VšĮ Varnių pirminės sveikatos priežiūros centras žengia permainų keliu

Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninės bei Globos (slaugos) skyriaus kolektyvas pasirengęs padėti kiekvienam.

Varniuose veikia Varnių pirminės sveikatos priežiūros centras, kuriame — Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninė bei Globos (slaugos) skyrius. Įstaigos palaikomojo gydymo ir slaugos paslaugų bei ambulatorinių sveikatos priežiūros paslaugų išlaidos apmokamos iš privalomojo sveikatos draudimo fondo, globos (slaugos) paslaugos apmokamos iš Telšių rajono savivaldybės lėšų.

Nuo 2022 m. birželio vidurio laikinai direktorės pareigas einanti Telšių rajono pirminės sveikatos priežiūros centro direktorė Laima Jurytė-Zakarauskienė teigia, kad VšĮ Varnių pirminės sveikatos priežiūros centre pokyčiai — būtini. „Pradėjus dirbti įstaigoje, supratau, kokia ji yra svarbi ir su kokiais sunkumais susiduriama. Verta paminėti tai, kad paslaugų spektras, kurias teikia Centras, yra tikrai įvairus ir didelis“,— kalbėjo direktorė L.Jurytė-Zakarauskienė.
Prie gydymo įstaigos šiuo metu yra prisirašę per 2200 pacientų, Globos (slaugos) skyriuje užimtos visos 30 lovų, Palaikomojo gydymo ir slaugos skyriuje nuolat kinta pacientų skaičius, kas taip pat įrodo paslaugos poreikį.
Ligoninė įsteigta gražioje vietoje, kuri sukuria jaukią ir malonią gydymo įstaigos aplinką pacientams.
Šiuo metu įstaigoje papildytas darbuotojų kolektyvas — įdarbinta slaugytojų, slaugytojų padėjėjų, socialinių darbuotojų padėjėjų arba individualios priežiūros specialistų. Siekiant kokybiškų paslaugų, svarbu atsižvelgti į darbuotojams tenkančius krūvius ir reguliuoti darbuotojų skaičių. Iki šiol darbuotojų skaičius ligoninėje buvo per mažas.
Gera žinia Varnių seniūnijos gyventojams, kad įstaigoje nuo 2022 metų rugsėjo 26 dienos pradėjo dirbti šeimos gydytoja Dovydė Danauskaitė.
Jau geras pusmetis įstaigoje šeimos gydytojo nebuvo, tad pacientai, gyvenantys Varniuose ir aplinkiniuose kaimuose, kviečiami prisirašyti prie šeimos gydytojos.
„Šeimos gydytojas Pirminės sveikatos priežiūros centre yra pamatas, apie kurį galima formuoti komandą ir kurti visas reikalingas paslaugas šioje grandyje. Džiugu, kad naujai įgijusi šeimos gydytojo kvalifikaciją, gydytoja pasirinko Varnius“,— sakė įstaigos direktorė.
Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninėje didelį darbą atlieka gydytojas Aleksandras Bytautas. Jo dėmesingumas pacientams suteikia vilties. Šioje ligoninėje yra 60 lovų ir keturios, skirtos paliatyvajai slaugai.
„Džiaugiamės, kad įstaigoje dirba ilgamečiai darbuotojai, slaugytojai, kurie nuoširdžiai ir dėmesingai rūpinasi pacientais. Dirbantys socialiniai darbuotojai konsultuoja socialiniais klausimais“,— sakė įstaigos direktorė L.Jurytė-Zakarauskienė.
Globos (slaugos) skyriuje pagal licenciją teikiamos paslaugos 30 asmenų: ilgalaikė, trumpalaikė globa suaugusiems asmenims su negalia, senyvo amžiaus asmenims su sunkia negalia. Šiems pacientams gydytojo paslaugas teiks naujai priimta šeimos gydytoja Dovydė Danauskaitė.
Dar viena naujovė — įstaigoje pradėtos teikti Ambulatorinės slaugos paslaugos namuose. Jos teikiamos pacientams, kuriems reikalinga slaugytojo, kineziterapeuto ar slaugytojo padėjėjo paslauga namuose. Pacientai, norintys gauti šią paslaugą, turi kreiptis į šeimos gydytoją. Pavandenės ir Janapolės gyventojai, kurie yra prisirašę prie VšĮ Varnių pirminės sveikatos priežiūros centro, gali kreiptis dėl šių paslaugų į medicinos punktų slaugytojas.
Pirminės ambulatorinės asmens sveikatos priežiūros paslaugos teikiamos ambulatorijoje. Šiuo metu galima pasinaudoti vidaus ligų, akušerio, chirurgo, odontologo, vaikų ligų gydytojo paslaugomis. „Iki šiol šie gydytojai atliko ir šeimos gydytojo darbą. Džiugu, kad galime pasiūlyti pacientams atsinaujinusias paslaugas“,— sakė L.Jurytė-Zakarauskienė.
Telšių rajono gyventojai kviečiami kreiptis tiesiogiai į įstaigą, kur bus suteikta išsami informacija dėl galimybės patekti į Palaikomojo gydymo ir slaugos ligoninę bei Globos (slaugos) skyrių, būsite supažindinti su reikalavimais bei galimybėmis. Norintys susipažinti su ligonine, kviečiami atvykti. Kreiptis galima telefonu +370 642 14551. Kolektyvas pasirengęs padėti kiekvienam ir stengiasi teikti kokybiškas paslaugas.

Gulantis į Globos skyrių, reikia turėti:
* Rajono socialinės paramos ir rūpybos skyriaus nukreipimą;
* Asmens tapatybės dokumentą;
* Pensininko, neįgalumo, Darbo biržos, Ligonių kasos ar kitą socialinio draudimo pažymėjimą.

Gulantis į Palaikomojo gydymo ir slaugos skyrių, reikia turėti:
* Gydymo įstaigos ar šeimos gydytojo siuntimą;
* Asmens tapatybės dokumentą;
* Pensininko, neįgalumo, Darbo biržos, Ligonių kasos ar kitą socialinio draudimo pažymėjimą. (Telšių PSPC inf.)