Politikė bent jau dalį vėliavų išdalino per pažintis

Telšių mieste ir rajone valstybinių švenčių proga vėliavų iškėlimo problema pasidarė tokia aktuali, kad jų neturintiems gyventojams imta teikti dovanas. Deja, kaip sakoma, Lietuva — švogerių kraštas,— jau yra žinių, kad kai kurios vėliavos nebuvo dalinamos atsitiktinai, o, kaip sakoma, per pažintis.

Giedra Akavickienė

Piliečiai: „Kas nori, vėliavą įsigyja ir be seimūno“
Socialiniame tinkle „Facebook“ vėliavų dovanojimo akcijas paviešinę Seimo narys Valentinas Bukauskas ir jo padėjėja bei Telšių rajono savivaldybės tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė sulaukė įvairių reakcijų. Gavusieji vėliavas negaili padėkų ir liaupsių, tačiau atsirado ir tokias akcijas kritikuojančių piliečių.
„Facebook“ paskyroje „Darbo partijos Telšių rajono skyrius“ rašoma: „20 Lietuvos trispalvių iškeliavo į Seimo nario V.Bukausko gimtąjį miestelį — Tryškius“. Kovo 11-osios išvakarėse vėliavos kartu su kotais ir Seimo nario sveikinimais įteiktos Tryškių miestelio gyventojams, neturintiems galimybių savarankiškai įsigyti trispalvių.
Ši žinia vienus pralinksmino, kitus papiktino. „Blogai, kad tik vieną seimūną rajone teturime, visiems vėliavų padėtų įsigyti“,— juokavo vienas komentatorius.
Kita internautė pasipiktino: „Nerašykime nesąmonių, kas nori, tas ir įsigyja be seimūno“.

L.Jurytė-Zakarauskienė: „Namas nėra toks didingas, kaip atrodo“
Seimo nario V.Bukausko padėjėja L.Jurytė-Zakarauskienė „Facebook“ savo paskyroje patalpino nuotraukų albumą, kaip Telšiuose Montvilos gatvės gyventojams dovanojo vėliavas. Kiek trispalvių padovanota — nutylima.
L.Jurytės-Zakarauskienės paskyroje telšiškė Daiva dėkoja už gautą vėliavą: „Vakar gavau neįprastą, bet labai mielą, naudingą ir reikalingą dovaną. Pasikabinom ir, rodos… šilčiau pasidarė. Nuo šiol ir mano namučiai per visas valstybines šventes pasipuoš trispalve. Ačiū Laimai Jurytei-Zakarauskienei ir Valentinui Bukauskui.“
Telšiškės paskyroje rašoma, kad ji dirba VšĮ „Soneima“. Kažkada šiai neįgaliųjų socialinei įmonei vadovavo L.Jurytė-Zakarauskienė, o dabar — jos vyras Artūras Zakarauskas.
Vėliavą iš L.Jurytės-Zakarauskienės rankų gavusi laimingoji „Soneimos“ darbuotoja paviešino ir namo su plevėsuojančia naująja vėliava nuotrauką, kurioje matyti, kad pastatas tvarkingas, nauji langai, nauja apdaila.
Pastebėjus, kad namas puikus, o vėliavos negali nusipirkti, Daiva prapliupo, o akcijos sumanytoja politikė ėmė aiškinti, kad namas nėra toks didingas, kaip atrodo, ir ten gyvena labai geri, atsakingi, rūpestingi žmonės, verti dėmesio ir pagarbos.

Atsitiktinumas ar apgalvotas ėjimas?
Pastebėjus, kad tiek dovanotoją, tiek gavusiąją dovaną sieja ta pati „Soneima“, ar tai atsitiktinumas, ar apgalvotas ėjimas, atsakymo taip ir nesulaukėme.
Vietoj to, kad paaiškintų, kaip nutiko, kad vėliavą padovanojo „Soneimos“, su kuria politikė susijusi, darbuotojai, L.Jurytė- Zakarauskienė išreiškė nepasitenkinimą. Pasirodo, Tarybos narei nuotaiką sugadino užuominos, kad vėliavą įteikė gyventojams, kurių namas išpuoštas, vietoj to, kad pasirūpintų tikrais vargšais.  
Pagal komentarus galima spręsti, kad priekaištai dėl galimo neskaidrumo dalinant dovanas supykdė ne tik „Soneimos“ darbuotoją Daivą, kuri pabrėžė: „Čia dovana, o ne išmalda“. Diskutuojant, telšiškę ėmė ginti kitos moterys, kurios, kaip paaiškėjo, taip pat susijusios su įmone  „Soneima“.

Akcijoje pritrūko skaidrumo
Sutikime, dovanas teikti galima savo nuožiūra. Tačiau, jeigu dovanotojas yra politikas ir dar iš to darosi reklamą, visa procedūra turi būti itin  skaidri.
Iš tiesų vėliavų dovanojimo akcija — šauni idėja. Belieka tikėtis, kad ji atkreips piliečių, o gal ir pareigūnų dėmesį į šiandienos problemą — 26-us metus švenčiame Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo dieną, o trispalvės daugelis gyventojų nesugeba išsikelti.  
Baisi tiesa ta, kad didžioji dauguma neiškelia vėliavos ne todėl, kad neturi  pinigų, o dėl to, kad negerbia savo valstybės ir tuo pačiu savęs.

Gal laikas pradėti taupyti trispalvei?
Internete verdant diskusijoms dėl dovanotų valstybinių vėliavų ir jų iškėlimo, paaiškėjo liūdnas faktas — trispalvės kaina tėra 16 eurų.
Pagal kai kurių internautų pasisakymus, tai esąs pernelyg brangus — pinigine prasme — patriotizmo įrodymas.  
Tuomet pasiūlyta kiekvienam, neturinčiam vėliavos prie savo namų, per mėnesį  nuo pajamų atidėti po eurą. Tokiu atveju po metų ir 4 mėnesių galėtumėte  nusipirkti vėliavą.
Pasiūlymas sutaupyti ir nusipirkti vėliavą supykdė jauną telšiškę Ivetą: „Kai kurie žmonės net ant duonos neturi, ir jiems ne galvoj vėliavos ar tai Lietuvos ar dar kitos šalies“ (kalba netaisyta).

Nuotraukoje: Seimo narys Valentinas Bukauskas su padėjėja Laima Juryte-Zakarauskiene dalino vėliavas. Ši akcija vieniems gyventojams patiko,  kitiems ne. („Facebook“ nuotr. )