Statybų trukmės „rekordininkės“: Telšių kultūros centro, Respublikos gatvės, „Ateities“ progimnazijos baseino, Menų mokyklos rekonstrukcijos

Telšių menų mokyklos statyba tvirtai stovi užsitęsusių rekonstrukcijų prizininkų pakyloje.

Ilgai trunkančios statybos ir remontai jau, regis, tapo įprasta Telšių rajono savivaldybės praktika. Deja, šiai praktikai pagrįsti pavyzdžių daugiau nei norėtųsi jų matyti.

Alvydas Ivoncius

Nusimatė labai ilgą terminą
Pradėkime nuo „Ateities“ progimnazijos baseino. Sutartį dėl jo rekonstrukcijos tuometis Savivaldybės administracijos direktorius Imantas Motiejūnas pasirašė dar 2020 metų balandžio 30 dieną. Pagal ją, „Ateities“ progimnazijos baseine darbai turėjo būti baigti 2024 metų gruodžio 8 dieną.
Baseiną, tarsi jis būtų milžiniškas pastatas, kaip matote, buvo numatyta rekonstruoti net 55 mėnesius arba ketverius metus ir septynis mėnesius.
Nesunku numanyti, kodėl tokie terminai. Savivaldybė dažniausiai didesnės apimties darbams iš biudžeto nenori skirti pinigų. Todėl tyko jų gauti iš vadinamosios Valstybės investicijų programos. O iš ten niekada neskiriama pinigų, kad darbus būtų galima baigti greičiau.
Beje, dar 2017 metais Savivaldybė gyrėsi, kad Seimo Jaunimo ir sporto reikalų komisijos pirmininkas Kęstutis Smirnovas, Kūno kultūros ir sporto departamento prie Vyriausybės generalinis direktorius Edis Urbanavičius, Seimo narys Valentinas Bukauskas, Telšių rajono savivaldybės meras Petras Kuizinas ir vicemeras Kęstutis Gusarovas susitiko su Telšių sporto bendruomenės atstovais. Jie buvo pakviesti apžiūrėti „Ateities“ progimnazijos baseino.
Vis tik prireikė vos ne trejų metų, kol buvo pasirašyta darbų sutartis. Tiek metų reikėjo, kad reikalus Savivaldybė šiaip ne taip išjudintų iš vietos.

Išaugo ir kaina
Minėjome, kad baseino rekonstrukcijos darbai turėjo būti baigti tik kitų metų gruodžio pradžioje. Rajono valdžia gali girtis: į baseiną vandens prileista ir jis pradėjo veikti šių metų rugsėjo pradžioje – daugiau nei metais anksčiau nei planuota.
Žinoma, gerai, kad taip nutiko, tačiau vis dėlto nuo baseino rekonstrukcijos sutarties pasirašymo iki baseino atidarymo praėjo bemaž 41 mėnuo – treji metai ir penki mėnesiai. Tiek laiko telšiškiai negalėjo naudotis baseinu. Tiek metų nebuvo kur mokyti vaikų plaukti ar užsiimti plaukimo sportu. Nebuvo, kadangi Telšiuose nėra dar vieno baseino.
Regis, planuojant remontuoti ar rekonstruoti tokius objektus, kuriems nėra pakaitalo, derėtų numatyti kuo trumpesnius terminus. Net ilgai trukusi Respublikos gatvės rekonstrukcija visiškai „neuždarė“ miesto centro. Penkiolika metų tęsėsi Kultūros centro rekonstrukcija, bet įstaiga, persikėlusi į Ryškėnus, veikė. O baseino ilgiems metams neliko.
Dėl baseino tyčia buvo numatytas labai ilgas terminas. Matyt, Savivaldybė nuogąstavo, kad kasmet gaus tik palyginti nedideles sumas, o mokėti iš biudžeto nelabai norėjo. Neva biudžete ir taip trūksta pinigų. Nejaugi? Štai, kai labai norėjo, „aptiko“ biudžete bemaž milijoną eurų privačioms ūkininkų žemėms melioruoti, suplanavo skirti du šimtus tūkstančių eurų parapijos namams ir penkių kambarių klebono butui statyti. Panašu, kad kuo greičiau baigti baseino rekonstrukciją nei norėta, nei planuota.
2020 metų balandžio 30 dieną, pasirašius sutartį dėl baseino rekonstrukcijos, kaina buvo 1 mln. 900 tūkst. eurų. Pagal 2023 metų birželio 6 dienos papildomą susitarimą, kaina ūgtelėjusi 2 mln. 332 tūkst. eurų.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ (Nr.75)