Žemaitijos sostinės meškutėms — trispalviai akcentai

Balzganai pilkšvame vasario fone netikėtai sušvito geltonai žaliai raudonai — Lietuvos valstybės vėliavos spalvų — akcentai. Telšių moterų bendrijos „Akvalina“ narių ir jų bendraminčių rankų šiluma sušildyti velti trispalviai šalikėliai šios savaitės pradžioje apgobė visų Telšių puošmenų — meškų — kaklus: nuo pačios didžiausios miesto centre laikrodžio bokšte iki mažiausių, saugiai tūnančių miesto mažosios architektūros kūriniuose.

Lina Dijokienė

Gausybė idėjų
Valstybės atkūrimo šimtmečio proga Telšių miesto ir rajono gyventojai, kaip ir visa Lietuva, ir puošiasi, ir rengiasi iškilmėms su visa išmone ir nuoširdumu.
Švietimo, kultūros įstaigos, įvairios organizacijos ir įmonės, net pavieniai asmenys nestokoja prasmingų idėjų, kaip kitaip — linksmiau, spalvočiau, nuotaikingiau paminėti šią svarbią mūsų valstybės sukaktį.
Telšiuose pirmadienio popietę praeivių akį patraukė spalvų pliūpsnis vasario pilkumoje — būrelis moterų visas Žemaitijos sostinės meškas ir meškutes papuošė trispalviais šalikais, kuriuos net tris savaites iš vilnos vėlė dvidešimt du aktyvūs miestiečiai.

Pasirinko vilnos vėlimą
„Sumanėme šimtmečio proga visas mūsų miesto meškas papuošti Lietuvos vėliavos spalvų šalikais, tokiu būdu parodyti ne tik mūsų, žemaičių, solidarumą, švenčiant valstybės atkūrimą, bet ir sudėti į šiuos simbolius visų mūsų rankų šilumą, širdžių vienybę ir pakilią nuotaiką, pasitinkant valstybės jubiliejų“,— sakė Telšių moterų bendrijos „Akvalina“ vadovė Nijolė Tamulionienė. Jai antrino ir bendrijos globėja, UAB „Žemaitijos psichikos sveikatos centras“ vadovė, Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Stefa Naujokienė. Ji pasidalino savo asmenine patirtimi, džiaugėsi šaunia idėja bei dar šaunesniu jos įgyvendinimu, bendram tikslui subūrusiam gausų būrį žmonių.
Gydytoja pasakojo, jog tradicinį juostų pynimą pakeitė daug modernesne atmaina — vilnos vėlimu. Tačiau tokia šalikų gamybos technologija — nė kiek ne mažiau imli rankų darbo: kiekvienas šalikas ar šalikėlis — tai juos kūrusių žmonių laikas, rankų šiluma ir pačios pozityviausios mintys.

Kiekvienai meškai — po šaliką
Telšiuose yra 47 įvairaus dydžio bei formų meškos — nuo keliolikos centimetrų iki beveik trijų metrų, stovinčios miesto centre, vadinamajame laikrodžio bokšte. „Ši, pati didžiausia meška, mums ir kėlė daugiausiai rūpesčių, nes reikėjo pagaminti didžiausią šaliką, susitarti su miesto seniūnijos galva — seniūnu, kad leistų ją puošti ir organizuotų pagalbininkų, kurie padėtų pasiekti bokšte esančią mešką“,— pasakojo N.Tamulionienė.
Ši meška ir buvo papuošta pirmoji. Tai pareikalavo rimto iššūkio. Į automobilinio bokštelio keltuvą teko ropštis idėjos autorėms ir pačioms įgyvendinti savo sumanymą. Nors oro sąlygos nelepino, N.Tamulionienė ir S.Naujokienė puikiai įveikė šį iššūkį: miesto centre, laikrodžio bokšte įsitaisiusios meškos kaklą apjuosė gražus šalikas, o jo galuose — iš tolo švietė skaičiai 100.
„Kadangi visos meškos skirtingos, tad ir joms skirti šalikai sukurti individualūs, pritaikyti prie skulptūros dydžio ir stiliaus. Įdomesnio sprendimo reikėjo ir meškai, nešančiai savo ir žmogaus vaikus ant nugaros. Meškiukams užrišime šalikėlius, o vaikams nuvėlėme po pakabinamą širdelę“,— sumanymo detalėmis dalijosi N.Tamulionienė.

Džiugins iki Kovo 11-osios
Didžiausiai meškai skirtas irgi išskirtinis — 5 metrų ilgio ir 35 cm pločio šalikas, o pačioms mažiausioms Žemaitijos sostinės meškutėms — vos 20 cm šalikėliai.
Šalikams gaminti naudotas trijų spalvų vilnos karšinys ir sausa vėlimo technika, badant vilną specialiomis adatėlėmis. Visam sumanymui įgyvendinti prireikė panaudoti 5 kilogramus vilnos, 3 kg audinio ir porolono bei 60 adatėlių vilnai velti.
Trispalviais šalikais papuošti Žemaitijos sostinės meškas sumanė aktyviausios Telšių moterų bendrijos „Akvalina“ narės, organizuodamos tam skirtas kūrybines dirbtuves, kuriose į bendrą veiklą susibūrė ne tik bendrijos narės, „Žemaitijos psichikos sveikatos centro“ darbuotojai bet ir socialinę atskirtį patiriantys asmenys.
Telšių meškos ir meškutės, trispalviais šalikais išpuoštos vasario 12 dieną, miestą spalvomis džiugins beveik mėnesį — iki Kovo 11 dienos, kai minėsime Nepriklausomybės atgavimo 28-ąsias metines.