Telšių turizmo klasteris savo veiklą vykdys naujoje buveinėje

Telšių katedros parapijos namų antrame aukšte šurmuliavo nemažas būrys svečių, susirinkusių į naują asociacijos „Telšių turizmo klasteris“ buveinės vietą.

Aušra Pakalnienė

MB „Tikslius“ komercijos direktorė

Nauja buveinės vieta Telšių miesto centre
Susirinkę klasterio nariai, partneriai, gidai ir kiti svečiai aplankė patalpas, kuriose nuo šiol bus vykdoma klasterio administracinė bei kita veikla. Čia bus priimami atvykstantys svečiai – lankytojai, turistai, kolektyvų, vaikų bei mokinių grupės, taip pat visi besidomintys Žemaitija ir Telšiais bei norintys įsigyti įvairias turizmo paslaugas ar paslaugų rinkinius šiame krašte.
Renginio pradžioje svečiai sveikino Telšių turizmo klasterio kolektyvą išaugus bei sustiprėjus ir žengus į naują veiklos etapą. Taip pat linkėjo palankaus vėjo klasterio veikloje, daug atvykstančių svečių ir prie klasterio prisijungiančių naujų narių bei partnerių. Klasterio valdybos pirmininkė Gabrielė Mekionienė ir vadovas Romualdas Kačerauskas padėkojo svečiams už sveikinimus, o klasterio nariams – už susitelkimą bendrai veiklai.
Na, o kaipgi šventė be torto? Žinoma, šiam renginiui patį skaniausią tortą iškepė klasterio narė, „Šatrijos legenda“ MB savininkė Gabrielė Mekionienė, kurios kepami tortai ir kiti gaminami desertai verti tik pačių geriausių atsiliepimų.

Kas tas Telšių turizmo klasteris?
Dažnai tenka išgirsti klausimą – o kas yra tas Telšių turizmo klasteris? Paprastai sakant, tai asociacija, jungianti verslo įmones, įstaigas, fizinius asmenis, teikiančius įvairias turizmo ir su juo susijusias paslaugas Telšių rajone. Klasteris veikia jo narių bendradarbiavimo ir partnerystės pagrindu. Tad susitelkę klasterio nariai savo svečiams teikia įvairias turizmo paslaugas „iš vienų rankų“: ekskursijas, edukacijas, degustacijas, maitinimo, nakvynės, pramogų, švenčių organizavimo ir kitas paslaugas bei šių paslaugų rinkinius. Atsižvelgiant į svečių pageidavimus, sudaroma dienos ar kelių dienų apsilankymo Telšių krašte programa nuo pasitinkančio Labas iki atsisveikinančio Sudie.

Telšių turizmo klasterio veiklos pradžia
2019-ieji metai – klasterio steigimo ir pirmieji veiklos metai. Telšių turizmo klasterio steigėjais tapo 15 Telšių ir Telšių rajono turizmo bei su juo įvairias susijusias paslaugas teikiančių fizinių ir juridinių asmenų. Kaip ir kiekvienai naujai įsisteigusiai organizacijai, tai buvo laikas veiklos gairėms nustatyti, organizaciniams klausimams spręsti, rinkodaros priemonėms kurti. Taip pat buvo sukurtas ir patvirtintas klasterio logotipas – du meškinai, važiuojantys tandemu, kuris padeda išskirti ir atpažinti Telšių turizmo klasterį iš kitų įmonių.
Nuo pradžios klasteris įsikūrė savo nario – Telšių apskrities verslo inkubatoriaus, o šiai dienai Telšių verslo centro, patalpose. Čia esančios palankios sąlygos kurti, vystyti verslą. Tuometės įstaigos vadovės Jolantos Norvaišienės bei dabartinės vadovės Redos Raginskienės didelė pagalba ir rūpestis leido klasteriui išsigryninti savo veiklos sritis, startuoti ir sustiprėti.
Žinoma, kaip ir visiems pradedantiems verslams, teko susidurti ir atlaikyti nemažai iššūkių. Bene daugiausia neigiamos įtakos klasterio veiklai turėjo 2020-2021 metais įvesti COVID-19 judėjimo ir veiklos vykdymo ribojimai. Tačiau klasterio nariai ryžtingai apsisprendė tęsti pradėtą veiklą. Tad, atšaukus COVID-19 apribojimus, 2021-ųjų vasarą klasterio veikla įgavo pagreitį – didėjo klasterio žinomumas, sulaukiama vis daugiau paslaugų užsakymų ir klasterio paslaugomis pasinaudojančių klientų. Klasterio nariui MB „Tikslius“ Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybos išduotas kelionių organizatoriaus pažymėjimas leidžia klasteriui vykdyti atvykstamojo ir vietinio turizmo veiklą, formuoti dienos ar ilgesnio laikotarpio kelionių paketus, kas yra labai patogu atvykstantiems į Žemaitiją lankytojams ir turistams.

2022-uosius metus apžvelgiant
2022-ųjų metų pradžioje Ukrainoje prasidėjusio karo akivaizdoje turizmo sritį Lietuvoje vėl apgaubė nežinia. Užsienio turistai Lietuvą priskyrė pavojinga lankyti šalimi ir daugelis jų savo čia planuotas atostogas perkėlė į ateinančius laikotarpius. Lietuvos gyventojai taip pat buvo linkę susilaikyti nuo kelionių, išvykų, vasaros atostogų planavimo. Nepaisant to, pavasario pabaigoje turistinis sezonas visgi įsibėgėjo.
Klasterio veiklos prioritetas – pakviesti atvažiuoti į Telšių rajoną kuo daugiau lankytojų bei turistų ir tinkamai juos priimti. Siekiama sudominti juos užsukti ne tik į Telšius, bet ir į kitus Žemaitijos miestelius bei kaimus apžiūrėti lankytinas vietas, pamėgti vietos gyvenimo ritmą bei kultūrą, pasidžiaugti nuostabia gamta, žemaitiškais papročiais ir vietinių gyventojų kuriamomis vertybėmis.
Per 2022-uosius metus klasterio individualiai sudarytais turizmo paslaugų rinkiniais, pavienėmis paslaugomis pasinaudojo 3367 turistai ir lankytojai iš visos Lietuvos bei keletas svečių iš užsienio – tai yra beveik tris kartus daugiau nei praėjusiais metais. Organizuotos 189 ekskursijos Telšiuose ir kitose Žemaitijos vietovėse, vestos 75 įvairios edukacijos, 145 maisto bei gėrimų degustacijos ir kitos turizmo paslaugos.
2022-ieji parodė, kad klasteryje veikiantis bendradarbiavimo principas įgauna stiprų pagreitį. Klasterio sukurtais turizmo produktais pasinaudoję svečiai patiria gerų emocijų ir palieka nuoširdžių atsiliepimų apie patirtus įspūdžius, kuriais dalinamės savo interneto svetainės atsiliepimų skiltyje https://www.telsiaiklasteris.lt/klientu-apsiliepimai/. Labai džiugina sugrįžtantys svečiai, norintys išbandyti kitas klasterio teikiamas paslaugas.

Ir pabaigai
Taigi, kaip bebūtų gaila išsiskirti su šaunia Žemaitijos verslo centro bendruomene, turime judėti į priekį. Tikime, kad esant naujose patalpose arčiau turistinių objektų, mūsų svečiams bus paprasčiau mus rasti ir užsukti į svečius. Čia jie galės užsisakyti bet kurią klasterio teikiamą paslaugą ar paslaugų paketą pagal savo poreikius ir pomėgius.