Dėl kačių, šunų ir šeškų privalomo ženklinimo ir registravimo išlaidų kompensavimo socialinės pašalpos gavėjams

Lietuvos Respublikos Vyriausybė 2021 m. gruodžio 29 d. nutarimu Nr. 1145, patvirtino Socialinės pašalpos gavėjų ir gyvūnų globėjų laikomų kačių, šunų ir šeškų privalomo ženklinimo ir registravimo išlaidų kompensavimo tvarkos aprašą, kuriame numatyta, kad socialinių pašalpų gavėjams ir gyvūnų globėjams bus kompensuojamos šunų, kačių ir šeškų ženklinimo bei registravimo Gyvūnų augintinių registre išlaidos.
Vienam gyventojui, gaunančiam socialinę pašalpą, bus kompensuojama ne daugiau kaip už trijų augintinių (šunų, kačių arba šeškų) ženklinimą. Kompensacijos suma už vieno gyvūno paženklinimą ir registravimą negalės viršyti 15 eurų (įskaitant PVM). Į šią sumą įskaičiuotos išlaidos, patirtos už suteiktas gyvūno augintinio ženklinimo ir registravimo paslaugas, bei išlaidos už paslaugos teikėjo įsigytą ir paslaugos gavėjo gyvūnui augintiniui ženklinimo metu įvestą mikroschemą.
Socialinės pašalpos gavėjui ženklinimo ir registravimo išlaidos bus kompensuojamos tik tuo atveju, jeigu jos buvo ar bus patirtos laikotarpiu nuo 2021 m. gegužės 1 d. iki 2022 m. gegužės 1 d.
Jei socialinę pašalpą gaunančių asmenų augintiniai buvo paženklinti iki šio Vyriausybės nutarimo įsigaliojimo, t.y. 2021 m. gruodžio 31 d., kompensacijos bus mokamos tiesiogiai gyvūnų savininkams, pateikusiems Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) šiuos dokumentus:
1. Pažymą, patvirtinančią, kad augintinio savininkas gauna socialinę pašalpą;
2. Prašymą dėl išlaidų už socialinės pašalpos gavėjui suteiktas paslaugas nuo 2021 m. gegužės 1 d. iki 2021 m. gruodžio 30 d. imtinai kompensavimo. Prašymą iki 2022 m. gegužės 1 d. galima pateikti tiesiogiai atvykus į NMA, paštu arba elektroniniu paštu dokumentai@nma.lt.
Jeigu katė, šuo ar šeškas buvo ar bus paženklintas ir užregistruotas Gyvūnų augintinių registre nuo 2021 m. gruodžio 31 d. iki 2022 m. gegužės 1 d., gyvūno savininkas turi kreiptis į pasirinktą gyvūnų ženklinimo ir registravimo paslaugų teikėją, kartu jam pateikdamas Telšių rajono savivaldybės administracijos Socialinės paramos ir rūpybos skyriaus išduotą pažymą, patvirtinančią socialinės pašalpos jam skyrimą. (Telšių r. sav. inf.)