Apsukri moteris rinkėjus papirkinėjo net dviejų politikų naudai

Išankstinis balsavimas vyko šiame Savivaldybės pastate. Į jį ir atkeliavo papirkti rinkėjai. Nuotr. iš Redakcijos archyvo.

Birželio 6 dieną Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų teisėja Jurgita Staševičienė rašytinio proceso tvarka išnagrinėjo baudžiamąją bylą, kurioje G.S. kaltinta rinkėjų papirkinėjimu. Moteris nuteista teismo baudžiamuoju įsakymu. G.S. rinkėjus papirkinėjo socialdemokrato Sauliaus Urbono ir „valstiečio“ Imanto Motiejūno naudai. Abu politikai neigė prašę G.S. papirkinėti rinkėjus.

Politikus ir papirkinėtoją identifikuoti nebuvo sunku
Teismo baudžiamajame įsakyme vietoje pavardžių įrašyti vien inicialai. Tačiau iš kitų duomenų akivaizdu, kad S.U. yra Saulius Urbonas. Jis buvo kandidatu į Savivaldybės tarybos narius įrašytas Lietuvos socialdemokratų partijos rinkiminiame sąraše vienuoliktu numeriu. O Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatas į Telšių rajono merus I.M. – Imantas Motiejūnas.
Rinkėjus papirkinėjusios G.S. vardas ir pavardė mums taipogi žinomi. Moteris anksčiau dirbo Telšių rajono savivaldybės administracijoje.
Ši byla bene pirmoji Telšių rajono istorijoje, kai atidžių Rinkimų komisijos narių pastangomis pavyko nustatyti papirkinėjimą.
Matyt, ikiteisminio tyrimo metu nebuvo nustatyta, ar G.S. rinkėjus papirkinėjo politikų prašymu. G.S. tokios informacijos nesuteikė, ji apskritai savo kaltę neigė. Tačiau nuvežti balsuoti trys žmonės prisipažino, kad gavo po penkis eurus už balsavimą.
Straipsnis parengtas pagal Telšių apylinkės teismo Telšių rūmų baudžiamąjį įsakymą, paliekant visas, mūsų manymu, svarbias papirkinėjimo detales. Dėl didelės apimties straipsnis skaidomas į dvi dalis ir skelbiamas tęsiniais.
Teismas nustatė, kad G.S., siūlydama piniginį atlygį piliečiams už tai, kad jie išankstiniuose 2023 metų Savivaldybės tarybos narių (ir merų) rinkimuose balsuotų už jos nurodytą politinę partiją, kurios Nr. 5 bei į tos partijos pirmumo balsų vietą (langelį) įrašytų kandidatą, pažymėtą Nr. 11, tai yra – S.Urboną.
G.S. taip pat siūlė piliečiams pinigus, kad jie balsuotų už Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos kandidatą į Telšių rajono savivaldybės merus I. Motiejūną.
Anot teismo, moteris 2023 metų kovo 1 dieną apie 18 valandą pasiūlė rinkėjams L.S., B.S., J.P. ir V.L. balsuoti už jos nurodytą politinę partiją, kurios sąrašo Nr. 5, bei į pirmumo balsų vietą (langelį) įrašytų kandidatą, pažymėtą Nr. 11 – S.U. Siūlė balsuoti ir už kandidatą į Telšių rajono savivaldybės merus I.M., pažadėdama už tai kiekvienam balsavusiam rinkėjui po 5 eurus. Kaip minėta, šiais inicialais įvardijami dabartiniai Savivaldybės tarybos nariai Saulius Urbonas ir Imantas Motiejūnas.
Rinkėjams sutikus balsuoti už piniginį atlygį, G.S. jai priklausančiu automobiliu „Ford Focus C-Max“ 2023 metų kovo 1 dieną 18 valandą 30 minučių atvežė juos visus prie Savivaldybės pastato, kuriame veikė rinkimų komisija ir buvo galima balsuoti.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr. 55)

3 Komentarai

  1. Šiuos du veikėjus tiek Urboną, tiek Motejūną bildinti laukan iš tarybos narių be teisės kada nors bedirbti Valstybės, savivaldos tarnyboje! Tikrai nei vienas neabejojame, kad toji G.S. ne iš savos piniginės ir ne savais pinigėliais už tuos du nevykėlius agitavo. Tikrai dėl Urbono buvo nuostaba, kad taip šoktelėjo į viršų po reitingavimo, taigis dabar viskas sustoją į savo vietas. Tai tik nupirktais balsais jam pavyko pakilti sąraše. Fu b…

Komentarai nepriimami.