Šventinis sielos ir kūno „pasilingavimas“ Žemaitijos sostinėje

Grupė miesto šventės „Telšē LinGOun“ organizatorių spaudos konferencijoje.

Gegužės 24-ąją Telšių rajono savivaldybėje suorganizuota Žemaitijos sostinės šventės 2023 „Telšē LinGOun“ spaudos konferencija, kurioje išsamiai pristatyta birželio antrąjį savaitgalį vyksiančios šventės programa.

Algirdas Dačkevičius

Pradžia – prie miesto ištakų
Spaudos konferencija prasidėjo vicemerės Agnės Jakavičiutės sveikinimu bei palinkėjimu, kad birželio 9-11 dienos šventiškai „linGOutu“! Ji ypač pasidžiaugė verslininkų indėliu į miesto šventę.
Tai labai vertino Savivaldybės administracijos Teisės ir administravimo skyriaus vyriausioji specialistė Agnė Vaitkienė, pastebėjusi, jog šiuo metu šventės išlaidoms sukaupta 71 tūkst. 200 eurų. Ji įsitikinusi, jog verslininkai dar prisidės, kad šventė vyktų kuo sklandžiau ir būtų įspūdingesnė.
Miesto seniūnas Česlovas Ubartas aptarė šventės organizacinius bei ūkinius reikalus ir čia pat pritarė pasiūlymui, jog fontanas Masčio ežere šventės dienomis trykštų ne kas valandą, o kas 15 minučių.

Pasak spaudos konferenciją vedusio Telšių kultūros centro direktoriaus Lino Ulkštino, skatinant Telšių miesto bendruomeniškumą, penktadienį – birželio 9-ąją – prie Telšių miesto ištakų – Telšės upelio – bus rengiamas miesto bendruomenės piknikas. „Tikėkime, kad oras leis pasėdėti ne ant šlapios žolės, o atsineštas sau ir draugui sumuštinis įtrauks į malonų pasibuvimą“,– sakė direktorius. Taip pat šią dieną vyks Vandens formulės F4 Europos čempionatas, šį kartą persikėlęs į Masčio ežero dalį už Zakso kalno. Vakare – 18 valandą – visi bus kviečiami į XI tarptautinį šokių festivalį „Dance station 2023“ Telšių miesto amfiteatre. Festivalyje svečiuosis atlikėjas Gabrielius Vagelis.

Zakso kalnas bus kaip reikiant „įdarbintas“
Šeštadienį – birželio 10-ąją – tęsis Vandens formulės F4 čempionatas, o Zakso kalnas ir jo erdvės taps pagrindine miesto šventės lokacija. Prie 2023 metų šventės jau prisijungė per 90 prekybininkų, kurie dalyvaus nuo 11 valandos ant kalno ir jo papėdėje vyksiančioje prekybininkų ir amatų mugėje.
Telšių sporto ir rekreacijos centras kviečia į reprezentacinio pobūdžio „Sporto labirintą“, kuriame, pasak TSRC direktoriaus pavaduotojos Justinos Pocevičiūtės, galės dalyvauti visi norintys, nepaisant amžiaus, fizinio pasirengimo ar kitų kriterijų. „Labirinte“ bus parengtos sunkiosios atletikos, bokso, karatė, zumbos bei daugelis kitų stotelių. Labai džiugu, kad sportinę aistrą atvyks pakurstyti olimpietė, maratonininkė Remalda Kergytė, kilusi iš Telšių.
Bus nepamiršti ir mažieji šventės dalyviai, kuriems ant Zakso kalno įsikurs visas „Vaikų pramogų kalnas“. Pasak Telšių kultūros centro režisierės Alinos Gintalienės, čia nebus vietos liūdesiui! Vaikai galės atrasti aibę įvairiausių veiklų: nuo šokinėjimo ant batutų, piešimo ant veidukų iki pramogų kulminacijos – klouno „Lulu“. Turės ką veikti tėveliai ir bočeliai, atvedę savo atžalas į šventę.
Debiutuos tarptautinis 5/10 kilometrų (pasirinktinai) ekstremalus kliūtinis bėgimas, kurį kartu su latviais „Drosmes Skrejiens“ organizuoja VšĮ Žemaitijos legiono kelias. Pasak klubo vadovo Emilio Vaizgėlos, šiam kliūtiniam bėgimui bus nebaisios jokios oro sąlygos, kadangi bus brendama ir per vandenį, ir šokama per pastatytas užtvaras.
Pasak Telšių kultūros centro kultūrinių renginių organizatoriaus Vitalijaus Praspaliausko, šiemet bus siekiama „užkabinti“ kuo daugiau miesto gyventojų, net ir nežinančių ar neturinčių galimybės sudalyvauti Žemaitijos sostinės šventės renginiuose. Šventė atvažiuos pas juos pati! Tai bus įgyvendinama praplečiant jau 2022 metais vykusios išskirtinės ir motorinės transporto technikos kolonos „Laiko ratai“ maršrutą. Iškilminga senovinių automobilių ir išskirtinės technikos kolona šeštadienį 16 valandą, lydima policijos ekipažų, pajudės nuo Telšių miesto aerodromo. Bus važiuojama Tryškių, Luokės, S.Daukanto, K.Mindaugo, Žemaitės, Gedimino, Plungės, Alyvų, Miško, P.Genio, Muziejaus, Respublikos, Luokės, Kauno, Masčio gatvėmis. Apie 18 valandą bus atvykstama ant Zakso kalno. Skelbimas su tiksliu maršrutu bus skelbiamas ir viešojoje erdvėje. Taip pat bus paskelbta registracija, norintiems prisijungti prie važiuojančios kolonos su savo išskirtinėmis transporto priemonėmis.

„Kas kultūras išālka – tegu atēn į Alka“
Taip nuotaikingai pasitarime savo kalbą pradėjo Žemaičių muziejaus „Alka“ direktorė Eva Stonkevičienė.
Šeštadienį 16 valandą muziejus kviečia į parodą Telšių ješivoje, kur miesto gyventojai bei svečiai galės apžiūrėti net 12 tūkst. metų senumo ekspozicijas bei sudalyvauti edukacijose. Ir tai ne vienintelis Žemaičių muziejaus „Alka“ indėlis miesto šventėje – sekmadienį 13.30 valandą Sakralinio paveldo ekspozicijoje bus eksponuojamas Telšių miesto Magdeburgo teisės privilegijos originalas. Tai, pasak muziejaus direktorės Evos Stonkevičienės, mums, telšiškiams, pagal svarbą prilygsta pamatyti tarsi Lietuvos Nepriklausomybės Akto originalą.
Šventinę dieną vainikuos koncertas „Sveikinimas miestui“, kuriame dalyvauja: ZZ TOP Tribute, Ruslanas Kirilkinas, grupė „Patruliai“, Džordana Butkutė bei Beissoul ir Einius.

Telšiai – stiprus žaidėjas turizmo srityje
Pasak Telšių kultūros centro direktoriaus Lino Ulkštino, kadangi telšiškiai stiprūs turizmo srityje, šeštadienį ant Zakso kalno organizuojama Turizmo alėja, o visos šventinės dienos turtingos ekskursijomis. Ekskursijų temų įvairovė atskleis ne tik Žemaičių sostinės grožį, bet ir jos istorinį, kultūrinį ir dvasinį paveldą.
Birželio 9-ąją 10 valandą ekskursiją „Telšiai – mano miestas“ ves gidė Laura Jonikė, o į pavakarę – 17 valandą – Vaclovas Vaičekauskas pakvies į ekskursiją „Šis tas apie Telšius“. Birželio 10-ąją 13 valandą ekskursantai keliaus su gide Loreta Vaičekauskienė. Jos tema – „Masčio nendrėms šlamant“. 15 valandą laukia įdomi ekskursija „Če vaikystė keimas nuklegieje“ su gide Aukse Valackoniene. Birželio 11-ąją ekskursiją „Telšē – meškū miests“ vaikams surengs Telšių turizmo informacijos centro direktorius Egidijus Vaškelevičius. Šventinį ekskursijų maratoną 17 valandą baigs gidas Julius Tamošauskas, surengęs ekskursiją „Iš mažos Telšės – dideli Telšē“.
Paskutinės šventės dienos svarbiausias akcentas – 12 valandą Telšių Šv. Antano Paduviečio katedroje vyksiantys Šv. Antano atlaidai.
Šventė baigsis su Telšių miesto amfiteatre vyksiančiu grupės „Rolling Box Band“ koncertu.
Spaudos konferencijoje šventės organizatoriai akcentavo, jog jie šiais metais paruošė gausybę renginių, todėl įsimintinos veiklos ras kiekvienas telšiškis bei miesto svečias.
Nenuvilkime organizatorių ir kuo gausiau dalyvaukime!