Naujoji Taryba dar nepradėjo veikti. Bet „blynai“ jau svyla

Pirmasis naujai išrinktos Savivaldybės tarybos posėdis vyks balandžio 19 dieną – šią datą nustatė Vyriausioji rinkimų komisija. Pirmajame posėdyje meras ir Tarybos nariai prisieks, bet vargu ar bus priimti kiti kokie nors sprendimai.

Alvydas Ivoncius

Ne visi išrinktieji pasiims mandatus
Vyriausioji rinkimų komisija patvirtino naujai išrinktus Savivaldybės tarybos narius. Jų – dvidešimt penki: Lietuvos socialdemokratų partija – Remigijus Juška, Kęstutis Gusarovas, Remigijus Macas, Rugilė Kumžaitė, Evelina Lenkauskienė, Saulius Urbonas; Darbo partija – Karolis Andrijauskas, Valentinas Bukauskas, Agnė Jakavičiūtė, Egidijus Narmontas, Simona Simaitytė; Tautos ir teisingumo sąjunga (centristai, tautininkai) – Algirdas Bacevičius, Martinas Leščiauskas, Dainius Norkus, Rimantas Vaitkus; Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga – Imantas Motiejūnas, Remigijus Puplauskas, Vilma Rumšienė; Koalicija „Geriausias pasirinkimas“ (Partija „Laisvė ir teisingumas“, Laisvės partija, Liberalų sąjūdis) – Mantas Lekavičius, Almantas Lukavičius, Algirdas Žebrauskas; Demokratų sąjunga „Vardan Lietuvos“ – Gabrielė Narmontaitė, Vilma Šakienė; Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai – Janina Bucevičė, Mantas Serva.
Atskiras frakcijas galės sudaryti socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“, A.Bacevičiaus „komanda“ bei išrinkti pagal koalicijos „Geriausias pasirinkimas“ sąrašą. Frakcijoje turi būti ne mažiau trijų narių.
Į pirmąjį posėdį nesusirinks visi tie, kurie buvo išrinkti. Valentinas Bukauskas patvirtino, kad atsisakys Savivaldybės tarybos nario mandato ir jį gaus šeštą vietą sąraše per rinkimus užėmęs Rimantas Adomaitis, dabar dirbantis Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoju.
Pagal nepatvirtintą informaciją, mandatų gali atsisakyti dar keli išrinktieji ir jų vietas užims kiti, sąrašuose užėmę žemesnes vietas.

Darbo partijos Telšių skyriuje – gaisras
Regis, nė nesulaukus pirmojo posėdžio ir nedavus priesaikos, prasidėjo Tarybos narių migracija. Pagal Darbo partijos sąrašą išrinkti Karolis Andrijauskas ir Agnė Jakavičiūtė išstojo iš Darbo partijos. „Kalvotajai Žemaitijai“ abu atsisakė komentuoti savo sprendimų priežastis. Esą tai padarys vėliau.
Mums pranešta, kad jie pageidauja, kai taps Tarybos nariais, dalyvauti Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ frakcijos veikloje. A.Jakavičiūtė pareiškė, kad jos atžvilgiu tokia informacija klaidinga.
Pagal Darbo partijos sąrašą į naują Tarybą išrinktas Egidijus Narmontas. Esą jis irgi nenorės priklausyti Darbo partijos frakcijai. E.Narmontas mums atsisakė ką nors komentuoti. Kita vertus, tai lyg ir užuomina, kad gauta informacija gali būti teisinga: kodėl nekomentuoti, neneigti tokios informacijos, jei ji būtų klaidinga?
Darbo partijos Telšių rajono skyriaus pirmininkas V.Bukauskas patvirtino, kad A.Jakavičiūtė ir K.Andrijauskas paliko jo partiją. O E.Narmontas partijai nepriklauso. V.Bukauskas atsisakė komentuoti, kodėl du išrinktieji pasitraukė iš partijos – esą to reikia klausti jų pačių.
Jei trys išrinkti pagal Darbo partijos sąrašą pasirinks kitas frakcijas, Taryboje liks tik du darbiečiai ir negalės sudaryti atskiros frakcijos.
Demokratų sąjungos „Vardan Lietuvos“ Telšių rajono skyriaus pirmininko pavaduotoja Vilma Šakienė teigė nieko negirdėjusi apie trijų pasitraukiančių darbiečių ketinimą kartu su dviem demokratais sudaryti atskirą frakciją. V.Šakienė patvirtino, kad demokratams siūlyta dalyvauti koalicijos veikloje, tačiau partijos Telšių rajono skyriuje sprendimas neva dar nepriimtas.

Socialdemokratai apetitu nesiskundžia
Mūsų žiniomis, socialdemokratai pageidauja Savivaldybės administracijos direktoriaus bei mero pavaduotojo pareigų. Kitos mero pavaduotojo pareigos būtų siūlomos kuriam nors koalicijos partneriui.
Dabartinės kadencijos Taryboje ji turėjo didesnes galias skiriant vicemerą, Savivaldybės administracijos direktorių ir jo pavaduotoją. Jie buvo skiriami Taryboje slaptu balsavimu. Prisiekus naujai išrinktam merui ir Tarybos nariams, viskas bus gerokai kitaip. Savivaldybės administracijos direktorių meras galės paskirti vienašališkai. Savivaldybės administracijos direktorius nebeturės pavaduotojo, užtat bus du vicemerų etatai (dabar – vienas). Skiriant vicemerus, reikės Tarybos pritarimo. Tačiau jei iš eilės Taryba netvirtins siūlomų kandidatų, meras galės juos paskirti vienašališkai.
Taryboje bus, kaip ir dabar, 25 nariai. Vadinasi, norint sudaryti valdančiąją koaliciją, reikia mažiausiai trylikos Tarybos narių. Ši dauguma nebebus reikšminga, skiriant vicemerus, Savivaldybės administracijos direktorių, tačiau jos reikės tvirtinant sprendimus. Tiesą sakant, dauguma sprendimų nėra tokie, kad imtų ir prieštarautų visi Tarybos nariai. Bet vis dėlto bus ir tokių sprendimų, kuriems opozicija gali nenorėti pritarti. Gali nepalaikyti kai kurių sprendimų ir vienas kitas valdančiosios koalicijos narys arba dėl ligos ar kitų priežasčių nedalyvauti posėdyje. Todėl trylikos narių dauguma būtų labai trapi.

Susidarė dvi stovyklos
Neramumai, įtampos, nesutarimai krečia ir vietos socialdemokratus. Beje, „karštinė“ juos užklupo jau senokai, kai Tomas Katkus buvo išrinktas skyriaus pirmininku. Nors jis ir buvo skyriaus pirmininkas, 2019 metų rinkimuose kandidatu į merus iškeltas K.Gusarovas. Tačiau vėliau T.Katkus ir jo šalininkai skyriuje stiprino savo įtaką, o tai nepatiko daliai „senbūvių“.
Pernai ilgai „senbūviai“ nesutiko, kad kandidatu šiais metais įvykusiuose rinkimuose būtų keliamas T.Katkus. „Senbūviai“ norėjo K.Gusarovo, o šis taipogi veržėsi į rinkimus, ir tik praėjusių metų rudenį socialdemokratai sutarė, kad kandidatu bus keliamas T.Katkus. Nors ir sutarė, bet vidinis susiskaidymas skyriuje išliko. Esą T.Katkus tuos „senbūvius“ norėjo nustumti į pakraštį, iškelti naujus žmones. O dar lyg tyčia būsimoje Taryboje socialdemokratų frakcijoje dominuotų „senbūviai“, nors pagal amžių ir ne visi tokie. Vadinasi, dėl kai kurių sprendimų T.Katkus, kaip meras, gali susilaukti ne tik opozicijos, bet ir saviškių kirčių.

1 Komentaras

  1. Praėjusi taryba neskaitant Baceviciaus pasamprotavimu ir galbūt Giedrės balsavimo prieš Mantą buvo labai nuobodi,migdanti. Dabartinė dar nepradėjusi dirbti rodo kad bus gyva ir nenuobodi, tai ir gerai!

Komentarai nepriimami.