Kitąmet bus sujungti teismai

Nuo 2016-ųjų metų įsigalioja dešimties teisės aktų paketas, pagal kurį bus sujungti apylinkių ir apygardų administraciniai teismai. Telšiuose apsilankęs LR Seimo narys, Teisės ir teisėtvarkos komiteto pirmininkas, teisininkas Julius Sabatauskas susitiko su vietos teisėsauga.

Donata Kazlauskienė

Teismų pertvarka
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Urbono kabinete įvyko spaudos konferencija, kurios metu J.Sabatauskas pristatė savo vizito tikslą. „Telšiai — Žemaitijos sostinė, tad Telšių teismas taps centre kitų aplinkinių rajonų atžvilgiu. Prokuratūra jau dabar yra, tad šiuo klausimu labai svarbi J.Sabatausko nuomonė“,— informavo administracijos direktorius.
Įstatymų projektuose numatyta, kad šiuo metu esantys 49 apylinkių teismai būtų sujungti į 12 apylinkių teismų. Po reformos liks Telšių apylinkės teismas. Jam priklausys Telšių, Mažeikių ir Akmenės teismai. Pasak J.Sabatausko, sujungus teismus, teisėjai galėtų labiau specializuotis, todėl paspartėtų bylų nagrinėjimas. „Tai būtų patogiau žmonėms. Dabar mažuose apylinkių teismuose dirbantys keli teisėjai turi spręsti ir baudžiamąsias, ir civilines, ir administracinių teisės pažeidimų bylas“,— aiškino teisininkas.
„Specializacija žemiausios pakopos teismuose, mano nuomone, labai gerai. Aukštesnės pakopos teismuose specializacija civilinėms, administracinėms ir baudžiamosioms byloms seniai jau taikoma“,— atkreipė dėmesį S.Urbonas.

Generalinio prokuroro postas
Susitikime kalbėta, kad ankstesnė valdžia sumažino atlyginimus biudžetinėse įstaigose dirbantiems asmenims, „nukarpė“ pensijas. Dabar yra įsipareigojimas viską kompensuoti.
Žurnalistai pasiteiravo J.Sabatausko apie jo galimą kandidatūrą generalinio prokuroro postui užimti. „Buvo toks klausimas, aš buvau pakviestas, politinė taryba nepriėmė jokio politinio sprendimo. Šis klausimas aktualus, valstybė negali likti be prokuratūros vadovo. Reikia brandaus ir autoritetingo žmogaus. Kol kas savo kandidatūros nesvarstau, oficialaus siūlymo negavau“,— į klausimą atsakė J.Sabatauskas.

Nuotraukoje: Spaudos konferencijoje Saulius Urbonas (kairėje) ir Julius Sabatauskas pristatė teisines naujoves.