Telšių LIONS klubo prezidentas kaltinamas sumušęs žmogų

Garbingo Telšių LIONS klubo prezidentas Saulius Gedgaudas, kaip teigia jo buvęs darbuotojas Vytautas Šilinskas, nederamai pasielgė kavinėje. Po netikėto jų susitikimo kavinėje V.Šilinskas turi nedarbingumo lapelį ir gydosi namuose sužalojimus.

Giedra Akavickienė

Aplinkinius nustebino familiarus elgesys
Incidentas tarp dviejų gerai pažįstamų telšiškių įvyko lapkričio 11 dieną. Į Redakciją atvykęs nukentėjusysis Vytautas Šilinskas teigė, jog vidury dienos apie 12 val. 10 min. viešoje vietoje, kavinėje „Branša“, jį sumušė Telšių visuomenėje gerai žinomas žmogus — Telšių LIONS klubo prezidentas Saulius Gedgaudas.
Pasak V.Šilinsko, tą dieną jis dar kartu su dviem asmenimis pietavo minėtoje kavinėje. Į ją atėjo ir S.Gedgaudas kartu su žmona. Jis priėjo prie pietaujančios trijulės, tačiau elgėsi ne tik nedraugiškai, bet ir gana familiariai bei agresyviai: taip S.Gedgaudo bendravimą supratęs V.Šilinskas.
S.Gedgaudas atsirėmė į stalą, grūmojo V.Šilinskui pirštu, kelis kartus pliaukštelėjo jam per galvą, sprandą. Paskui esą nuėjo, bet vėl grįžo, vėl pliaukštelėjo delnu V.Šilinskui. V.Šilinskas supratęs, kad  S.Gedgaudas jį tarsi provokuoja. Telšių LIONS klubo prezidentas pareiškęs, kad V.Šilinsko nepaliks ramybėje visą gyvenimą.
V.Šilinskui pasirodė, kad S.Gedgaudas nervingas, kadangi netgi palietė ant stalo svetimus daiktus.
V.Šilinsko manymu, toks S.Gedgaudo elgesys buvo nederamas.
Pliaukštelėjimai per galvą, sprandą, atsirėmimas į pečius, grūmojimas pirštu rodę agresyvų S.Gedgaudo nusiteikimą. O ir šitoks „kabinėjimasis“ viešoje vietoje, trukdymas pietauti, V.Šilinsko nuomone, nepritinka bet kuriam žmogui.
Pasak V.Šilinsko, galiausiai S.Gedgaudas jį pasikvietė pasikalbėti vestibiulyje. „Aš jam pasakiau, kad ramintųsi, atstotų, tačiau S.Gedgaudas man smogė į galvą ir krūtinę“, — prisiminė V.Šilinskas. Jis stengėsi atremti S.Gedgaudo smūgius.
V.Šilinskas tiksliai neprisiminė, kiek ilgai tai trukę. Atėjusi S.Gedgaudo žmona paragino savo vyrą liautis.
Abu vyrai grįžo atgal į kavinę.

Diagnozė: galvos sumušimai, lūžęs šonkaulis
Tačiau ramiai pietauti V.Šilinskas negalėjo, nes iš nosies tekėjo kraujas. Jis nuėjo nusiprausti, ir kraujas liovėsi tekėjęs. Grįžo ir pietavo kartu su draugais.
Grįžo pietauti ir S.Gedgaudas. Kaip paskui pabrėžė S.Gedgaudas, jis pietavęs ne tik su žmona, bet ir su Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriumi, kandidatu į merus Sauliumi Urbonu.
Paskui, atsisveikinęs su kartu pietavusiais bičiuliais, V.Šilinskas atvyko į Telšių apskrities vyriausiąjį policijos komisariatą, ten pareigūnams išdėstė, kas nutiko kavinėje.  
Po to nuvažiavo į Regioninę Telšių ligoninę, kur teko praleisti  nemažai laiko ir pasitikrinti. Gydytojų  diagnozė: sukrėstos smegenys, daugybiniai galvos sumušimai, lūžęs  šonkaulis.

Bandė nuleisti juokais
Išklausėme ir antrąją konflikto pusę. Telefonu paklaustas, ar pažįsta V.Šilinską, S.Gedgaudas atsakė: „Taip, pas mane kažkada dirbo“. Tačiau pasiteiravus apie kavinėje tarp jų kilusį incidentą, pašnekovas atrodė nustebęs: „Nežinau, jokio įvykio nebuvo“.
Paklausus, ar „kabinėjosi“ prie V.Šilinsko, S.Gedgaudas nuleido juokais: „Siaubas. Jis gi ne moteris, aš galiu pašnekinti moterį, vyrai manęs nedomina“.
Vis dėlto S.Gedgaudas papasakojo apie kavinėje įvykusį susitikimą su V.Šilinsku.
„Pasisveikinome, pasikalbėjome. Jis išsikvietė į lauką toliau pasikalbėti“, — aiškino Telšių LIONS klubo prezidentas.
S.Gedgaudas tikino, jog nepradėjęs muštynių, esą tai V.Šilinskas jam nusviedęs nuo veido akinius, o jis pats tik bandęs apsiginti, mostagavęs rankomis, kad negautų į veidą.
Paskui vyrus įėjusi S.Gedgaudo žmona juodu išskyrė ir visi grįžo atgal į kavinės salę. Dėl šio fakto sutaria abi pusės.

Skaudina bylinėjimasis teisme
Kokia juoda katė perbėgo tarp dviejų telšiškių, kurie kažkada kartu dirbo UAB „Gedonas“ vadovais?
UAB „Gedonas“ bankrutavo. Tačiau vienas akcininkų įtarė tyčinį bankrotą ir kreipėsi į prokuratūrą. Kadangi V.Šilinskas dirbo UAB „Gedonas“ gamybos direktoriumi, dėl tyčinio bankroto, kaip liudytojas, buvo apklaustas policijoje ir iškviestas liudyti teisme. „Manau, S.Gedgaudui nepatiko mano liudijimai, todėl pelniau jo priešiškumą“, — svarstė V.Šilinskas.
Tačiau S.Gedgaudo manymu, teisme V.Šilinskas kalbėjo netiesą. Nesiimame bent šiame straipsnyje nagrinėti, kodėl sužlugo UAB „Gedonas“. Akivaizdu, kad tarp abiejų vyrų esama priešiškumo.
Ko gero, būtent bylinėjimasis skaudina S.Gedgaudą, todėl jam sunku tvardytis pamačius buvusį darbuotoją. Tuo tarpu V.Šilinskas tvirtina, kad išpuolis kavinėje toli gražu ne vienintelis. Esą mieste vienoje parduotuvėje juodu išskyrė S.Gedgaudo kaimynas. Apie tą atvejį pats S.Gedgaudas kalbėjo miglotai, lyg ir buvo atsitiktinai susitikę, tačiau nekonfliktavę.
Apie pastarąjį grūmojimą pirštu prie kavinės staliuko S.Gedgaudas paaiškino: „Turėdamas omenyje bylinėjimąsi su manimi, V.Šilinskui pasakiau, ar tu gerai jautiesi elgdamasis šitaip? Ar tau gera sakyti netiesą, meluoti?“ Tada V.Šilinskas pratrūko pykčiu, pasišovė eiti į lauką išsiaiškinti santykių“.
Nors V.Šilinskas tvirtino, jog ir kavinėje, ir kitur S.Gedgaudas ne kartą grasino, jog geruoju nesibaigs, buvęs „Gedono“ vadovas tai neigė. Pasiteiravus, kam tada V.Šilinskui reikia išsigalvoti grasinimus, muštynes, S.Gedgaudas pateikė savo versiją: „Žmogus dega ambicija sužlugdyti mane visuomeniškai, diskredituoti, pakenkti kaip Telšių LIONS klubo prezidentui“.
Tuo tarpu V.Šilinskas nesieja šio konflikto su noru sužlugdyti S.Gedgaudą. „Aš turiu įrodymą, kaip S.Gedgaudas elgėsi kavinėje. Kalbu apie vaizdo stebėjimo kameros įrašą. Šis įrašas patvirtina mano pasakojimą, kaip S.Gedgaudas elgėsi kavinėje“, — teigė V.Šilinskas.
Tačiau „Kalvotajai Žemaitijai“ įrašo nebuvo galima peržiūrėti, kadangi šis įrašas gali būti naudojamas kaip tyrimo medžiaga. „O gydytojų išvadą turiu. Ši išvada patvirtina, kad buvau sužalotas“, — sakė V.Šilinskas.

Policija tikslina įvykio aplinkybes
Abu incidento dalyviai tikina vienas kito nemušę, tik esą gynėsi vienas nuo kito.
Kas iš tikrųjų įvyko kavinės vestibiulyje, teks išsiaiškinti policijos pareigūnams.
„Lapkričio 11 d. 13 val. gautas pranešimas apie kavinėje „Branša“ tarp dviejų piliečių įvykusį konfliktą. 16.15 val. gautas Regioninės Telšių ligoninės gydytojo pranešimas, kad 40 metų vyrui nustatyti galvos ir krūtinės ląstos sumušimai. Ikiteisminis tyrimas nepradėtas, tikslinamos įvykio aplinkybės“, — gavome atsakymą iš Telšių policijos komisariato.
Pasak V.Šilinsko, ketvirtadienį jis Telšių apskrities vyriausiajame policijos komisariate sužinojo, kad pagal jo pareiškimą pradėtas tyrimas dėl chuliganizmo, nežymaus sveikatos sutrikdymo. V.Šilinskas šioje byloje pripažintas nukentėjusiuoju.