Šakų smulkintuvai: kaip įsigyti tinkamą?

Mėgstate užsiimti sodo darbais, leisti laiką gamtoje, tačiau nežinote ką daryti su medžių šakomis, kurių krūvos puikuojasi po pavasarinių ar rudeninių darbų? Šakų smulkintuvas gali būti tai, ko jums reikia. Dėka šių įrenginių, lengvai pašalinsite ir susmulkinsite medžių šakas ir sodo atliekas, o sodas atrodys tvarkingai bei gražiai. Tai reiškia, kad turint tokį įrenginį, nebereikės sukti galvos dėl to, kur reikėtų dėti atlikusias medžių šakas ar kitas sode susikaupusias atliekas. Susmulkintos šakos gali tapti puikiu kompostu ar net kuru, namų kieto kuro katilams. Tiesa, šakų smulkintuvai gali būti tiek elektriniai, tiek benzininiai, o taip pat, ir papildyti skirtingomis ypatybėmis, pasižymintys skirtinga galia ir dydžiais. Dėl šios priežasties, pasirinkti tinkamą gali būti ne taip lengva, kaip atrodo iš pirmo žvilgsnio — juk pasirinkimas tikrai platus! Šiame straipsnyje rasite kelis, labai naudingus patarimus, kurie padės nesunkiai pasirinkti tinkamą šakų smulkintuvą.

Tipas

Pirmiausia, rinkdamiesi šakų smulkintuvą turėtumėte atsižvelgti į šakų smulkintuvų tipą. Šakų smulkintuvų tipas priklauso nuo to, kokiu pagrindu ar principu veikia įrenginys. Pirmasis tipas – elektriniai šakų smulkintuvai. Elektrinis šakų smulkintuvas veikia naudodamas elektros energiją. Tai gana nedideli, patogiai ir lengvai naudojami įrenginiai, kurie puikiai tinka tiems, kurie turi nedidelius, vidutinio dydžio sodus. Šių smulkintuvų galia svyruoja nuo 2000 iki 3000 W, o to pilnai pakanka smulkinti šakoms, kurių skersmuo siekia iki 45 mm. Šakų smulkintuvai gali būti ir benzininiai. Tokie šakų smulkintuvai yra galingi, puikiai tinka intensyviems darbams, žmonėms, kurie turi didelius sodus. Jie galingesni už elektrinius, kadangi, jų galia siekia 3300-6600 W. Tai reiškia, kad benzininis šakų smulkintuvas galės susmulkinti storesnes, kietesnes šakas, kurių skersmuo gali siekti net iki 75 mm. Tiesa, tokio tipo smulkintuvai reikalauja daugiau priežiūros, norint, jais naudotis efektyviai ir saugiai.

Smulkinimo sistema

Kiekvienas šakų smulkintuvas turi skirtingą smulkinimo sistemą, kuri padeda vienaip ar kitaip susmulkinti šakas bei sodo atliekas. Smulkinimo sistema turėtų būti pasirenkama pagal turimus poreikius, tai, kokį galutinį rezultatą norite išgauti. Tiesa, sistemos pasirinkimas priklausys ir nuo to, kokio tipo, storio šakas norėsite smulkinti. Galima teigti, kad šakų smulkintuvai gali turėti dvi, pagrindines, skirtingas šakų smulkinimo sistemas. Tai diskinės arba frezavimo sistemos. Diskinę smulkinimo sistemą turintys šakų smulkintuvai veikia naudojami diskus su peiliukais. Diskas greitai sukasi, taip susmulkindamas šakas. Teigiama, kad diskinė pjovimo sistema bus tinkamesnė minkštesnėms šakoms ir sodo atliekoms. Pavyzdžiui, lapams, žolei, plonoms šakoms ir stiebams smulkinti. Na, o jei mėginsite tokiu smulkintuvu susmulkinti storas, kietos medienos šakas, galite sugadinti disko peiliukus, jie atšips ir neveiks efektyviai. Tuo tarpu, frezavimo sistema yra galingesnė nei diskinė. Šakos į smulkintuvą yra įtraukiamos automatiškai, o frezavimo sistema gali susidoroti ir su itin storomis šakomis. Tiesa, žolė ar lapai tokiuose smulkintuvuose nebus susmulkinami efektyviai, gali užstrigti ar užsikimšti sistemoje.

Galia 

Šakų smulkintuvo galingumo pasirinkimas priklauso nuo šakų ir atliekų dydžio, kuriuos norėsite smulkinti. Kuo didesnės ir storesnės šakos, tuo galingesnio įrenginio jums prireiks. Taip pat, galingesnis smulkintuvas neleis užsikimšti smulkinamoms atliekoms. Jei planuojate smulkinti atliekas ir šakas, kurių storis nesiekia 35 mm, jums tikrai pakaks diskinio, elektrinio šakų smulkintuvo, kurio galia – 2000-2200 W. Šakoms ir atliekoms, kurių storis siekia nuo 38 iki 45 mm gali prireikti galingesnio, elektrinio smulkintuvo, turinčio frezavimo sistemą ir 2200-2500 W galią. Na, o storoms šakoms, kurių storis svyruoja nuo 45 iki 50 mm, tikrai prireiks smulkintuvo, kuris veikia naudodamas benziną, turi frezavimo sistemą. Na, o tokio smulkintuvo galia turėtų siekti nors 3300 W.

Papildomos ypatybės

Norėdami išsirinkti tinkamą ir kokybišką šakų smulkintuvą, naudinga atsižvelgti ir į kelias, papildomos ypatybes. Visų pirma, naudinga atsižvelgti į smulkintuvo svorį. Reikėtų žinoti, kad šakų smulkintuvai, net ir patys lengviausi, yra gana sunkūs, sveria maždaug 15 kg. Tad, kuo galingesnis bus smulkintuvas, tuo jis bus sunkesnis, o tai gali turėti įtakos naudojimo patogumui ir lengvumui. Taip pat, labai svarbu, kad smulkintuvas turėtų ir specialią talpą, skirtą susmulkintų atliekų surinkimui. Dalis modelių turi integruotą surinkimo talpą, kiti turi specialią atliekų išmetimo angą. Tinkamo tipo pasirinkimas priklauso nuo jūsų poreikių.

Šakų smulkintuvai, platus ir įvairus jų pasirinkimas tik varle.lt svetainė. Čia rasite žemas kainas ir pačias geriausias akcijas!