Akušerijos-ginekologijos skyriuje — puikūs darbo rezultatai ir naujovės pacienčių patogumui

Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas Tomas Lūža.

Prieš pusantrų metų Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriui pradėjęs vadovauti gydytojas akušeris-ginekologas Tomas Lūža tąkart sakė, kad stengsis kolektyvą suburti į darnų ir stiprų branduolį. Lūkesčiai išsipildė — profesionaliu akušerių-ginekologų bei neonatologų komandos darbu pasikliauja ne tik telšiškės, bet taip pat vis daugiau pacienčių iš Klaipėdos, Šiaulių, Mažeikių, Plungės. Siekiant ir toliau užtikrintai judėti į priekį, gydymo įstaigos skyriuje įgyvendintos naujovės, apie kurias papasakojo T.Lūža.

Justina Lukošienė

50 eurų išmoka — kiekvienam mažyliui, gimusiam Telšių ligoninėje
Praėjusį ketvirtadienį Telšių rajono savivaldybėje įvyko Tarybos posėdis, kurio metu buvo priimtas sprendimas, jog nuo šių metų kiekvienam naujagimiui, gimusiam Regioninėje Telšių ligoninėje, bus skiriama 50 eurų išmoka. „Tai jau patvirtinta ir artimiausiu metu bus nustatyta visa tvarka. Labai džiaugiamės kiekvienu gimusiu vaikeliu Žemaitijos sostinėje. Labai norisi tikėti, kad tokia graži idėja bus ilgalaikė“,— kalbėjo Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas T.Lūža.

Skatina ankstyvąjį skaitymą
Be šios finansinės paspirties gyvenimo pradžiai, visiems gydymo įstaigoje gimusiems naujagimiams dovanojami lauknešėliai su knygomis, mat 2021 metų lapkričio 29-ąją prasidėjo ankstyvąjį skaitymą skatinantis projektas „Knygų startas“, prie kurio prisijungė ir Regioninė Telšių ligoninė. Lietuvos ligoninių gimdymo skyriuose gimdyvėms dalijamus lauknešėlius sudaro Indrės Zalieckienės knygelė „Kapt kapt kapt“, atitinkanti 0-3 metų vaikų galimybes ir poreikius, Nacionalinės bibliotekos skaitymo specialistų parengti patarimai tėvams, kaip skaityti su vaiku, spalvingi skirtukai ir pirmasis skaitytojo pažymėjimas. Visos priemonės pateikiamos specialioje „Knygų starto“ kuprinėlėje. Pagrindinis projekto tikslas — užauginti Lietuvoje pirmą kartą vaikų, kurių skaitymo patirtis prasideda nuo pat pirmų dienų, kartu skatinant skaitymą šeimoje ir padedant jauniems tėvams įsisąmonti ankstyvojo skaitymo svarbą ir suteikiant jiems reikalingų priemonių ir žinių. Tai atspindi ir projekto šūkis: „Su kiekviena knyga — ūgteli karta!“ Jį įgyvendina Lietuvos Respublikos kultūros ministerija ir Lietuvos nacionalinė Martyno Mažvydo biblioteka. Projektą globoja pirmoji šalies ponia Diana Nausėdienė. „Dalyvaujame, džiaugiamės ir daliname tuos lauknešėlius, primindami apie skaitymo, švietimo svarbą nuo mažų dienų“,— sakė T.Lūža.

Atidarytas Nėštumo patologijos dienos stacionaras
Naujos gyvybės atėjimas į šį pasaulį yra vienas gražiausių ir reikšmingiausių įvykių tėvų gyvenime, visgi ne visiems mažylio laukimas būna sklandus. Besilaukiančią moterį ambulatoriškai prižiūrintis gydytojas gali pastebėti patologiją, todėl labai svarbu sekti tiek nėščiosios, tiek vaisiaus būklę. Regioninėje Telšių ligoninėje atidarytas Nėštumo patologijos dienos stacionaras, kuriame prižiūrimos nėščiosios dėl įvairių nėštumo patologijų bei nėštumą apsunkinančių būklių. Kaip pažymėjo T.Lūža, jeigu nėščiosios būklė nereikalauja intensyvaus stacionarinio gydymo, hospitalizacijos, besilaukianti moteris gali čia atvykti ir atlikti numatytus tyrimus bei procedūras ambulatoriškai. „Per keletą valandų atlikus visą priežiūrą ar intervencijas, nėščioji išleidžiama namo, o kitą ar po keletos dienų, priklausomai nuo būklės, vėl atvyksta. Kaip žinome, besilaukiančios moterys, ypač jaunesnio amžiaus, nelabai mėgsta ligoninių. Mūsų pacientės gana aktyvios, nori kuo mažiau tų apribojimų, jog galėtų daugiau laiko praleisti namuose, pasirūpinti vaikais, vyru“,— pasakojo kompetentingas specialistas.

Stipri komanda ir džiuginantys darbo rezultatai
COVID-19 pandemija, rodos, dar nežada atsitraukti, tačiau teigiama, kad darbas skyriuje vyksta sklandžiai. „Pernai jautėme akušerių stygių, bet šiemet kolektyvą papildė naujos akušerės, kelios atvyksta iš Klaipėdos. Dabar turime visiškai sukomplektuotą stiprią komandą, kuriai skiriu tik geriausius žodžius“,— pasakojo Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas bei pridūrė, jog skyriaus neonatologinėje grandyje dirba puikūs gydytojai. Klaipėdos universitetinėje ligoninėje dėl neonatologų trūkumo jau kurį laiką negali būti užtikrinamos skubiosios neonatologinės pagalbos paslaugos, todėl nemažai gimdyvių iš Klaipėdos atvyksta arba pervežama gimdyti į Telšius. „Tikiuosi, kad greitu metu situacija stabilizuosis ir paslaugų teikimas Klaipėdoje bus atstatytas, tačiau, išliekant sutrikimams, esame pasiruošę padėti Klaipėdos universitetinei ligoninei ir toliau“,— užtikrino T.Lūža.
Kalbėdamas apie praėjusių metų rodiklius, gydytojas akušeris-ginekologas informavo, kad 2021 metais gydymo įstaigoje pasaulį išvydo 365 naujagimiai. Lyginant su 2020-aisiais, skaičiuojama 39 naujagimiais daugiau. Skyriuje atlikta nemažai chirurginių intervencijų, dauguma jų — endoskopinės — laparoskopijos, histeroskopijos. „Beveik 99 procentai ginekologinių operacijų atliktos taikant minimaliai invazyvius, endoskopinius metodus“,— akcentavo medikas.

Aktyviai konsultuojama socialinėje erdvėje
Skyriaus vedėjas pasidžiaugė, jog Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyrius, susikurdamas puslapius socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“, pradėjo aktyviau dalyvauti socialinėje erdvėje, kur dalinamasi naujausia informacija bei atsakoma į kylančius klausimus. „Dar ne pilnas mėnuo, tačiau sulaukiame tikrai nemažai klausimų. Matome, jog tiek lytinio švietimo, tiek švietimo akušerijos ir ginekologijos klausimais tikrai labai trūksta. Toks projektas labai reikalingas, todėl stengiamės šviesti, padėti, patarti moterims visais akušerijos-ginekologijos klausimais“,— dėstė T.Lūža.