Mero rinkimus laimėjo Petras Kuizinas

Vos 123 balsų skirtumu tiesioginiuose mero rinkimuose antrajame ture pergalę išplėšė darbietis Petras Kuizinas ir nugalėjo savo konkurentą socialdemokratą Saulių Urboną. Įvykusioje spaudos konferencijoje Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) pirmininkas Zenonas Vaigauskas sakė, kad rinkėjų (palyginus su anksčiau vykusiais pakartotiniais balsavimais) aktyvumas buvo gana aukštas. Balsuoti atvyko 11 tūkst. 827 balsavimo teisę turintys piliečiai.

Donata Kazlauskienė

Apylygis rezultatas
Iškart pasibaigus rinkimams, Telšių rajono savivaldybėje surengta spaudos konferencija. Pirmasis naująjį Telšių rajono savivaldybės merą P.Kuiziną pasveikino oponentas S.Urbonas ir įteikė raudonų rožių puokštę.P.Kuizinas iš viso surinko 5 tūkst. 975 (50,52 proc. nuo galiojančių biuletenių) rinkėjų balsus, S.Urbonas — 5 tūkst. 850 balsų (49,48 proc. nuo galiojančių biuletenių).
Spaudos konferencijoje dalyvavo VRK pirmininkas Z.Vaigauskas, Telšių rajono savivaldybės rinkimų komisijos pirmininkas Henrikas Adomaitis, Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Viešosios tvarkos skyriaus viršininkas Giedrius Apūkas, P.Kuizinas ir jo varžovas — Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius S.Urbonas.
Z.Vaigauskas pasidžiaugė sklandžiai praėjusiais rinkimais. Rinkimų komisijos skundų ir pranešimų apie galimus neskaidrius rinkimus negavo, policija gavo tris pranešimus. „Visuomeninės organizacijos „Baltosios pirštinės“ atstovų, stebint rinkimus, buvo gerokai mažiau, nes tiek pirmasis, tiek antrasis turai vyko sklandžiai ir be žymesnių pažeidimų“,— informavo VRK pirmininkas.
H.Adomaitis pastebėjo, kad rinkimų ir pradžia, ir eiga, ir pabaiga buvo analogiški pirmajam turui. Anot jo, rinkėjai nebuvo itin aktyvūs. Iš 38 tūkst. 720 balsavimo teisę turinčių piliečių valią išreiškė 11 tūkst. 827 rinkėjai, o tai yra 31,21 proc. Pirmajame ture atvyko balsuoti 32,74 proc. žmonių. „Galima teigti, kad trečdalis yra aktyvūs Telšių rajono politikoje. Kiti du trečdaliai arba yra patenkinti esama situacija, arba apatiški ir nesidomi politika bei visuomeniniu gyvenimu“,— sakė rinkimų komisijos pirmininkas.

Darbo partija pelnė papildomą mandatą
H.Adomaitis pranešė išankstinius balsavimo rezultatus: 123 balsais arba 1,04 proc. nuo visų galiojusių biuletenių savo konkurentą S.Urboną aplenkė Darbo partijos atstovas P.Kuizinas. Jis tapo Telšių rajono savivaldybės meru-tarybos nariu. VRK komisijos pirmininkas pranešė, kad Tarybos nario mandatas iš jo bus „atimtas“ ir atiteks pavasarį į Tarybą nepatekusiai bendrapartietei Virginijai Vitkauskienei. Nuo šiol Darbo partija turės 6 mandatus. Rezultatus dar turės patvirtinti VRK.
Vykstant rinkimams, policija gavo keletą pranešimų dėl pažeidimų. „Telšių AVPK per šiuos rinkimus gavo tris pranešimus, susijusius su rinkimais. Du pranešimai buvo iš Apygardos rinkimų komisijos narių, vienas — iš gyventojų. Pastarasis buvo melagingas, todėl pradėta administracinė byla dėl melagingos informacijos. Pirmasis pranešimas gautas rytą 10 val. 45 min. apie tai, kad Kirklių kaime galimai perkami balsai. Policijos pareigūnai patikrino informaciją. Ji nepasitvirtino. Trečias pranešimas gautas 19 val. apie tai, kad Upynos miestelyje galimai atvežami balsuotojai ir yra neblaivus vairuotojas. Informacija patikrinta, vairuotojas buvo blaivus, tik jam nustatytas Kelių eismo taisyklių pažeidimas. Faktas apie tai, kad būtų vežami balsuotojai, nepasitvirtino“,— pranešė G.Apūkas.
Z.Vaigauskas už sklandžiai pavykusius rinkimus dėkojo rinkimų organizatoriams, apygardos ir apylinkių rinkimų komisijų nariams. Pasak jo, rezultatai suskaičiuoti gana kruopščiai.
Į susirinkusiuosius kreipėsi P.Kuizinas: „Dėkoju atėjusiems balsuoti. Džiaugiuosi, kad rinkėjų aktyvumas pakankamai aukštas, kuris ir lėmė kovos baigtį. Tiesa, nenorėčiau įvykusių rinkimų vadinti kova. Nors rezultatas preliminarus, aišku, man malonesnis negu kolegai. Tikiuosi, jis nepasikeis. Jokių ekstremalių pokyčių neplanuoju. Manau, kad žmonėms reikalingas stabilumas. Dar kol kas nepripratau prie žinios, pirmiausia turi nuslūgti emocijos“.
Konkurentą su pergale pasveikino S.Urbonas. Jis dėkojo už garbingą rinkiminę kampaniją, rinkėjams sakė ačiū už pasitikėjimą, nes, anot jo, skaičiai kalba patys už save.
VRK pirmininkas pranešė, kad greičiausiai rezultatai nebus perskaičiuojami. Jie tikrinami tik tuomet, jei rezultatas neviršija 50 balsų skirtumo. „Dabar skirtumas yra gerokai didesnis, tad reikalingas ypač svarus argumentas, dėl ko reikėtų perskaičiuoti rinkėjų balsus“,— sakė Z.Vaigauskas.
Aktyviausiai balsavo Upynos ir Viešvėnų rinkimų apylinkės, pasyviausiai — Varnių ir Ryškėnų.

Atnaujinta balsadėžė
Po pirmojo rinkimų turo Z.Vaigauskas kalbėjo, jog Telšių rajono savivaldybė patingėjo teikti prašymą VRK rinkimų balsadėžėms atnaujinti. Tą žadama padaryti artimiausiu metu.
Neapsikentę gyventojai apgailėtinomis ir suvargusiomis balsadėžėmis, jas atsinaujina patys.
Pradžiugino pilietiška rainiškių Ligitos ir Gintaro Tomkevičių šeima. Jau ketvirtus rinkimus rainiškiai savo balsus meta į atnaujintą gražią ir tvarkingą balsadėžę. Žurnalistus Rainių mokyklos-darželio mokytoja Rima Paulauskienė informavo, kad Tomkevičiai neatlygintinai atnaujino balsadėžę ir ji rajone yra bene viena gražiausių. „Šiems žmonėms kol kas viešai niekas nepadėkojo. Giriu visiems, ką sutinku, tačiau jie tik palinkčioja galvomis ir pasidžiaugia. Jūs pirmieji, kurie parodėte daugiau dėmesio šiai pilietiškai šeimai“,— žurnalistams sakė pedagogė.

Nuotraukoje: Spaudos konferencijoje aptarti rinkimai ir oficialiai paskelbtas nugalėtojas.