„Privilegijuota kasta“ nemoka net minimalios atliekų rinkliavos

Prieš keletą metų kunkuliavo aistros dėl garažų bendrijų apmokestinimo rinkliava. Žmonės protestavo, aiškino, kad garažuose atliekos nesikaupia, o net ne visur yra konteineriai. Tačiau, pasirodo, kai valdžia stengėsi sukrapštyti pinigų iš garažų bendrijų, tokių pastangų nerodė dėl ūkininkų fermų ir kitų statinių apmokestinimo atliekų rinkliava.

Alvydas Ivoncius

„Garažininkus“ suranda, žemvaldžių — ne
Kad bent dalis ūkininkų yra tarsi visokiomis lengvatomis privilegijuota kasta, niekam ne paslaptis. Bet mažai kas žino, jog ne visi ūkininkai už savo fermas moka atliekų rinkliavą. Moka tą rinkliavą piliečiai už butus, namus, sodus sodininkų bendrijose, garažus. Moka verslininkai, priklausomai nuo nekilnojamojo turto pobūdžio. O štai iš ūkininkų surinkti rinkliavos kažkodėl nesistengiama.
Aišku, ūkininkai kažkur gyvena ir už savo būstą rinkliavą sumoka. Bet už savo būstą tą rinkliavą sumoka ir verslininkai. Garažų savininkai aiškino neva jų garažuose atliekos nesikaupia, ten laikomi automobiliai, dar šis bei tas, kas galbūt netelpa daugiabučių namų rūsiuose. Nemaža dalis garažų nenaudojami. Vis viena buvo numatyta apmokestinti visus be išimties. Nors tas mokestis vos keli eurai, žmonės piktinosi, jų manymu, įdiegta neteisybe. Ypač rūstavo garažų bendrijų pirmininkai, nes valdžia dėl rinkliavos buvo sumaniusi atsakomybę užkrauti jiems.
Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius ne kartą viešai klausė: kodėl rinkliava neapmokestinamos ūkininkų fermos? Jam aiškinta neva nėra duomenų, nes ne visos tos fermos įteisintos. Jei taip, rinkliava tikrai viską iškreipia. Turėk sau pastatą, bet neįteisink, ir nemokėsi rinkliavos. Vis dėlto įdomu, kaip ūkininkai gali laikyti galvijus ar kitus gyvulius neįteisintuose pastatuose: juk tikriausiai esama kažkokių reikalavimų dėl gyvulių laikymo sąlygų, saugumo.
A.Bacevičius kreipėsi į Savivaldybės administraciją, prašydamas pateikti duomenis, kiek ūkininkų už savo ūkinei veiklai skirtus pastatus moka rinkliavos.

Rajone beveik išnyko ūkininkai?
Pagal gautą atsakymą, turėtume manyti, kad rajone labai mažai ūkininkų arba staiga jie kažkodėl išnyko. 2019 metais rinkliava buvo apmokestinta 11 kitos (fermų) paskirties objektų savininkų. Iš jų surinkta 2 tūkst. 290 eurų. 2020 metais buvo apmokestinta 19 kitos (fermų) paskirties savininkų, iš jų surinkta 907 eurai. Kaip matote, nors pernai apmokestinta daugiau savininkų, pinigų surinkta kur kas mažiau nei 2019 metais. 2019 metais rinkliava buvo apmokestinti 9 kitos (ūkio) paskirties objektų savininkai ir surinkta 2 tūkst. 653 eurai. Pernai buvo apmokestinta 11 tokių objektų savininkų, bet surinkta tik 1 tūkst. 277 eurai.
2019 metais, pagal Telšių regioninio atliekų tvarkymo veiklos ataskaitą, Telšių rajone atliekų rinkliava buvo apmokestinta už 1 mln. 368 tūkst. eurų. Telšių rajono savivaldybė buvo nusprendusi, kad rinkliavos 70 procentų sudaro pastovioji, o 30 procentų — kintamoji dalis. Tokia tvarka buvo paranki ne gyventojams, o atliekų surinkėjams ir tvarkytojams. Tuo tarpu kitose savivaldybėse — Mažeikių, Plungės, Rietavo — buvo taikomos 50 procentų pastovioji ir 50 procentų kintamoji dalys. Tokią pat tvarką, įdiegtą kaimyninėse savivaldybėse, mūsiškė valdžia pradėjo taikyti tik nuo 2020 metų.

Daugiau skaitykite „Kalvotojoje Žemaitijoje“ Nr. 80 (10392)