TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS KOLEGIJOS POSĖDYJE PRISTATYTI UKRAINOS KARO PABĖGĖLIŲ  IR KITI KLAUSIMAI

Kovo 15 d. Savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio metu Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus, pristatė paramos ir pagalbos priemones Ukrainai, apžvelgė situaciją dėl atvykusių Ukrainos karo pabėgėlių Telšių rajone. Aptartas pasiruošimo procesas, apgyvendinimo vietos, kylantys iššūkiai ir jų sprendimo būdai, pateikta informacija apie Ekstremalių situacijų valdymą. Savivaldybės administracijos Architektūros skyriaus vedėja Indrė Žutautienė pristatė Germanto regioninio parko steigimo siekį.

Nuo karo bėgantiems Ukrainos piliečiams, atvykusiems į svetimą šalį  kyla daug klausimų, kurie aktualūs ir mūsų rajono gyventojams padedantiems jau atvykusiems ukrainiečiams. Pagrindiniai klausimai susiję su registracija Migracijos departamente, apgyvendinimu, įsidarbinimu, švietimu, užimtumu, sveikatos apsauga ir socialine parama. Visomis išvardintomis sritimis dirba paskirti koordinatoriai, atsakingi asmenys, įstaigos, nevyriausybinės organizacijos.

Atlikti darbai:

Sukurta Telšių rajono savivaldybės karštoji linija (tel. nr.: +3706 6444730), į kurią galima kreiptis darbo dienomis, nuo 8.00 iki 17.00 val.. Paskambinus karštosios linijos numeriu suteikiama informacija į ką ir kokiais kontaktais kreiptis Jums ir iš Ukrainos atvykusiems piliečiams.

Išleista atmintinė, kurioje yra svarbiausi kontaktai. Atmintinė yra lietuvių, ukrainiečių ir rusų kalbomis. Platinama Telšių rajono savivaldybės puslapyje www.telsiai.lt, socialinėje Facebook paskyroje – Telšių rajono savivaldybė, kitų įstaigų, organizacijų internetinėse svetainėse ir Facebook paskyrose. Atmintinė taip pat išspausdinta minėtomis 3 kalbomis, lankstinukai išdalinti Migracijos departamento Telšių skyriui, seniūnijoms, policijai, socialines paslaugas teikiančioms įstaigoms ir kt.

Kolegijos posėdžio metu pristatyta eiga, kaip elgtis atvykusiam Ukrainos gyventojui ar žinantiems apie atvykstančiuosius.

Pirmas žingsnis. Kreiptis į Apgyvendinimo koordinatorių (tel. nr.: +37068633958), kuris suteiks visą informaciją ir padės surasti gyvenamąją vietą.

Telšių rajono savivaldybės Tarybos kolegijos posėdžio metu pristatytas atnaujintas apgyvendinimo vietų pabėgėliams iš Ukrainos sąrašas. Numatytos 285 vietos, iš kurių su paruoštomis lovomis yra 135 vietos. Kovo 15 d. duomenimis užimtos 42  vietos, skaičius kasdien kintantis.

Sekantis žingsnis atvykimas į Migracijos departamento Telšių skyrių. Migracijos departamente atvykęs Ukrainos pilietis turi užsiregistruoti priėmimo laiką dokumentų sutvarkymui (leidimui laikinai gyventi Lietuvoje, nacionalinę vizą).

Adresas: Žemaitės g. 34, Telšiai, Migracijos karštoji linija – tel. +37052717112. (7.30-21.00 val. kas dieną).

SOCIALINĖ PAGALBA

Paskirtas socialinių paslaugų koordinatorius tel. +37068704740, el.p. rimante.levickiene@telsiai.lt, kuris suteiks informaciją dėl maisto davinio gavimo ir suteiks kitą svarbią informaciją socialinės pramos klausimais.

Paruoštas sprendimo projektas Telšių rajono savivaldybės tarybai dėl karo pabėgėlių iš Ukrainos piliečiams ir jų šeimos nariams vienkartinės išmokos skyrimo, numatoma suma 2 BSI dydžio – 84 Eur asmeniui. Išmoka būtų skiriama jau užsiregistravusiems Migracijos departamente.

Sudarytas klausimynas skirtas išsiaiškinti atvykusių ukrainiečių poreikį: įsidarbinimo, paramos daiktais, apgyvendinimo, ugdymo, užimtumo, sveikatos klausimais. Paskirti atvejo vadybininkai ir socialiniai darbuotojai, kurie atsakingi už socialinės pagalbos suteikimą ir individualų asmens poreikio išsiaiškinimą.

SVEIKATOS PRIEŽIŪRA

Vadovaujantis LR Vidaus reikalų ministerijos nurodymais, asmenims pasitraukusiems iš Ukrainos dėl Rusijos Federacijos karinių veiksmų Ukrainoje, I ir II lygio medicinos paslaugos Telšių rajone bus teikiamos nemokamai. Suteikiama galimybė imunoprofilaktikai nuo COVID-19 ligos.

Paskirtas Telšių PSPC Socialinis darbuotojas (tel.nr. :+370659 04991), kuris suteiks informacijos apie šeimos gydytojo ir kitas šeimos gydytojo komandos teikiamas paslaugas.

Telšių rajono savivaldybės administracijos Savivaldybės gydytojo kontaktai: Tel. +37066544670, el. p.: silvija.martinkute@telsiai.lt

Psichologinė pagalba

Telšių rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos biuras, atsižvelgdamas į susidariusią situaciją, siūlo nemokamą psichologinę pagalbą Ukrainos piliečiams, apgyvendintiems Telšių rajone. Konsultacijos nemokamai lietuvių, anglų ir rusų kalbomis, registracija tel. nr. +37060092391.

Maltos ordino teikiama psichologinė pagalba: grupinės psichologo konsultacijos po 6 žmones, po 2 valandas iki 4 kartų per savaitę (konsultacijos anglų kalba). Registracija tel. +3706 5699635.

Užsiregistravę ukrainiečiai Migracijos departamente nemokamai gaus gydytojų Lietuvoje ambulatoriniam gydymui išrašytus receptinius vaistus.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių departamentas atlieka nemokamą augintinių patikrą (dėl pasiutligės skiepų, gyvūno ženklinimo) iš Ukrainos atsivežtiems gyvūnams tel. +37044478718, el.p. telsiai@vmvt.lt.

 

ĮDARBINIMAS

Telšių rajono savivaldybės administracijos darbuotojai bendradarbiauja kartu su Užimtumo tarnybos specialistais, esančiais Telšiuose, atvykusiųjų ukrainiečių įdarbinimo klausimais. Savivaldybės administracijos darbuotojai atvykusių Ukrainos gyventojų išsilavinimą, norimo darbo poreikį pateikia    Užimtumo tarnybos specialistams, kurie atsižvelgiant į pasiūlą ir poreikį padeda įsidarbinti Ukrainos piliečiams mūsų rajone.

  • Įsidarbinimo klausimais kreiptis į paslaugų darbdavių specialistę, tel: +37065931059.

Užimtumo tarnybos specialistai kontaktuoja su verslininkais, kurie registruoja laisvas darbo vietas, Telšių rajone kovo 15 d. duomenimis užsiregistruotos 38 laisvos darbo vietos.

Žemaitijos verslo centro, Telšių rajone veikiančių verslų, ūkininkų ir Telšių rajono savivaldybės iniciatyva įkurtas labdaros ir paramos fondas – „Telšiai su Ukraina“, kuris prisidės parama, pagalba ir įdarbinimo klausimais Ukrainos karo pabėgėliams.

UGDYMAS

Vaikų, paauglių priėmimas. Lietuvos Respublikos švietimo įstatyme nurodyta, kad privalomasis ir valstybės garantuojamas švietimas pagal priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ugdymo programas teikiamas Lietuvos Respublikos piliečiams, gyvenantiems Lietuvos Respublikoje, ir užsieniečiams, turintiems teisę nuolat ar laikinai gyventi Lietuvos Respublikoje, iki 16 metų. Lietuvos Respublikos užsieniečių teisinės padėties įstatyme įtvirtinta nuostata, kad nepilnamečiai turi teisę mokytis pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio, bendrojo ugdymo arba profesinio mokymo programą (programas). Remiantis minėtais įstatymais, Ukrainos piliečiai, kurie atvyko į Lietuvą ir turi teisę joje laikinai gyventi, gali būti ugdomi pagal ikimokyklinio, priešmokyklinio ir bendrojo ugdymo programas.

Rengdamiesi priimti ir pradėti mokyti ukrainiečių vaikus, išsiaiškinta, kiek rajono mokyklose yra laisvų vietų. Rajono įstaigos pagal įvairias programas galėtų priimti apie 600 vaikų. Jeigu vaikų bus daugiau nei yra laisvų vietų, gali reikėti atidaryti naujų komplektų. Visa tai priklausys nuo to, kada, kiek vaikų, kokio amžiaus atvyks į mūsų rajoną. Mokyklos gali priimti mokytis ir įregistruoti į Mokinių registrą ir tuos mokinius, kurie neturi laikino leidimo gyventi Lietuvoje bei nacionalinės vizos.

Vaikų priėmimas į ugdymo įstaigas vykdomas bendra tvarka, kuri yra nustatyta savivaldybėje. Švietimo ir sporto skyriuje yra paskirtas asmuo, kuris koordinuoja visus klausimus, susijusius su vaikų priėmimu į švietimo įstaigas iš Ukrainos: nagrinėja pareiškėjo informaciją, nukreipia asmenis į atitinkamą švietimo įstaigą. Kontaktai tel.+370 44460205, +37068717352.

Atkreipiame dėmesį, kad lietuvių kalbos nemokėjimas nėra kliūtis vaikus ar paauglius priimti mokytis. Pagal galimybes iš Ukrainos atvykusius vaikus / paauglius integruojame į lietuvių kalba ugdomų vaikų ikimokyklinio ar priešmokyklinio ugdymo grupes, bendrojo ugdymo klases mokytis kartu su bendraamžiais. Taip pat mokiniai gali būti priimami ir klase žemiau ar aukščiau, suderinus su nepilnamečio mokinio vienu iš tėvų (globėjų) ar kitu už vaiką atsakingu asmeniu.

Vaikų, mokinių ugdymas. Ikimokyklinis ugdymas atvykusiems vaikams vykdomas pagal mokyklos parengtą ikimokyklinio ugdymo programą, prireikus vaikui teikiama švietimo pagalba. Priešmokyklinis ir bendrasis ugdymas teikiamas pagal bendrąsias priešmokyklinio, pradinio, pagrindinio ir vidurinio ugdymo programas.

Mokiniams, nemokantiems lietuvių kalbos, jos mokymąsi mokykla gali organizuoti: lietuvių kalbos mokymąsi intensyviu būdu (išlyginamosiose klasėse, grupėse ar kitomis formomis), kartu užtikrindama, kad kitų dalykų jis mokytųsi kartu su bendraamžiais; intensyvų vien lietuvių kalbos mokymąsi iki vienų metų (išimtiniais atvejais ir ilgiau) ar trumpiau ir pagalbos pagal mokinio poreikius teikimą kelerius (2–4) metus;, mokinio mokymąsi kartu su kitais bendraamžiais paskirtoje klasėje, teikdama reikiamą mokymosi ir kitą švietimo pagalbą arba lietuvių kalbos mokymąsi kitu mokyklos siūlomu būdu, suderintu su mokinio tėvais (globėjais) ir atsižvelgiant į mokykloje mokomų vaikų iš Ukrainos skaičių.

Su rajono mokyklų vadovais aptartas ukrainiečių vaikų ugdymo klausimas, nutarta, kad kiekviena mokykla pagal savo aptarnaujamą teritoriją apsiklaus ir susidarys mokytojų, kurie norėtų ir galėtų padėti vaikam lengviau adaptuotis mokykloje, sąrašus.

Telšių rajono savivaldybės tarybai bus teikiami 3 sprendimų projektai, kurie reglamentuoja mokesčio lengvatų taikymą vaikams atvykusiems iš Ukrainos ir ugdomiems Telšių rajono švietimo įstaigose, t. y. mokesčio lengvata už vaikų išlaikymą Telšių rajono savivaldybės ugdymo įstaigose, įgyvendinančiose ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo programas, Telšių meno mokykloje ir Telšių sporto ir rekreacijos centre.

Kovo 15 d. duomenimis rajono mokyklose mokosi 7 vaikai iš Ukrainos, iš jų bendrojo ugdymo mokyklose mokosi 6, ikimokyklinio ugdymo įstaigose – 1. Du vaikai užsiėmimus lanko Sporto ir rekreacijos centre bei Meno mokykloje.

Vaikų priežiūra. Dienos vaikų priežiūros paslaugas teikia:

  • Telšių moterų bendrija „Akvalina“, kuri priima vaikus nuo 3 iki 14 metų. Bendrija įsikūrusi adresu Birutės 10B, antrame aukšte. Darbo laikas nuo 8:00 iki 16:45 val. Registracija +3706 8681148.
  • Telšių socialinių paslaugų centro Telšių dienos centras, adresu: Sedos g. 1a-1, Telšiai. Registracija tel. +3706 46 28798, el. p. tdc@telsiuspc.lt

Mitkaičių dienos centras adresu: Mokyklos g. 3, Mitkaičių k., Nevarėnų sen., Telšių r. Registracija tel. +3706 02 63098, el. p. mdc@telsiuspc.lt;

Žarėnų dienos centras adresu: Varnių g. 1, Žarėnų k., Žarėnų sen., Telšių r. Registracija tel.+3706 02 63095, el. p. zdc@telsiuspc.lt

Upynos dienos centras adresu: Beržų g. 6, Upynos k., Upynos sen., Telšių r. Registracija tel. +3706 86 48740, el. p. udc@telsiuspc.lt

Darbo laikas nuo 8.00 iki 18.00 val., vaikų dienos centrai pasiruošę priimti Ukrainos vaikus nuo 3 metų.

  • Maltos ordino Vaikų dienos centro paslauga vaikams Telšiuose (rusų, anglų k.), užsiėmimai, psichologo pagalba, maitinimas, socialiniai darbuotojai, kasdien nuo 12.00-17.00 val. Registracija +3706 3652556.

Suaugusiųjų asmenų mokymas. Bendradarbiaujama su Šiaulių prekybos, pramonės ir amatų rūmų Telšių filialu. Atvykusioms ukrainiečių moterims siūlomi 8 akad. val. nuotoliniai mokymai. Tikslas – pagerinti kompetencijas, konsultuojant moteris imigrantes apie verslo pradžią. Esant poreikiui bus galima organizuoti  ir kontaktinius mokymus Telšiuose bei Varniuose. Tai pat organizuojami nuotoliniai mokymai „Lietuvių kalbos mokymai rusakalbėms imigrantėms moterims“  (70 ak. val.). Inicijavome neformaliojo suaugusiųjų švietimo programos ukrainiečių mokymuisi parengimą. Į kvietimą savanoriauti mokant lietuvių kalbos atsiliepė rajono mokyklose dirbę mokytojai.

FINANSAI

Pagalbos teikimui reikalingas atitinkamas Tarybos sprendimas. Akcentuojame, kad Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus rezervo naudoti pagalbai teikti nuo karo bėgantiems Ukrainos piliečiams negalima, Biudžeto sandaros įstatymas to nenumato. Pažymime, kad ir valstybės biudžeto dotacijų savivaldybių biudžetams naudojimas negalimas, nes jos priskiriamos konkretiems tikslams ir priemonėms.

Telšių rajono savivaldybėje yra apgyvendintų karo pabėgėlių šeimų su mažamečiais vaikais iš Ukrainos. Vadovaujantis Lietuvos Respublikos vystomojo bendradarbiavimo ir humanitarinės pagalbos įstatymo 10 straipsnio 4 dalimi, bei siekdami užtikrinti bent minimalius poreikius ir  pragyvenimą minėtoms šeimoms iš priemonėje numatytų lėšų bus organizuojama pagalba. Planuojama, kad parama bus suteikta 400 iš Ukrainos atvykusių karo pabėgėlių.

Tarybai bus teikiamas sprendimo projektas dėl biudžeto perskirstymo, projekte numatyta sukurti naują priemonę 7.01.02.26 „Krizių įveikimo ir humanitarinės pagalbos priemonių  organizavimas“ iš, kurios būtų galimas finansavimas dėl išlaidų susijusių su iš Ukrainos atvykstančiais karo pabėgėliais.

NEVYRIAUSYBINIŲ ORGANIZACIJŲ TEIKIAMA PAGALBA

  • Maltos ordinas Telšių skyriaus teikiama pagalba:

Socialinių darbuotojų pagalba šeimoms, vaikams. Konsultacijos rusų kalba.  Registracija tel. +3706 1154665

Sauso maisto daviniai Telšių miesto ribose tel. Nr. +3706 1154665 arba +37063652556.

Kursai tėvams, besilaukiančioms mamoms arba turintiems vaikų. Supažinimas su vaiko raida, emocinis vaiko ugdymas, auklėjimas, vaikų elgesio priežastis, santuoka ir tėvystė (rusų k.). Registracija: tel. +3706 3652556.

Maltiečių skambučių centras

Paskambinus numeriu +370 600 23 220 bus teikiama informacija tiek norintiems padėti, tiek prašantiems pagalbos (karo pabėgėliams) lietuvių, anglų, rusų kalbomis.

Skambučių centras veiks visomis savaitės dienomis. Darbo laikas: 8:00–20:00 val.

  • Lietuvos samariečių bendrijos Telšių skyrius: paramos teikimas daiktais, +3706 8395585.
  • Organizacija „Gelbėkit vaikus“ teikia pagalbą vaikams ir nėščiosioms. Kreipkitės +37052610815, el.p.: informacija@savethechildren.org
  • Telšių vyskupijos Caritas teikia humanitarinę pagalba-higienos reikmenų paketai (vyrams, moterims, vaikams), teikiami 50 eurų LIDL prekybos centro čekiai buitinėms prekėms įsigyti bei SIM kortelės, kreiptis: +37061202632, el. p.: baredita@gmail.com
  • Nemokamai išduodamos SIM kortelės, galima atsiimti Žemaitijos šaulių 8-osios rinktinės štabe, esančiame adresu Respublikos g. 32, Telšiai, +37065607938.

Pirmuoju klausimu Savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio metu taip pat pristatytas ekstremalių situacijų valdymas. Pateikta informacija kur gyventojai gali rasti svarbiausią informaciją apie ekstremalias situacijas ir kaip jų metų elgtis. Pagrindinę informaciją galite rasti internetiniame puslapyje – www.lt72.lt, Telšių rajono savivaldybės internetiniame puslapyje www.telsiai.lt, Facebook paskyroje – Telšių rajono savivaldybė.

Posėdžio metu pristatytos atnaujintos Telšių rajono savivaldybėje esančių kolektyvinės apsaugos statinių sąrašas, kuriame yra 62 kolektyvinės apsaugos vietos. Kolektyvinėse apsaugos statiniuose yra įrengtos patalpos, skirtos gyventojams, kai atsiranda gyvybei ar sveikatai pavojingų veiksmų. Pastatų, kurie yra ir kolektyvinės apsaugos statiniai, durys yra pažymėtos specialiu civilinės saugos ženklu, (lygiakraščiu mėlynu trikampiu oranžinio fono kvadrate, apibrėžtame mėlynos spalvos rėmeliu). Atnaujinta kolektyvinės apsaugos statinių sąrašą galima rasti internetinėje svetainėje www.telsiai.lt. Seniūnijoms, ugdymo įstaigoms ir gyventojams duoti nurodymai išvalyti rūsius ir pusrūsius, iš kolektyvinės apsaugos statiniuose įrengtų patalpų nurodyta išvežti nereikalingus daiktus ir sutvarkyti patalpas. Mokyklose paskirti planiniai patikrinimai, bei mokymai gyventojams, kaip elgtis ekstremalių situacijų metu, mokymai esant poreikiui bus kartojami.

Savivaldybės tarybos kolegijos nariai vienbalsiai pritarė posėdžio metu pristatytoms paramos ir pagalbos priemonėms Ukrainai, apžvelgtai situacijai dėl atvykusių Ukrainos karo pabėgėlių Telšių rajone, pateikė pastebėjimus, pasiūlymus. Ekstremalių situacijų pristatymui taip pat pritarta, pateiktas pasiūlymas išleisti lankstinuką rajono gyventojams su svarbiausia informacija, kaip elgtis ekstremalių situacijų metu. Nutarta, kad kintanti situacija bei įgyvendinti sprendimai būtų pristatyti sekančiame Telšių rajono savivaldybės tarybos posėdyje.

TELŠIŲ RAJONO SAVIVALDYBĖS TARYBOS KOLEGIJOJE ANTRUOJU KLAUSIMU PRISTATYTAS GERMANTO REGIONINIO PARKO STEIGIMO SIEKIS

Telšių rajono savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio metu Savivaldybės administracijos Architektūros skyriaus vedėja Indrė Žutautienė pristatė siūlymą siekti Germanto regioninio parko įsteigimo.

Administracija reikšdama susirūpinimą dėl Germanto kraštovaizdžio draustinio įveiklinimo ir apylinkėse esamų Europos bendrijos svarbos buveinių, nori kreiptis į Valstybinę saugomų teritorijų tarnybą prie LR Aplinkos ministerijos ir inicijuoti Germanto regioninio parko steigimą.

Posėdžio metu pristatytos parko galimybės, įsteigus Regioninį  parką būtų galima lengviau pritraukti papildomas investicijas, sukurti naujas darbo vietas, skirti lėšas teritorijai tvarkyti, suaktyvinti kultūrinį gyvenimą. Įsteigus Regioninį parką taip pat bus galima numatyti rekreacines vietas, šiuo metu esančioje Germanto kraštovaizdžio draustinio teritorijoje ir galimybė įtraukti naujas teritorijas į regioninio parko teritoriją.

Savivaldybės tarybos kolegijos posėdžio metu siūlymui siekti įsteigti Germanto regioninio parką vienbalsiai pritarta.