Kokia nauda iš varžytinėse parduotos bioetanolio gamyklos?

Daug vilčių Telšių rajono valdžiai ir gyventojams teikusi Telšių pramoniniame mikrorajone bioetanolio gamykla, taip ir nepradėjusi veiklos, parduota iš varžytinių.  

Nepaisant to, kad ne kartą organizuotos varžytinės pagaliau įvyko, žlunga viltys atgaivinti didžiausią pastarojo dešimtmečio užsienio kapitalo — UAB „Bioetan LT“ investiciją Telšių rajone. Mat netruko pasklisti gandai apie strateginio objekto laukiantį neva itin liūdną likimą.

Giedra Akavickienė

Kainos nepakėlė nė vienu euru
Kaip patvirtino objekto pardavimą iš varžytinių organizavusi antstolio Donato Kisieliaus kontora Vilniuje, elektroninėse varžytinėse, interneto svetainėje www.evarzytynes.lt, Telšių bioetanolio gamykla sulaukė ne itin didelio susidomėjimo, tačiau vis tik buvo parduota.
834 tūkst. eurų — tiek turės sumokėti pirkėjas, kad taptų naujuoju šio strateginio objekto savininku. Į šią sumą įeina jau sumokėtas 10 procentų pradinės parduodamo turto kainos varžytinių dalyvio mokestis.
Kaip teigė antstolio padėjėjas Tomas Jasaitis, bioetanolio gamykla parduota iš antrų varžytinių už pradinę kainą.  
Brangus objektas sudomino tik vieną pirkėją, kuris pradinės kainos  nepakėlė nė vienu euru.
Maksimalus terminas — 45 kalendorinės dienos
Varžytinės prasidėjo rugpjūčio 10 dieną, o baigėsi rugsėjo 9 dieną. Tačiau, kaip paaiškino antstolio padėjėjas T.Jasaitis, pirkimo-pardavimo sandoris bus baigtas klientui sumokėjus visus pinigus.
„Civilinio proceso kodekse nustatyta, kad, pasibaigus varžytinėms, laimėjusio varžytinių dalyvio sumokėtas mokestis pervedamas į antstolio depozitinę sąskaitą.
Varžytines laimėjęs dalyvis privalo į varžytines organizavusio antstolio depozitinę sąskaitą sumokėti pinigų sumą, kuri lygi kainos, už kurią buvo parduotas turtas ir varžytinių dalyvio mokesčio skirtumui“, — sakė antstolio padėjėjas T.Jasaitis.
Varžytinių laimėtojas pinigus turi sumokėti per 30 kalendorinių dienų. Kadangi tai nemaži pinigai, sumokėjęs pusę sumos, klientas turi teisę prašyti mokėjimo terminą pratęsti dar 15 dienų.
Nesumokėjus už pirkinį pinigų, varžytinių laimėtojas prarastų įmokėtus 10 procentų nuo pradinės sumos, tai yra 83 tūkst. 871,40 eurų.

Privalumai — geležinkelis, infrastruktūra
Pirkėjas, kurio asmenybė kol kas neskelbiama, internetu įsigijo nekilnojamojo turto kompleksą. Tai nebaigti ir baigti statyti gamybos, pramonės, sandėliavimo paskirties pastatai, inžineriniai tinklai, taip pat kiti statiniai: bioetanolio gamykla, grūdų priėmimo galerija, grūdų priėmimo iš vagonų galerija, užteršti lietaus nuotekų tinklai, įvažiavimo kelias, mašinų stovėjimo aikštelė, fermentacijos talpos, grūdų džiovyklos pamatai, grūdų saugyklos, geležinkelio svarstyklės, geležinkelis, tarpinės grūdų saugyklos.  
Sumokėjęs pinigus, pirkėjas taip pat įgis ir nuomos teisę į žemės sklypą  bei turtines teises į inžinerinius tinklus.
Varžytinių metu galimus investuotojus labiausiai domino tai, kad gamyklos valdos pramoniniame mikrorajone sudaro apie dešimtį hektarų žemės, šalia nutiestas geležinkelis, įrengta infrastruktūra.

Gražūs pažadai liko neištesėti
Prisiminus bioetanolio gamyklos istoriją, šis objektas Telšiams žadėjo milžiniškas investicijas ir didžiulius pokyčius pramonės bei socialinėse sferose.
2008-aisiais užsienio kapitalo UAB „Bioetan LT“ direktorius Romanas Kozyrevas Telšių rajono valdžiai pristatė gamyklos projektą, supažindino su grūdų perdirbimo į biodegalus ir jų panaudojimo perspektyvomis.
Telšių rajono valdžia iš šio strategiškai svarbaus objekto tikėjosi daug: bioetanolio gamyklai pradėjus veiklą, ne tik rajono, bet ir šalies ūkininkams būtų atsiradusi galimybė realizuoti grūdus, kompiuterizuotoje gamykloje buvo žadama sukurti apie 80 darbo vietų aukštos kvalifikacijos darbuotojams, rajono biudžetą turėjo papildyti milžiniški mokesčiai.
Deja, grandioziniai planai, pažadai remti rajono kultūrą, švietimą, sportą bei kitas sritis taip ir liko popieriuose. Nors į projektą buvo investuota tuomet dar arti 50 mln. litų, sumontuoti įrenginiai, tačiau statybos sustojo, jokia veikla nepradėta vykdyti.
Neatsiskaičius su kreditoriais, UAB „Bioetan LT“ areštu apribota turto nuosavybė. Nesulaukę atsiskaitymų, kai kurie kreditoriai bankrutavo.

Gamykla gali nukeliauti į metalo laužą?
Neoficialiais duomenimis, nors gamykla jau turi pirkėją, tačiau gali taip nutikti, kad rajonui iš to jokios naudos nebus.
Po Telšius netruko pasklisti gandas, kad naujasis savininkas bioetanolio gamyklos galimai nesiruošia baigti statyti, priešingai esą išmontuos, nugriaus didžiulio aukščio talpyklas ir… parduos į metalo laužą.
Tokiems gandams atsirasti esą peno davė nežinomi atvykėliai, kurie, pasak šaltinio, prieš varžytines neva apsižiūrėjo gamyklos teritoriją, barškino metalines talpyklas, matavo metalo storį, darė kažkokius tyrimus.  
Gandonešiai aiškina, kad pirkėjas esą gali kėsintis net į bėgius.  
Kas iš tikrųjų vyks gamykloje pasibaigus sandoriui, turbūt paaiškės netrukus.
Jeigu taip nutiktų, kad gamyklą ištiktų išpranašautas liūdnasis scenarijus,  sargų būdelė greičiausiai liktų tuščia — sunku įsivaizduoti, kad apsaugos darbuotojas visą parą saugotų ištuštėjusią teritoriją ir nepjautą žolę,  kurios ten šiandien netrūksta.
Pernai UAB „Bioetan LT“ vadovas R.Kozyrevas žurnalistams aiškino, jog  projektui  baigti dar reikia apie 50 mln. eurų.
Neoficialiomis žiniomis, į „Bioetan LT“ buvo investuota apie 45 mln. litų. Įsiskolinimas kreditoriams viršijo 15 mln. litų.   
Tuo tarpu jau žinoma, kad varžytinėse už objektą pasiūlyta tik pradinė kaina  — 834 tūkst. eurų. Vadinasi, kreditoriai visų pinigų neatgaus.