Nauja pradžia — su naujagimiu Jonu iš Plungės

Iš kairės: gydytoja neonatologė Eglė Lysovienė, mamytė Deimantė su sūnumi Jonu, Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė, Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas Tomas Lūža ir naujagimių slaugytoja Vilma Ribinskienė.

Rekordiniai naujagimiais metai Regioninėje Telšių ligoninėje palydėti su džiaugsmu, nes pernai pasaulį išvydo 407 mažyliai. Tokia atžalų gausa per metus pasitaiko gana retokai – Žemaitijos sostinėje – tik prieš 11 metų. 2021-aisiais jų gimė gerokai mažiau – 365.

Algirdas Dačkevičius

Pernai mergaičių gimė daugiau
Pirmasis šių metų naujagimis Žemaitijos sostinėje – tikras žemaitis iš Plungės – niekur neskubėjo ir pasaulį išvydo 2023-iųjų sausio 3-iąją, 4,08 val. ryto. Tėvai jam davė Jono vardą.
Pasak Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjo Tomo Lūžos, gimdymas vyko sklandžiai. Mažylis svėrė 3,5 kg, jo ūgis – 52 cm. Gimdymą priėmė gydytoja akušerė-ginekologė Marina Aponavičienė.
Naujagimio mamą, šeimoje sulaukusią pirmojo kūdikio, nuoširdžiai pasveikino ne tik skyriaus darbuotojai, bet ir Regioninės Telšių ligoninės direktorė Jovita Seiliuvienė, įteikdama jai suvenyrinį leidinį.
Vėliau ligoninės vadovė, džiaugdamasi puikiai ir profesionaliai dirbančiu skyriaus kolektyvu, drauge su jo vadovu Tomu Lūža parodė praėjusių metų gimdymo kalendorių.
Daugiausiai naujagimių gimė birželio mėnesį – 46. Turtingiausios dienos mažyliais buvo gegužės 9-oji ir liepos 14-oji, kai į pasaulį atėjo po penketą atžalų. Pasak skyriaus vedėjo, mažiau buvo gimdoma lapkričio ir gruodžio mėnesiais. Gal tai įtakos turėjo pernai vasario pabaigoje prasidėjęs Rusijos karas prieš Ukrainą, nes tokie įvykiai, nors ir kaimyninėje šalyje, nenuteikia žmonių saugesniam gyvenimui.
Pernai lyderiavo naujagimės mergaitės – jų gimė 220, o berniukų – 187. 2022-aisias gimė viena dvynukų pora. Skyriaus vedėjas pajuokavo, jog ir jis prisidėjo prie naujagimių pagerinimo statistikos, nes gegužės mėnesį į mediko šeimą atėjo dukra Gabrielė.
Pasak Regioninės Telšių ligoninės direktorės J.Seiliuvienės, T. Lūža, pradėjęs vadovauti skyriui, subūrė darnų ir stiprų kolektyvo branduolį. Neatsitiktinai profesionaliu akušerių-ginekologų bei neonatologų komandos darbu pasikliauja ne tik telšiškės, bet taip pat vis daugiau pacienčių iš Klaipėdos, Šiaulių, Mažeikių, Plungės, Rietavo, net Vilniaus ir kitų Lietuvos miestų. Telšiuose gimdė keletas ukrainiečių, taip pat atvyksta lietuvės emigrantės. Labai svarbu, kad geri specialistų vertinimai sklinda iš lūpų į lūpas. Tai efektyviausias jų darbo įvertinimas.
Šiuo metu skyriuje darbuojasi 9 gydytojai akušeriai-ginekologai, 2 gydytojai neonatologai, 5 vaikų ligų gydytojai, 15 akušerių, 3 bendrosios praktikos slaugytojos ir 5 valytojos. Skyriaus vadovas paminėjo, jog greta senbuvių medikų atsirado ir naujų pajėgų: tai gydytoja iš Baltarusijos Alesė Baukun, taip pat gydytojų akušerių ginekologų šeima Donata Saulė Wojczulis (Vaičiulė) ir Dainius Wojczulis (Vaičiulis).

Skyriuje netrūksta naujovių
Ligoninės direktorė pasidžiaugė pernai Telšių rajono savivaldybės priimtu sprendimu – kiekvienam naujagimiui, gimusiam Regioninėje Telšių ligoninėje, skirti 50 eurų išmoką. „Labai vertiname tokią rajono valdžios iniciatyvą ir manome, kad ji turės tęstinumą ir ateityje“,– sakė J.Seiliuvienė.
Kita šių metų naujovė – dar spaustuvės dažais kvepiantis Naujagimio pažymėjimas su žemaitiškais įrašais. Tokius pažymėjimus nuo šiol gaus naujagimiai, pasaulį išvydę Žemaitijos sostinėje.
Ir toliau visiems gydymo įstaigoje gimusiems naujagimiams bus dovanojami lauknešėliai su knygomis, mat 2021 metų lapkričio 29-ąją prasidėjo ankstyvąjį skaitymą skatinantis projektas „Knygų startas“, prie kurio prisijungė ir Regioninė Telšių ligoninė. Lietuvos ligoninių gimdymo skyriuose gimdyvėms dalijamus lauknešėlius sudaro Indrės Zalieckienės knygelė „Kapt kapt kapt“, atitinkanti 0-3 metų vaikų galimybes ir poreikius, Nacionalinės bibliotekos skaitymo specialistų parengti patarimai tėvams, kaip skaityti su vaiku, spalvingi skirtukai ir pirmasis skaitytojo pažymėjimas. Visos priemonės pateikiamos specialioje „Knygų starto“ kuprinėlėje. Pagrindinis projekto tikslas – užauginti Lietuvoje pirmą kartą vaikų, kurių skaitymo patirtis prasideda nuo pat pirmų dienų, kartu skatinant skaitymą šeimoje ir padedant jauniems tėvams įsisąmoninti ankstyvojo skaitymo svarbą, suteikiant jiems reikalingų priemonių ir žinių. Tai atspindi ir projekto šūkis: „Su kiekviena knyga – ūgteli karta!“
Skyriaus vedėjas numato atnaujinti paskaitų ciklą „Nėščiųjų mokyklėlė“, kuri dėl COVID-19 buvo nutraukusi savo veiklą.
Mokyklėlė naudinga tuo, kad būsimosioms gimdyvėms parodomi gimdymo kambariai, pogimdyminės palatos, supažindinama su aplinka, kurioje atkeliaus į šį pasaulį jų mažylis. Nėščiosioms išaiškinama visa veiksmų eiga jai atvykus gimdyti: kada ji guldoma į gimdymo kambarį, kiek laiko po gimdymo jame lieka, kada perkeliama į pogimdyminę palatą. Be to, vyksta mokymai apie naujagimio priežiūrą, mokymai apie žindymą, nagrinėjami emociniai pokyčiai, įžengiant į motinystės kelią ir kt.
Regioninėje Telšių ligoninėje atidarytas Nėštumo patologijos dienos stacionaras, kuriame prižiūrimos nėščiosios dėl įvairių nėštumo patologijų bei nėštumą apsunkinančių būklių. Jeigu nėščiosios būklė nereikalauja intensyvaus stacionarinio gydymo, hospitalizacijos, besilaukianti moteris gali čia atvykti ir atlikti numatytus tyrimus bei procedūras ambulatoriškai.
Visa tai leidžia Regioninei Telšių ligoninei didžiuotis „Naujagimiui palankios ligoninės“ statusu.
Kalbėdamas apie praėjusių metų rodiklius, skyriaus vedėjas informavo, kad 2022 metais įstaigoje atlikta apie 1000 operacijų, dauguma jų – endoskopinės-laparoskopijos, histeroskopijos. „Beveik 99 procentai ginekologinių operacijų atliktos taikant minimaliai invazyvius, endoskopinius metodus“, – akcentavo medikas.
Skyriuje atliekamos gimdos šalinimo per makštį arba laparoskopijos būdu operacijos, dubens organų nusileidimo operacijos, makšties plastinės operacijos (taikomi sintetiniai implantai), gimdos kaklelio biopsijos/konizacijos, miomų šalinimas laparoskopijos būdu, šlapimo nelaikymo korekcijos operacijos per makštį su sintetinėmis juostelėmis (TOT) ir t.t.
Statistikos duomenimis, 50 procentų moterų per 50 metų amžiaus vargina šlapimo nelaikymas, todėl šios operacijos yra viena pagrindinių priemonių gerinant moterų gyvenimo kokybę. Ligoninės galimybės leidžia tokias operacijas atlikti nemokamai, t.y. nemokant už sintetinę juostelę (tinklelį).
Skyriaus vedėjas pastebėjo, jog laparoskopu įmanoma atlikti pačias sudėtingiausias operacijas, nepaliekant pjūvių. Jis pateikė pavyzdį, kaip buvo išoperuota net „rekordinė“ 1500 gramų sverianti moters gimda, kupina miomų, paliekant laparoskopu tik trejetą skylučių. Tai neeilinė operacija, žinant, kad sveikos moters gimda sveria apie 50-70 gramų.
Tai rodo, kad ne tik didmiesčiuose, bet ir Telšiuose taikomi gydymo metodai, pagrįsti tausojančios chirurgijos principais – stengiamasi operuoti taip, jog pacientės patirtų kuo mažiau pooperacinio skausmo, greičiau sveiktų, o po operacijos liktų kuo mažesni randeliai.

Iniciatyva – vadovo rankose
Iš Plungės kilęs specialistas Vilniaus universiteto Medicinos fakultete įgijo akušerio-ginekologo specialybę. Nuo 2010 metų dirbo Vilniaus miesto klinikinės ligoninės (VMKL) Akušerijos ir ginekologijos klinikoje. Rezidentūros metais Tomui Lūžai teko darbuotis Plungės ligoninės tuomečiame Akušerijos-ginekologijos skyriuje. Gydytojas yra sukaupęs apie 13 metų patirties bagažą akušerijos-ginekologijos srityje.
Anot jo, stimulą rimčiau domėtis šia medicinos sritimi sužadino studijos pagal studentų mainų programą „Erasmus“ Prahos Karolio universitete. Metus trukusi praktika vienoje iš geriausių Čekijos akušerijos-ginekologijos klinikų paliko neišdildomą įspūdį, nes ten sutikti akušeriai-ginekologai ne tik įdomiai pateikdavo teorines žinias, bet ir suteikdavo galimybę dalyvauti operacijų metu – stebėti profesionalų atliekamas sudėtingas ginekologines operacijas.
Perspektyvus specialistas pasidžiaugė renovuotu skyriumi bei paragino ne tik telšiškes, bet ir viso Žemaitijos regiono moteris atvažiuoti gimdyti Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyriuje.
Skyriaus vedėjas pastebėjo, jog Regioninės Telšių ligoninės Akušerijos-ginekologijos skyrius, susikurdamas puslapius socialiniuose tinkluose „Facebook“ ir „Instagram“, pradėjo aktyviau dalyvauti socialinėje erdvėje, kur dalinamasi naujausia informacija bei atsakoma į kylančius klausimus.
Pats būdamas žingeidus ir imlus naujovėms, dar suspėja dėstytojauti Klaipėdos valstybinėje kolegijoje. Lankantis skyriuje, vedėjas nuotoliniu būdu kaip komisijos narys dalyvavo studentų slaugytojų baigiamųjų darbų pristatyme.
„Slaugytojų karta ligoninėse palengva sensta, todėl labai svarbu skatinti jaunus žmones rinktis šią labai reikalingą profesiją“,– sakė Akušerijos-ginekologijos skyriaus vedėjas.