Apyrankių istorija, simbolika ir interpretacijos

Apyrankės atsirado jau akmens amžiuje, todėl jų istorija yra itin turtinga tiek naudotų medžiagų įvairove, tiek paskirtimi bei dizainu.

Tai papuošalas, turintis puošybinę, gynybinę, praktinę, kontrolinę ar net maginę reikšmę. O joms kurti naudotos įvairiausios medžiagos: akmuo, mediena, stiklas, molis, gyvūnų kaulai ir ragai, oda, geležis, spalvotieji bei brangieji metalai ir kt. Apyrankės dekoruojamos pusbrangiais, brangiaisiais akmenimis, įvairiais ornamentais atitinkančiais tam tikrą laikotarpį. Joms gaminti naudotų ir dabar vis naudojamų technologijų gausa leidžia sukurti bei realizuoti išskirtinio dizaino gaminius.
Projektu „Apyrankių istorija, simbolika ir interpretacijos“ Menų inkubatorius stengėsi daugiau jaunų žmonių įtraukti į kūrybinę veiklą. Atkreipėme dėmesį į moksleivius, kurie lankosi Telšių socialinių paslaugų dienos centre. Projekto dalyviai pirmiausiai aplankė Žemaičių muziejų „Alka“ ir edukacinio užsiėmimo metu susipažino su apyrankėmis susijusiais muziejaus eksponatais.
Dvi dienas vyko teorinis ir praktinis seminaras tema „Archajiniai odos dirbinių dekoravimo būdai“, kurį vedė Dr. Arūnas Puškorius — humanitarinių mokslų daktaras. Jis pristatė archeologiniais tyrimais pagrįstus apyrankių gamybos būdus, projekto dalyviai senovine technika pasigamino apyrankes.
Kūrybinių dirbtuvių metu, kurioms vadovavo menų inkubatoriaus rezidentė, įvairiais šiuolaikiniais technikos būdais (lazerinio graviravimo) pasigamino apyrankes. Apyrankes dekoravo spalvomis, piešiniais, ornamentais.
Telšių socialinių paslaugų centre pristatome kūrybinių dirbtuvių metu sukurtas apyrankes. Centro darbuotojai ir lankytojai susipažins su kūrybinių dirbtuvių metu sukurtais produktais. Projektas pasiekė savo numatytus tikslus: atskleidė ir leido ugdyti vaikų ir jaunimo kūrybinį potencialą.