Sujungti Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų nebuvo reikalo

Apie Policijos reformą, eksperimento tvarka sujungiant Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausiuosius policijos komisariatus, kalbamės su Dainiumi Razminu.

Algirdas Dačkevičius

– Glaustai prisistatykite, kiek metų ir kokiose pareigose dirbote policijos sistemoje?
– Policijos sistemoje dirbau beveik 23 metus. Pusę tarnybos laiko dirbau kriminalinės policijos struktūrose, kitą pusę – vadovavau Telšių apskrities kelių policijai.
– Kaip manote, ar reikėjo sujungti Telšių ir Šiaulių apskričių policijos komisariatus? Ar reforma, Jūsų nuomone, pasiteisino? Ar svarbi dėl tokio sujungimo gyventojų nuomonė?
– Sujungti Telšių ir Šiaulių apskričių vyriausiųjų policijos komisariatų (toliau VPK) nereikėjo, bet tuo metu nebuvo kaip „atsikratyti“ niekam tikusio buvusio Telšių VPK vadovo, vėliau nuspręsta padaryti tokį modelį visoje Lietuvoje, tačiau tas sprendimas šiuo metu yra sustabdytas, o Telšiai palikti kaip „bandomasis triušis“. Niekada Šiaulių VPK nepasirūpins Telšiais, kaip pasirūpintų Telšių VPK.
Mano nuomone, tokio sujungimo modelio reikia atsisakyti kuo greičiau, Telšių VPK paliekant kaip atskirą struktūrinį padalinį su savo etatais ir atskiru nuo Šiaulių VPK finansavimu.
Gyventojų nuomonė yra svarbi. Dėl sujungimo kenčia policijos darbą dirbantys pareigūnai, kurių šiandien tikrai trūksta, o dirbantiems pareigūnams tenka dideli krūviai, dėl ko negali būti operatyviai ir kokybiškai išaiškinami bei ištiriami padaryti nusikaltimai. Kriminalinės policijos pareigūnų nuotolinis darbas yra neefektyvus, norint įgyti pasitikėjimą, turi būti kontaktas su visuomene.
Kalbant apie narkotinių priemonių paplitimo kontrolę mūsų regione, ji irgi bus labai apsunkinta, jei tai darys pareigūnai, dirbantys už 70 kilometrų, ir tik periodiškai pasirodantys Telšiuose.
Ta pati šios dienos problema – avaringumas. Visi ieško jo didėjimo priežasčių, bet tuo pačiu visi žino, kad tai įvyko dėl sumažėjusio pareigūnų skaičiaus keliuose. Kad ir kaip keistai skambėtų, daugelį metų – nuo 2008-ųjų avaringumas buvo mažinamas nuolatiniu pareigūnų darbu keliuose, o ne kabinetuose ar stebint vaizdo fiksavimo priemonėmis. Kaip bebūtų gaila, bet šiandien pažeidėjai vengia tik gyvai sutikto pareigūno, o ne automatinių pažeidimų fiksavimo priemonių. Be to, visi labiausiai pavojų eismo saugumui keliantys ir daugiausiai pažeidimų darantys asmenys yra eliminuojami tik patruliavimo ar specialiųjų priemonių metų, o ne sėdint kabinetuose.
– Jūsų nuomone, nejaugi telšiškiai policininkai dirbo neefektyviai, kad reikėjo tokios reformos, policiją atitolinančios nuo gyvo bendravimo su žmonėmis? O gal pastebimai pagerėjo Telšiuose policijos darbas?
– Kad sujungus komisariatus pablogėjo pats policijos pareigūnų darbas, nemanau, bet kad pasunkėjo darbas pareigūnams – žinau. Policijos pareigūnas atlieka pareigą bet kokiomis darbo sąlygomis, nes yra davęs priesaiką, ir tai yra faktas, bet ar visuomenei nuo to geriau? Ir kiek tai dar tęsis?
– Dabar Telšių rajono policijos komisariato vadovybė už savo darbą metinę ataskaitą pristato siaurame rate. Ar neturėtų būti taikoma tokia darbo praktika, jog ataskaitą galėtų pateikti gerokai platesnėje auditorijoje, kur gyventojai galėtų pareikšti savo nuomonę?
– Dėl visokių ataskaitų aš turiu savo nuomonę. Čia yra senovinis palikimas, kaip buvo visokie penkmečio planai, ir jų nereikia. Tačiau glaudesnis policijos ir visuomenės bendradarbiavimas yra būtinas. Tiek visuomenė turi žinoti, į ką gali kreiptis pagalbos, tiek policijos pareigūnas turi žinoti, kieno paklausti ir iš kur gauti informacijos.
– Kaip manote, ar Telšių policija pakankamai savo darbą viešina ir nagrinėja svarbiausias problemas rajono spaudoje? Ar Jus patenkina tokios sausos ir nieko nesakančios suvestinės?
– Dėl nusikaltimų viešinimo irgi manau, kad viešinti reikia minimaliai. Tik tiek, kad visuomenė žinotų nūdienos aktualijas, ko saugotis, ko vengti, kokioms provokacijoms nepasiduoti, o ne nuolat gąsdinti, kad įvyko tas ar anas. Manau, kad šiandien užtenka negatyvios informacijos apie vykstančius karus ir kitokias blogybes.
– Kokios gali būti užsitęsusio eksperimento pasekmės?
– Jei nei rajono valdžia, nei šalies policijos vadovybė nesistengs išlaikyti Telšių VPK kaip atskiro struktūrinio padalinio su savo atskiru nuo Šiaulių finansavimu, atskirais policijos padaliniais, esančiais vietoje, būtent Telšiuose, tai rajono gyventojai turės didelių viešojo saugumo problemų.
– Dėkoju už pokalbį.