Siuntų pristatymo bendrovė „DPD LIETUVA“ žengia į Telšius — pradėtos terminalo statybos

Tikriausiai gyventojai pastebėjo, jog Telšiuose visai šalia rajono policijos komisariato, buvusio vadinamojo karinio miestelio teritorijos dalyje, Žemaitės g.36, intensyviai vyksta statybos darbai. Šioje teritorijoje iki metų pabaigos veiklą pradės sėkmingai pritrauktas investuotojas — siuntų pristatymo bendrovė UAB „DPD Lietuva“.
Šis Telšiuose statomas siuntų terminalas sujungs trijų centrų veiklą į vieną Žemaitijos centrą. „DPD Lietuva“ terminalo Telšiuose dydis sieks 1 tūkst. 457 kv. m plotą, čia bus įrengta 30 zonų, skirtų kurjerių mikroautobusų pakrovimui bei 8 sunkvežimių pakrovimo zonos. Iš viso čia bus įkurtos 38 darbo vietos.
Paskutinę birželio savaitę įvyko simboliškai istorinis momentas — statomo terminalo pamatuose įkasta laiko kapsulė, kurioje UAB „DPD Lietuva“ generalinis direktorius Robertas Vilkaitis, UAB „Baltic Sea Properties“ valdybos pirmininkas James Andrew Clarke, UAB „Hiltus“ generalinis direktorius Edvard Sokolovskij ir Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas pasirašė laišką ateities kartoms.
„Ši sėkminga investicijų pritraukimo į rajoną žinia, tikiu, svarbi kiekvienam telšiškiui. Vietos valdžia esame pasiruošusi visokeriopai padėti ateinantiems investuotojams ne tik pradėti veiklą, bet ir ją sėkmingai plėsti Telšiuose. Todėl dėl kitų tiek šalia šio statomo terminalo, tiek kitose rajono vietose esančių laisvų ir investicijoms pritraukti tinkamų žemės sklypų bendravome su tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūra „Investuok Lietuvoje“. Savivaldybės komanda nuolatos dirba dėl sklypų bei reikalingos infrastruktūros paruošimo, patrauklios investicijoms aplinkos kūrimo (reikalingų lengvatų bei sąlygų formavimu), Savivaldybėje darbą pradėjo būtent investicijų pritraukimui į rajoną suformuota komisija, o šiuo metu jau beveik įpusėjome, rengdami galimybių studiją dėl investicijų pritraukimo į Telšių rajono savivaldybę. Joje bus identifikuotos investicijų pritraukimo galimybės, taip pat nustatyti techniniu, finansiniu, teisiniu, aplinkosauginiu ir ekonominiu aspektais tinkamiausi plėtros variantai žemės sklypams ir pastatams, kurie priklauso Telšių rajono savivaldybei. Šią studiją užbaigti turėtumėme šių metų lapkričio mėnesį“,— įgyvendinamus žingsnius apie investicijų pritraukimą akcentavo Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.

Varnių miesto seniūnijos gyventojams suorganizuota Darbo rinkos diena

Užimtumo tarnybos (UŽT) duomenimis, birželio 1 d. Telšių rajone registruota 1996 darbo ieškančių asmenų, registruotas nedarbas siekė 8,2 proc., nuo metų pradžios nedarbas sumažėjo 2,8 procentais.
Siekiant mažinti nedarbingumo lygį, UŽT kartu su Telšių rajono savivaldybe organizuoja Darbo rinkos dienas, kurių metu siekiama tarpinstitucinio bendradarbiavimo pagalba didinti gyventojų užimtumą. Į susitikimus kviečiami seniūnijose registruoti darbo ieškantys asmenys, darbdaviai, savivaldos atstovai, socialiniai partneriai.
Renginio metu spendžiamos ne tik integracijos į darbo rinką, bet ir socialinės problemos: mobilumas, nepilnamečių vaikų priežiūra, artimųjų slauga, teisinės ir kt. asmenų problemos. Darbo rinkos dienos jau buvo organizuotos Upynos, Nevarėnų, Ryškėnų seniūnijose, kur vyrauja aukštas nedarbo lygis. Antrąjį pusmetį Užimtumo tarnyba planuoja aplankyti ir kitas seniūnijas.
Birželio 22 d. Varniuose įvyko Darbo rinkos diena seniūnijos gyventojams (šioje seniūnijoje fiksuojamas aukščiausias nedarbas Telšių rajone — 11 proc.). Renginyje dalyvavo Telšių rajono savvivaldybės mero pavaduotojas Mantas Serva, Varnių seniūnijos seniūnas Rolandas Bružas, UŽT Šiaulių klientų aptarnavimo departamento direktorius Raimondas Šukys, Telšių skyriaus vedėja Diana Abelkienė ir skyriaus darbuotojai. Susitikime dalyvavo apie 64 darbo ieškančių gyventojų ir 6 rajono darbdaviai: AB „Žemaitijos pienas“, UAB „Virginijus ir ko“, „UAB „BlueberryBaltic“, UAB „Medomus“ ir kt.
Renginio dalyviai galėjo rinktis iš 14 darbo pasiūlymų nuo gamybos darbuotojo iki apskaitininko ar ūkvedžio. Darbo ieškantiems buvo teikiamos individualios konsultacijos su UŽT darbuotojais dėl profesinio mokymo ir savo verslo kūrimo, suteikta galimybė pasirinkti darbo vietą iš visų Telšių rajone esančių darbo pasiūlymų, aptarti tolimesnius asmenų grįžimo į darbo rinką aspektus. Džiugina, kad darbdaviai sulaukė nemažo gyventojų susidomėjimo ir įsitraukimo, o darbo ieškantys buvo aktyvūs ir pasinaudojo jiems suteikta galimybe įsidarbinti.
„Mūsų visų tikslas, kad Telšiai taptų augantis rajonas, traukiantis jaunus žmones, kurie atvyktų čia ne tik pasigrožėti mūsų aplinka, bet ir čia pasilikti, dirbti, uždirbti ir gyventi visavertišką gyvenimą. Mums, kaip savivaldos atstovams, svarbu stebėti kintančią darbo rinkos situaciją, identifikuoti joje kylančias problemas, ieškoti sprendimų, kaip jas spręsti. Esu dėkingas Užimtumo tarnybos komandai, kad rengia Darbo rinkos dienos renginius, kurie suteikia galimybę tiesiogiai pabendrauti su verslo atstovais, išgirsti darbdavio ir darbo ieškančio asmens lūkesčius, įsidarbinimo problemas ir galimybes. Tik veikdami išvien, bendraudami ir kalbėdamiesi apie esamus iššūkius, kartu galime rasti sprendimus, kaip padėti darbo neturintiems žmonėms įsilieti į darbo rinką, mažinti nedarbo lygį šalyje ir regionų atotrūkį nuo didžiųjų miestų. Tikiuosi, kad šis renginys tik pradinis etapas, duodantis ženklių pokyčių, mažinant nedarbą Telšių rajone“,— apie nedarbo situaciją ir įsidarbinimo galimybes Telšių rajone kalbėjo mero pavaduotojas Mantas Serva.

Dėmesys seniūnijoms ir jų infrastruktūrai gerinti. Kokie darbai laukia Varnių ir Degaičių seniūnijose

„Seniūnijų siekiai ir uždaviniai skirtingi, tačiau visas jas sieja — lėšų poreikis, kuris kaip ir daugumoje seniūnijų, nukreiptas pastatų ir vidaus patalpų remonto darbams, lauko erdvėms sutvarkyti, kelių infrastruktūrai gerinti ir daugeliui kitų dalykų. Mūsų siekis — kuo labiau atnaujinti rajono infrastruktūrą, seniūnijų poreikius tenkinant pagal Savivaldybės biudžeto galimybes ir atsiradusių problemų sprendimo reikalingumą.
Tęsiu apžvalgą apie seniūnijose numatytus darbus, gerinančius viešąją infrastruktūrą. Šįkart aptarsiu, kokie darbai laukia Varnių ir Degaičių seniūnijose.

Varnių seniūnija
Siekiant didinti Varnių seniūnijos patrauklumą, gerinti pėsčiųjų takų būklę, numatytas projekto parengimas ir šaligatvių įrengimas Vytauto gatvėje nuo 15 iki 51 namo, darbams skirta — 55 tūkst. eurų. Taip pat teritorijoje nuo Vytauto g. iki kapinių bus įrengiamas apšvietimas, naujos apšvietimo atramos, LED šviestuvai. Įrengtas šaligatvis seniūnijos gyventojams ir miesto svečiams pagerins susisiekimą, padės lengviau pasiekti miesto kapines. Šiuo metu šaligatvių būklė itin prasta, o esant lietingam orui susidaro vandens perteklius, kuris ne tik nusėda šaligatvio dalyje, tačiau plūsta ir į gyventojų kiemus.
Numatytos lėšos Varnių miesto Ežero g. kapitalinio remonto projektavimo darbams atlikti. 35 tūkst. eurų skirti Telšių r. Motiejaus Valančiaus gimnazijos įvažiavimo remonto (asfaltavimo) darbams bei vietoje nugriautų avarinės būklės dirbtuvių automobilių stovėjimo aikštelei įrengti. 8000 tūkst. eurų numatyti lietaus nuotekų trasos remontui Janapolėje, šiuo metu darbai jau atlikti Viržuvėnų g. 6.
Suprantant kelių būklės svarbą gyventojams, 2022-2024 m. Telšių rajono savivaldybės Kelių priežiūros ir plėtros programoje numatytas Valančiaus g. kapitalinis remontas, įrengiant asfaltbetonio dangą (projektiniai darbai jau yra atlikti).

Degaičių seniūnija
Degaičiuose šiemet bus vykdomas sporto salės (Degaičių g.3) dušinės remontas bei dujinio katilo ir šildymo sistemos keitimas, darbams skirta — 16 tūkst. eurų.
Bus įgyvendintas laimėtas dalyvaujamojo biudžeto projektas „Anulėnų tvenkinio valymo ir rekreacinės teritorijos tvarkymo darbai”, kuriam iš Savivaldybės biudžeto skirta 20 tūkst. eurų.
Kelių tvarkymas seniūnijose — viena aktualiausių problemų, todėl noriu akcentuoti, kad šiai sričiai Degaičių seniūnijoje didesnis dėmesys bus skiriamas 2023 m. 2022-2024 m. Telšių rajono savivaldybės Kelių priežiūros ir plėtros programoje numatytas Parko g. kapitalinis remontas, atnaujinant asfalto dangą, įrengiant lietaus nuotekų tinklus, apšvietimą, pėsčiųjų taką.
Visos seniūnijos vienodai svarbios ir palaipsniui visur stengiamasi atlikti būtinus darbus, investuoti į geresnę, gyventojams labiau pritaikytą infrastruktūrą. Racionaliai panaudojant turimus išteklius, galima užtikrinti efektyvią seniūnijų veiklą ir visose seniūnijose teikti gyventojams vienodai kokybiškas paslaugas“,— seniūnijose numatytus ir jau atliekamus darbus aptarė Administracijos direktorius Tomas Katkus.

Socialinių projektų dalinis finansavimas 2022 metais

„Socialinė sritis — viena iš svarbiausių, kurią kuruoju kaip Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas. Siekiant mažinti socialinę atskirtį, gerinti socialines paslaugas, jau daug nuveikta ir tikrai jaučiasi pažanga, tačiau meluočiau teigdamas, kad sistema veikia nepriekaištingai. Visada yra ką tobulinti, plėsti paslaugų prieinamumą, jų įvairovę, priimti naujus sprendimus, skirti didesnį finansavimą.
Telšių rajono savivaldybė kiekvienais metais prisideda prie socialinių projektų dalinio finansavimo. 2021 m. socialinių projektų finansavimui iš Savivaldybės biudžeto (SB) buvo skirta 40 000 Eur, gautos 8 projektinės paraiškos. Finansavimas (39 640 Eur) skirtas 7 projektams įgyvendinti . 2022 m. socialiniams projektams skirta — 40 000 Eur, gautos 5 projektinės paraiškos. Finansavimas skirtas 5 projektams įgyvendinti, iš SB skirta — 20 319,75 Eur.
Visada siekiame, kad projektų pareiškėjai orientuotųsi į inovacijas socialinių paslaugų teikimo srityje, naujų metodų taikymą bei naujų tikslinių grupių įtraukimą. Norint gauti finansavimą, socialiniai projektai turi atitikti bent vieną iš šių nustatytų prioritetų: bendrųjų socialinių paslaugų teikimas; socialinių paslaugų ir socialinės pagalbos priemonių, skirtų ypač didelėje socialinėje atskirtyje gyvenantiems asmenims, įgyvendinimas; savanorystės skatinimo priemonės ir savanorių įtraukimas į socialinę veiklą ar paslaugų teikimą.
Projektai, kuriems šiais metais skirtas finansavimas:
1. Lietuvos samariečių bendrijos Telšių skyriaus projektas — „Aprūpinimas būtiniausiais drabužiais ir avalyne“. Į projekto veiklas bus įtraukta 10 savanorių, planuojama, kad apie 900 Telšių rajono gyventojų, patiriančių socialinę atskirtį, bus aprūpinti būtiniausiais rūbais ir avalyne.
2. Telšių neįgaliųjų ir neįgaliųjų pensininkų draugijos projektas — „Pavėžėjimo paslaugos neįgaliesiems vežimėliuose ir senyvo amžiaus asmenims“. Organizacija specialiai pritaikytu transportu veža neįgalius asmenis, kurie gali judėti tik vežimėlio pagalba. Esant poreikiui, paslauga teikiama ir senyvo amžiaus asmenims. Projektas tęstinis, paklausa šiai paslaugai didelė, todėl plėtojama jau ne pirmus metus. 2021 m. transporto paslaugos suteiktos 1562 asmenims, nuvažiuota — 29 810 kilometrų.
3. Telšių rajono neįgaliųjų draugijos projektas — „Socialinių paslaugų teikimas neįgaliesiems ir senyvo amžiaus asmenims“.
4. Telšių diabetikų bendrijos „Dia Telšiai“ projektas — „Gyvenimas su diabetu“ įgyvendinimui“.
5. Telšių socialinių paslaugų centro projektas — „Nuotolinė socialinė globa namuose“. Tai nauja paslauga Lietuvoje, projekto metu nuotoliniu būdu bus teikiamos paslaugos senyvo amžiaus asmenims, kuriems nereikalinga nuolatinė socialinė priežiūra, tačiau reikalingas bendravimas, tarpininkavimas, užregistruojant į gydymo įstaigas ir t.t. Klientai bus aprūpinami planšetiniais kompiuteriais su specialia programine įranga, kurių pagalba galės susisiekti su darbuotoju nuotoliniu būdu. Darbuotojas turės galimybę susisiekti su klientu net tada, kai jis neatsiliepia, įsijungus vaizdo kamerai, bus galima matyti, ar klientui viskas gerai.
Tikimės, kad dalinai finansuojami projektai prisidės prie socialinių atskirtį patiriančių asmenų savarankiškumo kasdienėje veikloje. Padės gerinant socialinių paslaugų prieinamumą, kompleksiškumą, skatins savanorystės veiklą bei užtikrins nestacionarių socialinių paslaugų teikimą rajono gyventojams“,— apie socialinių projektų įgyvendinimą komentavo Administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.