Ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrius — su giliomis tradicijomis ir pažangiausiomis naujovėmis pacientams

Iš kairės: slaugytojos padėjėja Laimutė Augustinienė, valytoja Nijolė Juknevičienė, bendrosios praktikos slaugytojos Aldona Kairienė, Irena Šeinauskienė, Eglė Macevičienė; gydytojai Paulius Piesliakas, Viktoras Jermolajevas, skyriaus vedėjas Ali Khalil Chahine ir vyr. slaugytoja Rasa Petrauskienė.

Regioninės Telšių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyrius palengva artėja prie savo gyvavimo 50-mečio. Jo įkūrėjas legendinis gydytojas traumatologas Vytautas Purlys prieš pusę amžiaus pirmasis Lietuvoje atliko klubo sąnario pakeitimo operaciją, todėl endoprotezavimo pradininko pavardė ir šiandien su pagarba prisimenama šalies medikų bendruomenėje. Studentai — būsimieji medikai — vadovėliuose irgi apie tai sužino.

Algirdas Dačkevičius

Sėkmę lydi geras darbų organizavimas ir susiklausymas
Jau įžengęs į skyriaus laukiamąjį, pasijunti apblėbtas jaukumo. Pagarbioje vietoje, kur nuolat žydi gėlės, matoma skyriaus įkūrėjo Vytauto Purlio nuotrauka, o šalia — taip pat nuotraukoje įsiamžinęs pirmasis skyriaus kolektyvas.
Bėgant metams, viskas tobulėjo: ligoninė tapo regionine su puikiai medikų darbui ir pacientų gerovei pritaikytomis patalpomis, modernėjo medicininė įranga, gausėjo ir puikių medikų traumatologų gretos.
Šiuo metu Ortopedijos-traumatologijos skyriui vadovauja jaunas ir perspektyvus gydytojas Ali Khalil Chahine. Šalia jo puikūs specialistai gydytojai Evaldas Petkevičius, Audrius Dervinis, Kristina Norkutė, Viktoras Jermolajevas, Paulius Piesliakas, Juozas Klumbys.
Pasak skyriaus vyr.slaugytojos Rasos Petrauskienės, Ortopedijos-traumatologijos skyriuje yra 20 lovų. Jeigu visiškai neseniai per metus buvo atliekama apie 800 operacijų, tai pernai jų atlikta — apie 1200. Vien šiais metais jau atlikta apie 700 operacijų.
Skyriaus vedėjas Ali Khalil Chahine pastebėjo, jog kompetentingi specialistai, naudodamiesi pažangia įranga, atlieka sudėtingiausias operacijas. Taikomos kortikalinės AO sistemos bei intramedulinės sintezės (naudojant šiuolaikiškas plokšteles bei intramedulines vinis kaulo vientisumui atkurti). Atliekamos visų stambiųjų ir smulkiųjų kaulų operacijos.
Moderniose operacinėse atliekamos kelio, klubo ir peties sąnarių endoprotezavimo operacijos. Taip pat atliekama kelio, peties ir čiurnos sąnarių artroskopinės operacijos (tai yra minimaliai invazinės operacijos). Gydomos plaštakos ir pėdos įgytos deformacijos, atliekamos riešo kanalo atlaisvinimo, plaštakos minkštųjų audinių, pėdos korekcinės (Hallux valgus) ir kitos operacijos.
Kaip pastebėjo vyr. slaugytoja R.Petrauskienė, sutartinai su gydytojais dirba visa skyriaus komanda: slaugytojos Aldona Kairienė, Regina Bagočienė, Eglė Macevičienė, Daiva Jokubauskienė, Irena Šeinauskienė, Jovita Vaišvilienė, Milda Žilienė, Justina Viknienė, Jolanta Mockevičienė, Snieguolė Monienė, Daiva Ruibienė, Rima Smilgienė, Raminta Vainorienė, slaugytojų padėjėjos Laimutė Augustinienė, Rima Petrikienė, valytojos Nijolė Juknevičienė ir Dovilė Širvinskaitė.
Jų dėka pacientais rūpinamasi taip, kad, išvykdami iš skyriaus, jie atsiliepimų knygoje palieka nuoširdžiausių padėkos žodžių ne tik medikams, bet ir visam personalui.

Sulaukiama pacientų ne tik iš Lietuvos, bet ir užsienio
Gydytojo traumatologo Viktoro Jermolajevo, atvykstančio į Žemaitijos sostinę iš Klaipėdos, darbo diena gana įtempta, nes jis kasdien atlieka apie šešetą — daugiausiai peties sąnario endoprotezavimo — operacijų. Norint pasikalbėti su gydytoju, jo reikėjo kiek luktelėti.
„Užtrukau apie dvi valandas, kol atlikau peties sąnario endoprotezavimo su raumenų transpozicija operaciją“,— kalbėjo gydytojas, vaizdžiai pademonstravęs, kaip raumenys turi dirbti, kad sąnarys po operacijos būtų judrus. Pasiteiravus apie nemažą krūvį — net šešetą operacijų per dieną — gydytojas šypsodamasis atsakė, kad tai jam nesunkai įveikiama. „Viską lemia geras strategavimas, darbo organizavimas ir nesiblaškymas. Operacinėje belieka darbuotis, pasitelkiant savo profesinius įgūdžius ir medicininę nuovoką“,— kalbėjo be jokio nuovargio veide gydytojas, šiais metais švenčiantis savo profesinės veiklos 20-metį.
Jam Telšiuose patinka darbuotis, kadangi gali visiškai atsiskleisti kaip puikus savo srities specialistas, o ir pacientų sulaukia ne tik iš Klaipėdos krašto, kitų Žemaitijos vietų, bet ir JAV, Didžiosios Britanijos, Latvijos, Ukrainos ir kt. „Neseniai teko pagelbėti Kijevo „Dinamo“ dublerių komandos futbolininkui“,— sakė V.Jermolajevas.
Iškalbi detalė — pagal peties sąnario endoprotezavimo operacijų gausą, pernai telšiškiai į priekį praleido tik Kauno klinikas ir Vilniaus Respublikinę ligoninę.
Pasak gydytojo, jam labai patinka skyriuje vyraujanti tvarka ir kolektyvo supratingumas, taip pat dalykiška ligoninės vadovybės pozicija.

Tarp trijų Lietuvos traumatologų Ukrainoje — ir telšiškis
Regioninės Telšių ligoninės Ortopedijos-traumatologijos skyriuje dirbantis gydytojas Paulius Piesliakas pastebėjo, jog jam teko dirbti Šilutės ir Mažeikių rajonų ligoninėse, o dabar dar talkina ir plungiškiams medikams. Lygindamas tvarką ir tarpusavio susiklausymą, jis pirmumą nė kiek neabejodamas teikia telšiškiams kolegoms.
„Didžiulį atsakingumą ir profesionalumą pastebiu jau nuo Priėmimo skyriaus, o susidūrus su keblesnia operacija, visuomet jaučiu, ypač skyriaus vedėjo Ali Khalil Chahine, pagalbą, kuris operacinėje stebina savo žiniomis ir įgūdžiais“,— sakė P.Piesliakas.
Jis taip pat neliko abejingas Ukrainą ištikusiai nelaimei. Šių metų balandžio pradžioje su pirmąja 24 medikų grupe iš Lietuvos išvyko į Rusijos niokuojamą Ukrainą pagelbėti žmonėms. „Buvome trys traumatologai — iš Vilniaus, Šiaulių ir Telšių. Aš patekau į grupės dvyliktuką, su kuriuo apsistojome Čerkasuose“,— pasakojo medikas. Pasak jo, sunku apsakyti tą jausmą, kai reikia sužeistuosius operuoti, šalia ligoninės aidint sprogimams. „Dirbome kiaurą parą, juk būdavo, kad iškart atveža apie 150 sužalotų žmonių. O žaizdos — civiliniame gyvenime tokių nepamatysi… Žvelgiant į gyvenimą ir mirtį, daug ko išmokstama — dalinausi savo patirtimi, taip pat jos ir pasisėmiau“,— kalbėjo pašnekovas.

Šviesiu žvilgsniu — į dabartį ir ateitį
„Labai branginu ir vertinu šį skyrių — juk jį įkūrė mano šviesaus atminimo tėvelis. Džiaugiuosi medikų profesionalumu, taip pat nuoširdų ačiū tariu visoms slaugytojoms. Manau, kad šis skyrius visuomet gyvuos“,— sakė Regioninės Telšių ligoninės direktorė.
Labai prasminga, kai vaikai eina tėvų pėdomis. Tą galima pasakyti žvelgiant į vyr. slaugytoją Rasą Petrauskienę, su kuria ranka rankon dirba jos dukra slaugytoja Eglė Macevičienė. O pačiame skyriuje — ir trys kurso draugai: šalia vedėjo Ali Khalil Chahine — Paulius Piesliakas ir Kristina Norkutė.
Kartų ir bendraminčių persipynimas tik dar labiau stiprina kolektyvą ir nusiteikimą visus iššūkius išspręsti drauge. O tai ir lemia šviesų žvilgsnį į ateitį.