Šeimyninis gydytojų akušerių-ginekologų duetas ir operacinėje vienas kitą supranta be žodžių

Gydytojai akušeriai-ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczulis.

Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyrius garsėja labai stipria specialistų komanda, kurią beveik prieš dvejus metus papildė gydytojai akušeriai-ginekologai Donata Saulė ir Dainius Wojczulis. Jaunas, perspektyvus medikų duetas spinduliuoja meile ne tik vienas kitam, bet ir savo darbui, todėl vienas didžiausių jų prioritetų — teikti kokybiškas akušerijos-ginekologijos paslaugas dailiosios lyties atstovėms.

Justina Lukošienė

Kaip juokauja šeimyninis gydytojų duetas, abu yra kilę iš sostinės, mat Donatos Saulės gimtosios šaknys yra iš Vilniaus, o Dainiaus — iš Punsko — Lenkijos lietuvių sostinės — etninių Lietuvos žemių. Abu baigė Vilniaus universitete medicinos mokslus ir akušerijos-ginekologijos rezidentūrą.
Paklausus, kodėl pasirinko būtent gydytojo akušerio-ginekologo specialybę, sutuoktiniai sutartinai tvirtino, kad tai yra bene vienintelė medicinos sritis, kurioje tiek moterys, tiek vyrai verkia ne iš liūdesio, o iš laimės. „Beje, moterys linkusios labiau rūpintis savo sveikata bei geriau įsiklausyti į gydytojo rekomendacijas. Daugelis žmonių įsivaizduoja, jog pagrindinės gydytojo akušerio-ginekologo pareigos yra pacienčių konsultavimas poliklinikoje ar privačiame kabinete. Iš tikrųjų ši specialybė žymiai platesnė — nuo konsultavimo iki operacinio gydymo, o tai lemia, jog ji yra be galo įdomi. Ginekologinės chirurgijos tikslas — įvairių ligų diagnostika ir gydymas, plačiai taikoma minimaliai invazyvi chirurgija, o akušerija apima nėščiųjų priežiūrą, pagalbą gimdymo metu ir laikotarpiu po gimdymo bei nevaisingumo gydymą, taikant pagalbinio apvaisinimo procedūras“,— pasakojo Donata Saulė Wojczulis.
Savo profesinį kelią gydytojai akušeriai-ginekologai pradėjo Vilniaus universiteto Santaros klinikų Akušerijos ir ginekologijos centre, vėliau teko dirbti ir Nacionalinio vėžio instituto Ginekologijos skyriuje bei Hematologijos, onkologijos ir transfuziologijos centro Kraujo centre. „Po metų sulaukėme pasiūlymo dirbti Respublikinės Šiaulių ligoninės Motinos ir vaiko klinikos Akušerijos ir Ginekologijos skyriuose. Galime sakyti, kad nuo tada ir prasidėjo savarankiško darbo karjera. Dar po metų į elektroninio pašto dėžutę atėjo laiškas su pasiūlymu dirbti Regioninėje Telšių ligoninėje, atsivertėme žemėlapį, pažiūrėjome, kur tiksliai yra Telšiai, ir nusprendėme paskambinti. Jau beveik dveji metai kaip dirbame čia — Žemaitijos sostinėje. Na, o pastaruosius metus kartu dirbome ir Klaipėdos universitetinės ligoninės Akušerijos-ginekologijos departamente. Šie metai buvo be galo intensyvūs, įgijome labai daug neįkainojamos patirties, tačiau gydytojas mokosi visą gyvenimą, todėl sustoti tikrai nežadame“,— kalbėjo Dainius Wojczulis.
Po kelių savaičių medikai švęs dvejų metų darbo Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje sukaktį. Kaip abu teigia, mėgsta iššūkius — imasi to, kas kitus gali ir kiek bauginti, todėl ir priima įdomius darbo pasiūlymus. „Vienas jų — darbas Telšiuose. Pagalvojome, kodėl gi nepabandžius… Na, ir štai, patiko. Mūsų skyrius iš tiesų yra puikus — jaukiai jame jaučiasi ne tik pacientės, jų artimieji, bet ir mes — darbuotojai. Daugelis mūsų kolegų Vilniuje sako, kad „pabėgome“ pas šauniausią skyriaus vedėją Tomą Lūžą. Džiaugiamės, kad Telšiuose dirba gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė, nesumeluosime pasakę, kad ne viena didesnio miesto gydymo įstaiga pavydi Telšiams šios specialistės. O mes džiaugiamės, kad esame ne tik kolegos, bet tapome geri draugai ir už ligoninės durų. Negailime gražių žodžių visam skyriaus personalui už profesionalumą, kolegiškumą, rūpestingumą ir kuriamą jaukią darbinę atmosferą“,— džiaugėsi Donata Saulė Wojczulis.
Šis perspektyvus, kompetentingas gydytojų akušerių-ginekologų tandemas Regioninėje Telšių ligoninėje prižiūri gimdymus, atlieka Cezario pjūvio ir kitas akušerines operacijas, taip pat visas ginekologines Dienos chirurgijos operacijas, taiko naujausius operacinio gydymo metodus, atlieka minimaliai invazyvias ir endoskopines ginekologines operacijas. „Džiaugiamės, jog kartu su skyriaus vedėju Tomu Lūža sukūrėme tikrą „svajonių komandą (angl. dream team)“ Žemaitijoje — kartu operuojame sudėtingus atvejus ir prisidedame ne tik prie Telšių, bet ir kitų Lietuvos miestų ir miestelių pacienčių sveikatos gerinimo ir puoselėjimo. Smagu, jog vis daugiau moterų, net iš didmiesčių, būtent mūsų komandai patiki savo brangiausią turtą — sveikatą. Tuo mes be galo didžiuojamės“,— sakė sutuoktiniai, kurie dailiosios lyties atstoves konsultuoja net tik Regioninės Telšių ligoninės konsultacinėje poliklinikoje, bet ir SG klinikoje Plungėje bei Klaipėdoje, MediCA klinikoje Klaipėdoje, gydytoja akušerė-ginekologė Donata Saulė taip pat darbuojasi InMedica klinikoje Telšiuose ir Klaipėdoje.
Prakalbus apie sudėtingiausius atvejus, pasitaikančius darbo praktikoje, medikai atviravo, kad sudėtingiausia būna tuomet, kai vienu metu tenka priimti sprendimą, kurią pacientę reikia operuoti pirmiau, nors kiekviena jų yra vienodai svarbi, tačiau, įvertinus situaciją, kartais tenka rinktis ir tas pasirinkimas turi būti kiek įmanoma greitas ir pamatuotas. „Be abejonės, tokios situacijos reikalauja kantrybės ir šaltų nervų iš visos komandos — tai yra sėkmės garantas“,— konstatavo Dainius Wojczulis. Jam antrino žmona, akcentuodama, jog jie kartu yra ne tik šeima, bet ir puikūs kolegos darbe. „Iš tikrųjų labai gera dirbti tuomet, kai be žodžių supranti, kai gali vienas kitam padėti — tai ypač svarbu operacinėje, kur labai reikia ne tik tikslumo, bet ir greičio. Kartu stengiamės vienas kitą motyvuoti ir palaikyti, smagu, kai turi su kuo pasitarti, kaip sakoma, dvi galvos geriau negu viena. Be abejo, labai motyvuoja ir mūsų šaunus kolektyvas bei puikūs pacienčių atsiliepimai — tai skatina nuolat tobulėti ir siekti vis naujų profesinių aukštumų“,— reziumavo Donata Saulė Wojczulis.