Suplanuotas valstybinės reikšmės krašto kelių Telšiuose rekonstravimas: kada ir kurios gatvės bus atnaujintos?

„Kai šių metų liepos mėnesio viduryje Telšiuose lankėsi LR susisiekimo ministras Marius Skuodis, vieni iš pristatytų ir rodytų objektų, kuriuos būtina rekonstruoti, buvo valstybinės reikšmės krašto arba, paprastai sakant, ne savivaldybei priklausantys keliai: Gedimino, Džiugo, Žemaitės, K.Mindaugo ir S.Daukanto gatvės. Kaip matosi pateiktoje schemoje, minėtosios gatvės nuosekliai jungiasi į vieną ištisinę kelio atkarpą, kuriai šiuo metu, atsižvelgiant į nukreiptą eismą dėl Respublikos gatvės rekonstrukcijos darbų, tenka vienas intensyviausių eismo judėjimų srautų. Šį pirmadienį lankantis VĮ Lietuvos automobilių kelių direkcijoje, iš generalinio direktoriaus Remigijus Lipkevičiaus išgirdome aiškius sprendimus dėl šių kelių — jie bus rekonstruojami visai netrukus. Dalis kelio bus pradėta tvarkyti 2024 m. pavasarį (schemoje pažymėta juoda ištisine linija), kita dalis — 2025 m. pavasarį (schemoje pažymėta juoda punktyrine linija). Šis pasiektas tikslas — svarbus žingsnis nuosekliai tvarkant mieste esančias gatves ir gerinant susisiekimo kokybę jame“,— po vizito Lietuvos automobilių kelių direkcijoje apie pasiektą tikslą Telšiuose rekonstruoti prastos būklės kelius, kalba Savivaldybės meras Kęstutis Gusarovas.
Etapais rekonstruojant Gedimino, Džiugo, Žemaitės, K.Mindaugo ir S.Daukanto gatves, numatoma: visas važiuojamosios dalies remontas, esamų pėsčiųjų ir dviračio takų rekonstravimas ir naujų įrengimas, automobilių aikštelių įrengimas, autobusų sustojimų paviljonų įrengimas, gatvių bei takų apšvietimas, lietaus nuotekų remontas bei įrengimas, saugaus eismo priemonių įdiegimas, K.Mindaugo ir Sedos gatvių šviesoforų valdomos sankryžos rekonstravimas į žiedinę sankryžą.
Direkcijoje aptarti ir kiti Telšiams svarbūs valstybinės reikšmės rajono keliai, reikalingi įgyvendinti pėsčiųjų ir dviračių takų įrengimai ar esamų takų remontai:
* dėl dviračių ir pėsčiųjų tako įrengimo nuo Plungės gatvės iki Ilgio ežero bei tako nuo Saulėtekio gatvės iki Viešvėnų seniūnijos Rainių kaimo Mastupio gatvės remonto;
* dėl asfalto dangos atnaujinimo kelyje nuo Telšių miesto Poškos gatvės iki Ryškėnų kaimo;
* rekonstruota Muziejaus gatvės Telšiuose dalis nuo L.Giros gatvės iki Poškos gatvės yra perduodama Telšių rajono savivaldybės nuosavybėn.

Renkami geriausi Telšių rajono metų ūkiai ir ūkininkai

„Siekiant išrinkti geriausius Telšių rajono metų ūkius ir paskatinti kitus ūkininkus imtis pažangaus ūkininkavimo, siekti efektyvumo bei ekologinės pusiausvyros, šiemet jau 28 kartą Telšių rajono ūkininkų sąjunga organizuoja konkursą „Metų ūkis“. Kartu su Telšių rajono ūkininkų sąjungos pirmininke Zita Dargiene, kredito unijos „Germanto lobis“ valdybos pirmininku Vytautu Barsteiga, Žemės ūkio konsultavimo tarnybos Telšių rajono biuro vadove Rima Skiotiene ir Savivaldybės administracijos Kaimo plėtros skyriaus vedėja Vilma Lukoševičiene esame įpareigoti aplankyti ir įvertinti konkurse dalyvaujančius rajono ūkius, kurių šiemet — 10.
Konkursas rajone organizuojamas dviem etapais: pirmiausia pagal vertinimo kriterijus seniūnijose išrenkami geriausi ūkiai, padarę didžiausią pažangą per pastaruosius metus, sudaromi aplankytų ūkių sąrašai, po to iš jų išaiškinami geriausi rajono ūkiai. Laimėtojais skelbiami trys ūkiai, rajoninių vertinimo komisijų sprendimu surinkę daugiausiai balų.
Konkurso vertinimo kriterijai:
1. Ūkininko kvalifikacija, išsilavinimas (amžius, ūkininkavimo metai, kvalifikacijos kėlimas);
2. Ūkio veiklos ir jo rezultatų įvertinimas (žemės panaudojimas, sodybos aplinkos sutvarkymas, pasėlių būklė, pievų ir ganyklų būklė, pastatų būklė, technikos būklė, mineralinių ir organinių trąšų, chemikalų, kuro ir tepalų sandėliavimas ir kt.);
3. Papildomi kriterijai (narystė žemdirbiškoje organizacijoje, ūkio modernizavimas, specializavimas, žemės ūkio produkcijos perdirbimas, agroturizmo vystymas, skolų neturėjimas, dirvožemio tyrimai ir kt.);
4. Telšių rajono ūkininkų sąjungos papildyti vertinimai, pagal kuriuos labiau atsiskleidžia ūkis, padaręs pažangą per paskutinius 5 metus (ūkis dalyvauja agrarinės aplinkosaugos priemonėse, gamybinių pastatų statyba per 5 metus, dirbamos deklaruojamos žemės padidėjimas per 5 metus, pasiekimai, „Trumpoji grandinė“ — ūkis parduoda gaminamą produkciją tiesiogiai vartotojui ir kt.).
Taip pat, siekiant paskatinti ir įvertinti konkurse dalyvaujančius ūkius, konkurso metu steigiamos nominacijos, išryškinančios jų išskirtinumus. Geriausi metų ūkiai ir ūkininkai bus apdovanoti 2022 m. spalio 1 d. Rudens gėrybių ir linksmybių turgaus metu.
Mano nuomone, konkursas „Metų ūkis 2022“ stiprina bendruomeniškumą, iniciatyvumą, skleidžia ūkių gerąją patirtį bei didina žemės ūkio veikla užsiimančių subjektų žinomumą Telšių rajone. Tikiuosi, kad konkursas suteikia ūkininkams papildomos motyvacijos, įgyvendinant savo tikslus. Dėkoju visiems mūsų krašto žemdirbiams už tai, kad mylite žemę, kad esate darbštūs, stiprūs, kad rūpinatės ne tik savimi, bet ir aplinkiniais“,— apie „Metų ūkio“ rinkimus kalbėjo mero pavaduotojas Mantas Serva.

Rajonui svarbaus objekto — „Ateities“ progimnazijos baseino darbų pabaiga numatoma 2023 m.

„Džiaugiamės galėdami prisidėti prie visuomenei svarbių projektų įgyvendinimo Telšiuose. Vienas tokių objektų šiuo metu yra plaukimo baseinas. Jo remonto darbai turėtų išplėsti teikiamas paslaugas bei suteikti daugiau laisvalaikio praleidimo būdų įvairaus amžiaus asmenims, ypač šaltuoju metų laiku. Net nekyla abejonių, kad baseino, esančio „Ateities“ progimnazijoje, remonto pabaigos laukia dauguma Telšių rajono gyventojų, tad trumpai apie vykdomus darbus.
Šiuo metu „Ateities“ progimnazijos baseino (viso projekto) užbaigtumas siekia apie 50 proc. — iš išorės atlikti stogo, sienų, pamatų šiltinimo darbai, sutvarkytas pastato sienų dekoras, įėjimas pritaikytas judėjimo negalią turintiems asmenims, sutvarkyti laiptai, aplink pastatą įrengta nuogrinda.
Viduje perplanuotos visos patalpos, įrengiamos pagalbinės patalpos personalui, atliekamas viso pastato kapitalinis remontas, kuris bus visiškai pritaikytas judėjimo negalią turintiems žmonėms. Išliks sportininkams pritaikytas baseinas, kuris yra 25 m ilgio ir 4 plaukimo takelių.
Apie naujoves, kurios laukia gyventojų: telšiškiai ir miesto svečiai galės ne tik plaukioti baseine, bet ir mėgautis sūkurine vonia bei trimis pirtimis (sauna, turkiška, garine), mažiesiems vaikams bus įrengtas atskiras baseinėlis, sulčių baras, sumontuota automatizuota praėjimo kontrolė. Suremontuotame baseine bus įrengta naujausia ozoninė valymo įranga ne chloro pagrindu.
Kas šiuo metu jau atlikta? Visiškai sutvarkyta pastato išorė, atliktas visas patalpų išplanavimas, suformuotos pertvaros, ištinkuotos sienos, išbetonuotos grindys, išvedžiota elektros instaliacija, įrengta vėdinimo, šildymo sistema, pradėti apdailos darbai (klijuojamos plytelės).
Viso projekto vertė, atlikus perskaičiavimus dėl infliacijos ir papildomų darbų — siekia apie 2,3 mln. eurų. Pagal pasirašytą rangos darbų sutartį, darbai turėtų būti baigti tik 2024 m., tačiau rangovas pajėgus darbus atlikti anksčiau, tad, esant pakankamam finansavimui, planuojama, kad remonto darbai bus baigti 2023 m. kovo mėnesį. Šiuo metu numatyta, kad, baigus baseino darbus, jį eksploatuos „Ateities“ progimnazija.
Stebint rangovo atliekamų darbų tempą, manome, kad baseino remonto darbus pavyks atlikti anksčiau ir visi galėsime džiaugtis nauju baseinu, kuris bus ne tik pramogų, bet ir treniruočių, pirmųjų plaukimo pamokų starto vieta“,— apie remontuojamo baseino atliekamus darbus komentavo Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Katkus.

Pasirengimas šildymo sezonui, nauji iššūkiai ir jų sprendimo būdai

„Brangstant gamtinėms dujoms, biokurui, dyzelinui, elektrai, susiduriame su laukiančiais iššūkiais, artėjant naujam šildymo sezonui. Šiuo metu elektros taupymo ir šildymo klausimais išsamiai diskutuojame, ieškome tinkamiausių sprendimo būdų, leisiančių efektyviai panaudoti lėšas.
Atsižvelgiant į tai, kad dujų kainos kyla drastiškai, esame priversti ieškoti kitų šildymo alternatyvų bei peržiūrėti Savivaldybei priklausančių pastatų šildymo sistemų tipus. Vienas iš pavyzdžių, kai karštas vanduo ruošiamas ir pastatai šildomi panaudojant gamtines dujas, yra Regioninės Telšių ligoninės pastatas. Dujų kaina 2021 m. sausio mėn. siekė 25,62 Eur/MWh, 2022 m. sausio mėn. — 115,99 Eur/MWh, 2022 m. rugpjūčio mėn. — 310 Eur/MWh, kai centralizuoto šildymo „Litesko“ rugpjūčio mėnesio kaina — 96,6 Eur/MWh. Vėdinimo įrenginiams bei karštam vandeniui ruošti metinis šilumos poreikis yra didelis, iki kainų kilimo, šiluminiams poreikiams tenkinti per metus tekdavo sumokėti apie 75 tūkst. eurų. Pakilus gamtinių dujų kainoms, tektų sumokėti 880 tūkst. eurų. Todėl Savivaldybės tarybos sprendimu, nuspręsta Regioninę Telšių ligoninę prijungti prie centralizuotų šilumos tinklų. Investicijas į Telšių šilumos tinklą atliks UAB „Litesko“ filialas „Telšių šiluma“. Planuojama, kad prijungimo darbai kainuos iki 300 tūkst. eurų. Šią dieną Regioninės Telšių ligoninės šildymui pakeisti jau yra parengtas trasos projektas, artimiausiu metu „Litesko“ planuoja paskelbti rangos darbų pirkimą, darbus tikimasi baigti 2022 m. pabaigoje.
Norime nuraminti gyventojus, kad nauja investicija nenuguls ant centralizuoto šilumos tiekimo vartotojų (CŠT) pečių. Kiekvienas naujas klientas yra naudingas visiems esamiems CŠT vartotojams. Nes centralizuoto šilumos tiekimo sektoriuje veikia masto ekonomijos principas: kuo daugiau klientų — tuo mažiau sąnaudų tenka kiekvienam vartotojui ir tai turi įtakos palankesnei galutinei šilumos kainai. Informuojame, kad gyventojai, norintys grįžti prie centrinio šildymo, tokią galimybę turi.
Analogiška situacija yra ir kitose Savivaldybei priklausančių įstaigų pastatuose: Telšių l/d „Mastis ir Švietimo centro pastate. Susidariusi situacija verčia ieškoti alternatyvų, todėl rugsėjį planuojame kreiptis į Savivaldybės tarybą dėl Telšių l/d „Mastis“ ir švietimo centro pastato prijungimo prie centralizuotų šilumos tinklų.
Siekiant mažinti išlaidas šildymui, peržiūrime visų švietimo įstaigų esamą situaciją, neapsiribojant vien šilumos šaltiniu. Vertiname ir pastatų šiltinimo poreikį, vamzdynų ir izoliacijos būklę. Vien tik tinkamai subalansavus šildymo sistemą, jau galima sutaupyti apie 20 proc. šiluminės energijos.
2025 m. baigiasi Šilumos ūkio nuomos sutartis su UAB „Litesko“. Neabejotina, kad, norint sklandžiai perimti šilumos ūkį, turime ruoštis jau dabar. Planuojama, kad šį mėnesį bus baigtas rengti UAB „Telšių šilumos tinklai“ strateginis planas, kuriame taip pat bus išanalizuotos visos galimybės, rizikos ir padaryti parengiamieji darbai dėl šilumos ūkio perėmimo į UAB „Telšių šilumos tinklai“ rankas“,— apie artėjančius šildymo sezono pokyčius pasakojo Administracijos direktoriaus pavaduotojas Rimantas Adomaitis.

Telšių rajono savivaldybės informacija