Įpusėjo Savivaldybės tarybos kadencija. Kaip politikams sekėsi tesėti savo įsipareigojimus?

Į „Kalvotosios Žemaitijos“ klausimus atsako Savivaldybės tarybos narė Vilma Rumšienė

Savivaldybės taryba renkama ketveriems metams. Jau praėjo dveji šios kadencijos metai. Ką politikams pavyko pasiekti ir ko ne? Kokius tikslus kelia likusiam kadencijos laikotarpiui? Kaip jie vertina praėjusius metus? Kadencijos įpusėjimo proga kai kuriuos Savivaldybės tarybos narius paprašėme atsakyti į klausimus. Dabar skelbiame interviu su Savivaldybės tarybos nare, Valstiečių ir žaliųjų sąjungos Telšių rajono skyriaus pirmininke Vilma Rumšiene.

— Įpusėjo Savivaldybės tarybos kadencija. Kaip vertinate Savivaldybės tarybos veiklą, rajono ekonominę, socialinę bei kitų Savivaldybės kuruojamų sričių būklę? Kuo ji pagerėjo ar pablogėjo, lyginant su ankstesniu laikotarpiu?
— Savivaldybės taryboje esu pirmą kadenciją, todėl daugelis dalykų, ypač politinių kėdžių dalybos, buvo ganėtinai sudėtingai suvokiama. Pasirašius koalicinius susitarimus, buvo tikimasi darniai dirbti Telšių rajono gyventojų naudai. Tačiau meras nesugebėjo sutelkti Tarybos produktyviam darbui, vyko politinių jėgų nuolatinis persiskirstymas, todėl Taryboje sprendžiami tik kasdieniai klausimai, neturintys esminės įtakos Telšių rajono gyventojams. Taryboje demonstruojama nepagarba opozicijoje dirbantiems politikams, jų paklausimų ignoravimas, informacijos neteikimas. Todėl, manau, jog šios Tarybos veikla yra išskirtinė ne tik Telšių rajono savivaldybės tarybų istorijoje, bet ir visos valstybės atžvilgiu.
Manau, kad Telšių rajono ekonominė situacija blogėja, nepritraukiama investicijų, nesiplečia smulkusis verslas, gyventojai sensta, o jaunimui mūsų rajonas tampa vis mažiau patrauklus. Ir, jei lygintume su aplinkinėmis savivaldybėmis, tai atrodome išties liūdnai. Gyventojų skaičiumi artėjame prie Plungės dydžio, o verslumo rodikliais mus aplenkia jau ir Akmenės savivaldybė. Negebėjimas tinkamai organizuoti darbų tvarkant miesto gatves, nenustatant gatvių remonto darbų eiliškumo, o sukuriant chaosą, yra vienas iš akivaizdžiausių negebėjimo pavyzdžių.
— 2019 metais per rinkimus Jūs ir Jūsų partijos Telšių rajono skyrius kėlė tikslus, uždavinius. Ką pavyko įgyvendinti, ko ne ir kodėl?
— Vienas iš iškeltų siekių — stiprinti šeimą, padėti įsikurti jaunoms šeimoms. Tuo tikslu buvo pateikti pasiūlymai Telšių rajono savivaldybės merui įtraukti priemones į 2021 m. Savivaldybės biudžetą, skatinant skirti finansinę paramą jaunoms šeimoms, susilaukusioms naujagimių. Taip pat skirti paramą mokslo metų pradžioje sunkiau gyvenančioms šeimoms pasirengti naujiems mokslo metams. Tačiau pateikti pasiūlymai net nebuvo teikti svarstyti komitetuose, kaip tai yra numatyta tiek Vietos savivaldos įstatyme, tiek Telšių rajono savivaldybės tarybos reglamente. Kreiptasi raštu į Telšių rajono savivaldybės merą ir Savivaldybės administraciją dėl Šeimų tarybos įkūrimo.
Programoje numatytas dėmesys švietimo sistemai stiprinti. Ir vienas iš tikslų — užtikrinti optimalų švietimo lėšų paskirstymą. Tam buvo pertvarkyta mokyklų apsaugos sistema ir siūloma sutaupytas lėšas paskirstyti mokyklų infrastruktūrai stiprinti bei darbuotojų darbo užmokesčiui didinti. Tačiau taip ir liko neaišku, kaip skaidriai sutaupytos lėšos paskirstytos, nes informacija buvo pateikta neaiškiai, neatskiriant sutaupytų lėšų nuo kitų Savivaldybės biudžeto lėšų.
Vienas iš svarbiausių tikslų — mažinti korupcinę veiklą, nepotizmą. Inicijuotas ir atliktas Telšių socialinių paslaugų centro veiklos finansinis auditas parodė, jog nėra užtikrinama įstaigų veiklos kontrolė. Įstaiga, kurios metų biudžetas yra arti 1,5 milijono eurų, net nepriskiriama prie rizikingų įstaigų, o kontrolė vykdoma darželiuose, seniūnijose, kurių biudžetai keliasdešimt kartų mažesni.
Siekiant gauti informacijos, nuolat kreipiamasi raštu į Telšių rajono savivaldybės merą ir Savivaldybės administracijos direktorių, tačiau informacija arba neteikiama, arba teikiama miglotai, slepiantis už tariamų konfidencialumo priesaikų. Tai rodo, jog korupcijos Telšių rajono savivaldybėje pakankamai daug, o svertų tam sumažinti net nebandoma rasti.
— Kokias savo, kaip Tarybos narės, reikšmingas rajonui iniciatyvas galėtumėte paminėti? Kokie Savivaldybei dabar būtų svarbiausi tikslai, kuriuos reikėtų pasiekti per likusius Savivaldybės tarybos kadencijos metus?
— Valstiečių ir žaliųjų frakcijos vardu ne kartą kreipiausi į Telšių rajono merą dėl įvairios informacijos gavimo, tačiau tai jau tampa misija neįmanoma. Teikėme pasiūlymus įtraukti kai kurias skatinamąsias priemones jaunoms šeimoms, tačiau mūsų pasiūlymai ne tik nebuvo įtraukti į Savivaldybės 2021 m. biudžeto projekto svarstymus ir net deramai neatsakyta, dėl kokių priežasčių jie nebuvo svarstyti. Teiktas raginimas dėl kreipimosi į Vyriausybę dėl Tryškių poligono, tuo pagrindu parengtas Tarybos kreipimasis.
Svarbiausias klausimas lieka nesubalansuoto 2021 metų biudžeto, kuriam pritarė tik nežymi dauguma Tarybos narių, įgyvendinimas, nes, manau, jau artimiausiu metu teks spręsti dėl gyvybiškai svarbių funkcijų užtikrinimo, nes išdalinti biudžeto pinigai neapgalvotai ir populistiniais tikslais. Taip pat bus būtina išspręsti sudarkyto miesto judėjimo problemas. Yra pateikti siūlymai dėl švietimo ir socialinių paslaugų strategijų. Tad bus būtina priimti sprendimus, atmetant politinėje veikloje dalyvaujančių įstaigų vadovų ambicijas. Mokamas darbo užmokestis kultūros įstaigų darbuotojams, tačiau jų veiklos rezultatų nesimato. Nematau, jog tai būtų aktualu rajono vadovams, nes šiuo metu svarbiausiai susodinti valdančiuosius į pirmas eiles, o opozicijai apskritai užrišti burnas.
— Dėkojame už pokalbį.

3 Komentarai

  1. Vicemero interviu pastebėjau, kad vaikinas neturi ką pasakyti, pasamstė puteles nuo bulbynės. Kaip reikia tiek šnekėti ir visiškai nieko nepasakyti? Tuščiagalviams tik duok vadžias. Šiame interviu moterėlė irgi tampo savo kelnių gumą – jai tikriausiai atrodo, kad ji gali kažką pasakyti, nuveikti Telšių labui. Bet visas jos įdirbis – tampyti pairusią gumelę ir tarškinti tuščią skardinę.

  2. Seni, kad toks gudrutis, tai ko net gumos nepatampai. O man ta moterėle protingai pakalbėjo. Ir ką tu jai? O, be to, dar ir simpatiška visai

  3. Cha, cha, cha, chi, chi, chi, cho, cho, cho,… Apsaugok Aukščiausiasis, nors ateityje, nuo tokių politikierių ir nevykėlių bei piktojo žabangų, kurio, manau, dėka atsiranda tokie valdžioje!!!

Komentarai nepriimami.