Žiema kandžiosis ne tik šalčiu, bet ir šilumos kainomis

Šilumos energijos kainos kilimas Telšiuose nuo 2020 metų gruodžio 1 dienos iki šių metų lapkričio 1 dienos. Šaltinis: Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba.

Valstybinė energetikos reguliavimo tarnyba paskelbė duomenis apie šilumos energijos kainas Lietuvoje. Telšiuose šios kainos, nors ir nepriskirtinos mažųjų grupei, nėra ir pačios didžiausios. Primename, kad šilumos energiją centralizuotai vartotojams tiekia UAB „Litesko“ Telšių filialas. Praėjusią Savivaldybės kadenciją šilumos ūkio nuomos sutartis su šia bendrove buvo pratęsta dešimčiai metų.

Alvydas Ivoncius

Energija perkama aukcionuose
Lapkričio mėnesį Telšiuose buvo 7,22 cento kaina už vieną kilovatvalandę. Vidutinė kaina lapkričio mėnesį Lietuvoje buvo 5,79 cento už kilovatvalandę. Mažiausiai mokėjo uteniškiai (4,44 cento), daugiausiai — Nemenčinės gyventojai (10,32 cento). Plungiškiai mokėjo 7,10, mažeikiškiai — 5,07, akmeniškiai — 7,16, kelmiškiai — 7,79 cento už kilovatvalandę. Valstybinė kainų reguliavimo tarnyba skelbia 50 įmonių, centralizuotai tiekiančių šilumos energiją, duomenis. Brangiau nei „Telšių šiluma“ centralizuotai šilumos energiją tiekė 25 įmonės. Taigi Telšiai pagal šilumos energijos kainą nebėra, kaip anksčiau, didžiausių kainų „dešimtuke“.
„Telšių šiluma“ ne visą šilumos energiją gamina pati, bet dar perka iš UAB „BIO zona“ ir UAB „Žemaitijos energija“. UAB „BIO zona“ Valstybinė kainų reguliavimo tarnyba nustatė nuo lapkričio 1 dienos 4,82 cento už kilovatvalandę — ir tai yra didžiausia kaina Lietuvoje tarp reguliuojamų nepriklausomų gamintojų. O UAB „Žemaitijos energija“ yra nustatyta 2,98 cento už kilovatvalandę. Ir tai trylikta vieta pagal kainą tarp 21 reguliuojamo nepriklausomo šilumos energijos gamintojo. Tačiau tai „lubos“, o ne reali šilumos energijos pardavimo kaina. Pasak UAB „BIO zona“ direktoriaus Alfredo Vauro, jo bendrovė lapkričio mėnesį šilumos energiją pardavė po 3,54 cento už kilovatvalandę. Šilumos energija superkama aukcionuose, kuriuose dalyvauja ir šią energiją tiekianti „Telšių šiluma“. „Baltpool“, per kurią vyksta aukcionai, duomenimis, lapkričio mėnesiui Telšiuose superkamos šilumos energijos Luokės kvartalinės katilinės zonoje kainos siūlytos: „BIO zona“ — 3,5, „Žemaitijos energija“ — 3,52, „Litesko“ — 3,54 cento už kilovatvalandę. Visų katilinių kuro rūšis — biokuras. Dariaus ir Girėno kvartalinės zonoje „BIO zona“ pasiūlė 3,54, o „Telšių šiluma“ — 3,58 cento už kilovatvalandę. Abiejuose aukcionuose „Litesko“ filialas „Telšių šiluma“, kaip sakoma, pralaimėjo ir neturėjo iš jos būti perkama nė viena kilovatvalandė šilumos energijos. Tačiau Luokės kvartalinės katilinės zonoje aukcione dalyvavusi UAB „BIO zona“ nespėjo paleisti veikti naujos Žemaitės gatvės kvartalinės katilinės, todėl šilumos energijos netiekė. Pasak A.Vauro, šią naują katilinę ketinama pradėti eksploatuoti gruodžio mėnesį.

Didžioji energijos dalis — iš nepriklausomų gamintojų
Luokės kvartalinėje katilinėje šilumos energiją gamina ir „Litesko“ Telšių filialas. Kaip matome, didžioji šilumos energijos dalis superkama iš nepriklausomo tiekėjo. Iš „Litesko“ valdomos ir „Žemaitijos energijos“ tiekiamos energijos centralizuotai šildoma didžioji miesto dalis.
Tuo tarpu Dariaus ir Girėno gatvės kvartalas šildomas iš privačios UAB „BIO zona“ katilinės. Čia tėra 0,6 MW vidutinis galios poreikis, instaliuota galia yra 2,5 MW, tačiau vidutiniškai 2020 metais buvo panaudojama 0,5 MW galios.
2016 m. „Žemaitijos energija“ pardavė 39 tūkst. MWh šilumos energijos. Kitais metais kiekiai nuolat mažėjo ir 2020 metais sudarė 30 tūkst. 937 MWh. Lygiai taip pat krito ir „BIO zonos“ parduodami šilumos energijos kiekiai. 2016 metais parduota 6 tūkst. 162 MWh, o pernai — 4 tūkst. 811 MWh.
Pernai Luokės kvartalinės katilinės zonoje tiektos iš „Žemaitijos energijos“ pirktos šilumos energijos kiekis sudarė 73,7 procento, o Dariaus ir Girėno kvartalinės katilinės zonoje iš „BIO zonos“ pirktos šilumos energijos kiekis sudarė 92,1 procento.

1 Komentaras

  1. Kaip ir aišku. Kaina pučiasi dėl mūsų miesto tarybos sprendimų. Litesko juk turi uždirbti, nuomą turi mokėti, už viską sumokame visi.

Komentarai nepriimami.