Petrui Kuizinui pavyko išsaugoti mandatą

Vyriausioji rinkimų komisija nusprendė iš Petro Kuizino mandato neatimti.

Bene pirmą kartą Savivaldybės istorijoje Tarybos nariui buvo iškilusi grėsmė prarasti mandatą. Tai nutiko Petrui Kuizinui, Vyriausiajai rinkimų komisijai gavus dėl jo skundą. Komisijai pranešta, kad P.Kuizinas laikinai vadovavo UAB „Telšių autobusų parkas“, kai įstatymas Tarybos nariui draudžia eiti Savivaldybei pavaldžios įmonės vadovo pareigas.

Alvydas Ivoncius

Buvo įsteigtas naujas etatas
Skundas Vyriausiajai rinkimų komisijai pateiktas birželio 10 dieną. Skunde buvo rašoma: „Pranešu apie Telšių rajono savivaldybės Tarybos narį Petrą Kuiziną. Gali būti kad jis pažeidė Lietuvos Respublikos savivaldybių tarybų rinkimų įstatymo 91 str. <…> Tarybos narys užėmė vadovo pareigas. Įvertinkite Tarybos nario veiksmus.“
P.Kuizinas įsidarbino „Telšių autobusų parke“, kai buvo įsteigtas naujas komercijos vadybininko etatas, kokio anksčiau niekada nebuvo. Tuo metu P.Kuizinas, kaip Savivaldybės tarybos narys, priklausė valdančiajai koalicijai, o Savivaldybės administracijai vadovavo į pareigas šios koalicijos siūlyti Imantas Motiejūnas ir Almantas Lukavičius.
Teisės aktai draudžia savivaldybių tarybų nariams eiti savivaldybės pavaldžių įstaigų, įmonių vadovų pareigas. Tačiau nutiko taip, kad P.Kuizinui kelis kartus, ilgiau ar trumpiau, teko vietoje įmonei vadovaujančio asmens laikinai užimti jo pareigas.

Teisinosi nežinojimu
P.Kuizinas Vyriausiajai rinkimų komisijai teisinosi: „Kad Tarybos narys negali derinti vadovaujamų pareigų UAB „Telšių autobusų parkas“, kur steigėjas ir valdytojas yra Savivaldybės taryba, man yra žinoma. Bendrovėje aš dirbu komercijos vadybininku. Kad Tarybos narys negali pavaduoti bendrovės vadovą, nežinojau tikrai. Juk tai trumpalaikės pareigos. Be to, pavadavimo pareigų neieškojau ir neprašiau. Bendrovės valdyba įpareigojo mane tai daryti. Tuo metu, kai teko pavaduoti vadovą, buvo COVID-19 karantininis laikotarpis. Bendrovė dirbo apie pusę savo pajėgumo. Bendrovės administracijoje buvome likę tik 2 darbuotojai. Aš ir viena finansininkė. Kiti darbuotojai sirgo COVID—19 liga. Nemanau, kad paskutinė aplinkybė svarbi, tiesiog norėjau paminėti. Pavadavimo laiku mano pareiga buvo užtikrinti dalinę bendrovės veiklą. Pavadavimo laiku jokiu ypatingų sprendimų nepriiminėjau ir nesiruošiau to daryti. Gailiuosi, jeigu pažeidžiau įstatymą.“

Parengs rekomendacijas
Vyriausioji rinkimų komisija skundą dėl P.Kuizino baigė nagrinėti ir sprendimą priėmė gruodžio 10 dieną. Dauguma komisijos narių siūlė atsižvelgti į tai, kad P.Kuizinas vadovo pareigas ėjo laikinai, neturėjo visų vadovui būdingų įgaliojimų.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 99 (10411)