Dėl niekinio kelio ženklo žmonės pasijuto eismo pažeidėjais

Dėl šio savavališkai pastatyto niekinio kelio ženklo policininkai ruošėsi nubausti nemažą grupę „Žemaitijos pieno“ darbuotojų.

Gegužės 21 dieną „Kalvotosios Žemaitijos“ laikraščio redakcija gavo informaciją apie tai, jog devyniems „Žemaitijos pieno“ įmonės darbuotojams dėl užfiksuoto pažeisto Kelių eismo taisyklių 332 punkto „Sustoti draudžiama“ Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato pareigūnai šiuo pagrindu pradėjo administracinę teiseną. Ištyrus situaciją, paaiškėjo, kad žmonės būtų nekaltai nubausti.

Algirdas Dačkevičius

Pasak „Žemaitijos pieno“ atstovų, įvykio išvakarėse visiems įmonės darbuotojams statybos inžinierė išsiuntinėjo tokio turinio elektroninius laiškus: „Informuoju, kad rytoj (2019-05-21 dieną) prasidės automobilių stovėjimo aikštelės (esančios prie „Čia Market“ administracijos) ženklinimo darbai, todėl nurodyta aikštelė bus uždaryta ir įvažiuoti į ją nebus galima. Atsiprašome už laikinus nepatogumus ir dėkojame už Jūsų supratingumą“.
Įmonėje dirba apie 800 žmonių, ir niekas pėstute nevaikšto, todėl gegužės 21-osios rytą grupė darbuotojų, neturėdami kur statyti automobilių, nes aikštelė buvo ženklinama, pastatė juos prie įvažiavimo (į/iš Sedos gatvės) į „Žemaitijos pieno“ teritoriją, kur stovėjo kelio ženklas „Sustoti draudžiama“. Jie manė, kad šis ženklas nustato draudimą statyti transportą privačioje teritorijoje.
Pastebėjus policijos pareigūnus, nusprendusius bausti vairuotojus, jiems paaiškinta susidariusi kebli situacija, jog žmonės ne piktnaudžiauja, ignoruodami kelio ženklus, o atvyko į darbą ir neturi kur pasistatyti automobilių. Deja, šįkart vienas iš policininkų šūkio „Ginti, saugoti, padėti“ kertinių teiginių „padėti“ — nesuveikė.
Siekdama teisėtai apginti savo darbuotojus, įmonė išsiuntė užklausimą Telšių rajono savivaldybės administracijai dėl kelio ženklo teisėtumo patikrinimo. Gautas tuomet laikinai ėjusio Administracijos direktoriaus pareigas Rimanto Žebrausko atsakymas, jog, patikrinus Saugaus eismo komisijos protokolus, tokio ženklo teisėtumo Komisijos nutarimuose nerasta. Kitaip pasakius, tas ženklas, už kurio pažeidimą ruoštasi nubausti žmones, niekinis.
Apie tokią susidariusią situaciją užklausus Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato, po kiek laiko gautas šio komisariato Komunikacijos poskyrio vyriausiosios specialistės Aušros Blaževičienės atsakymas: „Visi eismo dalyviai, dalyvaudami eisme, privalo laikytis kelių eismo taisyklių reikalavimų ir paisyti kelio ženklų, nesiaiškindami jų kilmės. Policijos pareigūnai, gatvėse užtikrindami eismo saugumą, pažeidėjus aiškina taip pat vadovaudamiesi esančiais kelio ženklais, kas ir buvo padaryta jūsų minimu atveju. Todėl Telšių apskr. VPK pareigūnų veiksmai, patraukiant vairuotojus administracinėn atsakomybėn už kelio ženklo „sustoti draudžiama“ reikalavimų pažeidimą, buvo teisėti. Tačiau, gavus informacijos, jog kelio ženklas įrengtas savavališkai, buvo patikrinti faktai ir nustatyta, kad Saugaus eismo komisijos posėdžių metu nebuvo spręstas klausimas dėl šio kelio ženklo įteisinimo, taip pat nustatyta, kad informacijos, jog su policija būtų suderintas leidimas dėl kelio ženklo statymo nėra. Dėl šių priežasčių asmenims, gegužės 21 dieną pažeidusiems kelio ženklo reikalavimus, vadovaujantis LR ANK 619 str. 1 d. 2 p. bei 591 str. 1d. 1 p., administracinio nusižengimo teisenos nutrauktos, o kelio ženklas pašalintas“.
Pagal „sausą įstatymo raidę“ tarsi nieko ir neprikiši, tačiau realaus gyvenimo problemos dažnai netelpa į jokius rėmus. Kaip ir šiuo atveju. Reikėjo policininkams vietoje labiau įsigilinti, ką kalbėjo darbuotojai apie automobilių aikštelėje vykstančius darbus ir šio ženklo teisėtumą, tada nebūtų reikėję jokių raštų rašinėjimo, laiko gaišaties. O kur dar žmonių patirtas stresas. Natūralu — juk niekas nenorėtų pasijusti kaltas be kaltės.
„Žemaitijos pieno“ kolektyve kalbama, jog įmonė, būdama socialiai atsakinga, dažnai ištiesia pagalbos ranką įvairiausių renginių organizatoriams, padeda ir finansiškai remia socialines akcijas, o kai reikia pagalbos ir paprasčiausio dėmesingumo tos įmonės žmonėms, jo nesulaukiama. Vietoj to — pagrūmojama baudų vėzdu. Tokiais atvejais pasėjama didelė abejonė pagrindiniu policininkų šūkiu: „Ginti, saugoti, padėti“.
Susidūrus su aprašyta situacija, kyla klausimas, o kiek Telšiuose dar stovi nelegalių draudžiamųjų kelio ženklų, už kurių tariamą pažeidimą gali būti nubausti vairuotojai. Gerai, kad minimu atveju jų stojo ginti įmonė, o ką darytų paprastas žmogelis? Aišku, būtų su viskuo sutikęs ir nepelnytai patuštinęs savo kišenę.
Nedelsiant išsiaiškinti kelio ženklų teisėtumą turėtų Saugaus eismo komisija drauge su policijos pareigūnais, tada ir nesusipratimų nekils.

1 Komentaras

Komentarai nepriimami.