas, Telšių miestas, Respublikos g. su prieigomis, techninis projektas“ A laidos koregavimą ir rangos darbų sutarties keitimą. Nuo 2022 m. bus keičiama Kelių priežiūros ir plėtros programos finansavimo tvarka: planuojama atsisakyti rezervo lėšų skirstymo atskiriems objektams, o lėšas tiesiog paskirstyti visoms savivaldybėms. Todėl reikalingas minėto projekto koregavimas, kuris leistų sutaupyti apie 480 tūkst. eurų ir tas lėšas paskirti mūsų rajono vietinės reikšmės kelių remontui ir priežiūrai.

Telšių rajono savivaldybės informacija