Bendradarbiavimas — įrankis pasiekti daugiau

Per šiek tiek daugiau nei vieną mėnesį Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas pasirašė keturias naujas bendradarbiavimo sutartis. Kiekviena jų — su skirtingų sričių atstovais ir suteikianti naujas galimybes.
Glaustai apie kiekvieną:
ŠVIETIMAS IR UGDYMAS. Telšiai kreipia žvilgsnį į Klaipėdos universitetą (KU), tikėdamiesi, jog besimezgantis ryšys Savivaldybei padės spręsti jaunųjų specialistų trūkumo problemą. Taip pat susitarta keistis patirtimi STEAM centrų veiklos srityje — kaip žinome, Telšiuose toks įkurtas regioninis centras šiemet jau pradėjo veiklą, o KU jūrinio STEAM centro startas planuojamas kitąmet.
Kita sutartis — tarp Telšių, Mažeikių, Plungės, Rietavo savivaldybių ir Telšių švietimo centro dėl Telšių regioninio STEAM centro. Susitarta bendradarbiauti, siekiant skatinti visos apskrities savivaldybių mokinius domėtis gamtos ir tiksliaisiais mokslais, sudaryti jiems sąlygas dalyvauti šio centro veiklose. Apskrities mokiniai čia galės gilinti žinias, atlikti tyrimus, vykdyti eksperimentus pagal formaliojo ir neformaliojo ugdymo programas, o mokytojai — tobulinti kvalifikaciją.
KULTŪRA. Pasirašant kultūros kelio „Jurgis Ambraziejus Pabrėža (1771-1849)“ bendradarbiavimo sutartį, numatoma, kad Telšių rajono savivaldybė bus įtraukiama į kuriamo kultūros kelio Kretingos rajono savivaldybės teritorijoje edukacines, kultūrines ir kitas veiklas, bendromis pastangomis bus dalyvaujama suderintose kultūrinėse ir kitose veiklose, kurios susijusios su šio kelio kūrimu. Taip pat abi savivaldybės savo teritorijose stengsis užtikrinti esančių J.A.Pabrėžai atminti įrengtų objektų priežiūrą ir apsaugą. Mūsų savivaldybės teritorijoje — Žemaičių muziejaus „Alka“ skyrius Žemaičių vyskupystės muziejus.
SPORTAS. Pasirašant sutartį su Lietuvos automobilių sporto federacija, siekiama sudaryti palankias sąlygas plėtoti ir populiarinti automobilių sportą Telšių rajone. Pagal galimybes bus prisidedama prie automobilių sporto infrastruktūros gerinimo ir plėtros Savivaldybėje, taip pat gerinamos sąlygos automobilių sporto varžyboms, treniruotėms ir kitiems renginiams organizuoti. Visi telšiškiai gerai žinome, jog Telšių rajone, Viešvėnų kaime, turime potencialo turinčią Getautės trasą, o per pastaruosius 5 metus susidomėjimas ženkliai išaugo — rajone įsisteigė dvi viešosios įstaigos, plėtojančios ir populiarinančios šį sportą.

Atrinktos mokyklos, dalyvausiančios „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje

„Įvyko darbo grupės, kuri turėjo atrinkti mokyklas, dalyvausiančias „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje, posėdis. Posėdžio metu svarstyti kriterijai, kuriais vadovaujantis, būtų galima atrinkti mokyklas. „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje numatyta, kad projekte gali dalyvauti mokyklos, kurios rugsėjo 1 d. turi ne mažiau kaip 200 mokinių. Dalyvauti negali mokyklos, kurių nuostatuose yra įteisintas specializuoto ugdymo krypties programos vykdymas, savitos pedagoginės sistemos elementų įgyvendinimas, mokinių priėmimas vykdomas iš visos savivaldybės teritorijos konkurso būdu, yra sudarytos Tarptautinio bakalaureato klasės. Taip pat negali dalyvauti mokyklos, kurios savivaldybės bendrojo ugdymo mokyklų tinklo pertvarkos 2022-2026 metų bendruosiuose planuose numatytos reorganizuoti prijungimo, sujungimo ar padalijimo būdu ar likviduoti.
Atrenkant mokyklas, kaip papildomas kriterijus buvo numatytas atrinkti tas mokyklas, kurios nedalyvauja jokiuose kituose projektuose ir negauna papildomų lėšų ugdymo procesui organizuoti ar ugdymo aplinkai gerinti, remontams atlikti.
Darbo grupė atrinko tris mokyklas, kurios dalyvaus „Tūkstantmečio mokyklų“ programoje: Telšių „Atžalyno“ progimnaziją, Telšių „Kranto“ progimnaziją ir Telšių Žemaitės gimnaziją.
Atrinktos mokyklos savo veiklą tobulins keturiose srityse:
* lyderystė veikiant;
* įtraukusis ugdymas;
* kultūrinis ugdymas;
* gamtos mokslų, technologijų, inžinerijos, matematikos ir kūrybiškumo (STEAM) ugdymas.
Konkreti parama Savivaldybei priklausys nuo jos pažangos plano ir mokinių skaičiaus. Projektai bus pradėti įgyvendinti priklausomai nuo to, į kurį etapą pateks — 1 ar 2. Pirmojo įgyvendinimas prasidės šiemet, antrojo — kitais metais“,— apie „Tūkstantmečio mokyklų“ programą komentuoja Telšių rajono savivaldybės mero pavaduotojas Mantas Serva.

Nuomos sutartis dėl Biržuvėnų dvaro pasirašyta, planuojami tolimesni dvaro darbai

„Balandžio 1 d. pasirašyta Biržuvėnų dvaro dalies nuomos sutartis, po savaitės perduotas turto priėmimo-perdavimo aktas. Nuomos sutartis pasirašyta 10 m. laikotarpiui su MB „Žemaitijos antikvariatas“.
Dabartinis nuomos sutarties savininkas nurodė, kad, laimėjus konkursą, prioritetas taps Biržuvėnų dvarą padaryti traukos objektu, kuriame veiktų senovinių baldų muziejus (atitinkantis XIX a. vyravusį stilių), taip pat bus numatoma galimybė baldus įsigyti. Planuojama įrengti kelis kambarius apsistoti atvykusiems turistams. Kelis kartus metuose organizuoti muges, šventes, planuose — edukacinių programų kūrimas, vandens dviračių įsigijimas prieplaukai įveiklinti. Siekiant bendradarbiavimo tarp privataus verslo ir seniūnijos, yra numatyta galimybė Luokės seniūnijai organizuoti renginius dvaro teritorijoje.
Pasirašius nuomos sutartį, atliekami tolimesni darbai, siekiant įveiklinti ir tinkamai išnaudoti Biržuvėnų dvaro teritoriją. Esame suinteresuoti, kad nuomininkas dvarą nuomotųsi ir jį įveiklintų visą numatytą sutarties laikotarpį. Šiuo metu planuojame formuoti žemės sklypus apie Savivaldybei priklausančius pastatus, kad prasiplėstų dvaro teritorijos įveiklinimo galimybės.
Planuose aplink Biržuvėnų dvarą — esančių vandens telkinių išvalymas ir jų įveiklinimas. Siekiant atkurti Biržuvėnų dvaro sodybos komplekso dalį, parką, ir padidinti minėto objekto patrauklumą bei lankomumą, planuojama teikti paraišką Interreg kaimynystės programos Latvija-Lietuva finansavimui gauti. Finansavimo būtų siekiama kitiems darbams: parko būklės pagerinimo, išsaugant biologinę įvairovę ir padidinant prisitaikymą prie klimato kaitos, bei tuo pačiu sudarant naujas galimybes parkui įveiklinti. Toks projektas apimtų biologinės įvairovės tyrimus, želdinių ir medžių senolių tvarkymą, apželdinimą klimatui atspariais medynais, vandens telkinių sutvarkymą.
Šiuo metu jau pasirašyta Rangos darbų sutartis dėl Biržuvėnų dvaro tilto remonto, per 6 mėnesius nuo sutarties pasirašymo datos planuojama atlikti darbus. Numatyta pakeisti visą medinę važiuojamąją dalį ir ją laikančias konstrukcijas bei turėklus“,— apie numatomus darbus Biržuvėnų dvarui įveiklinti kalba Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus.

Susitikimai su mažojo turgelio prekeivėmis dėl prekyvietės įkūrimo

„Balandžio 13 d. susitikimo su prekybininkėmis metu dalyvavo Savivaldybės meras, direktorius, direktoriaus pavaduotojas, miesto seniūnas, Tarybos narė ir administracijos Architektūros skyriaus vedėja. Susirinkusius dalyvius informavome apie mažojo turgelio teritorijos planavimą. Pristatėme realias galimybes prekiauti nenutolus nuo visiems įprastos turgelio vietos. Dauguma aplink turgelį esantys sklypai yra gyventojų privati nuosavybė, todėl Savivaldybės administracija nedarė apklausos dėl galimybės išnuomoti ir pritaikyti prekybai vieną ar kitą teritoriją. Nuspręsta vietą prekyvietei parinkti valstybinės žemės sklype. Pasiūlyta prekyvietę formuoti Savivaldybės įrengtoje aikštelėje, ją padidinant bei nukeliant ant teritorijos pastatytą prekybai skirtą laikiną namelį.
Taip pat pateiktas siūlymas ant asfalto dangos aikštelės pastatyti 12 konteinerinio tipo namelių prekybai. Po susitikimo buvau įpareigotas pasidomėti galimybe prekeivėms išsinuomoti namelius ir sužinoti realią nuomos/įsigijimo kainą. Sutarta, kad prekyvietė turi atitikti minimalius senamiesčiui keliamus reikalavimus, laikini statiniai turi būti suderinti su architekte ir seniūnija. Teritorija turi atrodyti patraukliai ir būti patogi prekybai. Susirinkimo metu iškeltas klausimas apie laikiną prekybą gėlėmis taip pat bus sprendžiamas, apklausiant nuomos galimybę iš privačių sklypų savininkų.
Balandžio 20 d. įvyko antrasis susitikimas su prekybininkais, kurio metu pristatyti preliminarūs konteinerinių namelių įkainiai ir galima jų išdėstymo schema aikštelėje. Apie namelių įsigijimą teiravosi Savivaldybė ir patys prekybininkai, atsakymus abi pusės išgirdo vienodus. Šiuo metu namelių kainos itin didelės, o pagaminimo terminai ilgi. Svarstyta dar viena alternatyva — aikštelėje įrengti angaro tipo palapinę su atskiromis pertvaromis arba galimybe privažiuoti automobiliams. Nutarta išsiaiškinti angaro pastatymo kaštus ir ieškoti galimybių įrengti.
Numatyta nauja prekyvietės teritorija prekybininkams tiko, apie tolimesnę prekyvietės perkėlimo eigą informuosime prekybininkus ir, žinoma, rajono gyventojus. Suprantame turgelio svarbą ten dirbantiems žmonėms ir gyventojams, visi esame įpratę prie šios vietos, tad galimos prekyvietės alternatyvos siūlomos ir, tikimės, kad kartu su prekybininkais bendrą sprendimą surasime“,— apie turgelio prekyvietės įkūrimą kalba Administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.

Telšių rajono savivaldybės informacija

Gali būti aktuali ilgalaikė automobilio nuoma