Apdovanoti žinomi Telšių krašto tautodailininkai Steponas Kaminas ir Pranas Dužinskas

Steponas Kaminas.
Pranas Dužinskas.

Respublikinė medžio drožėjų darbų konkursinė paroda Liongino Šepkos premijai laimėti, Rokiškyje veikusi nuo rugsėjo mėnesio, uždaryta, paskelbtas L.Šepkos premijos laureatas ir prizininkai. Šis renginys senokai tapo prestižiniu ne tik Rokiškio kontekste. Jame dalyvauja garsiausi Lietuvos medžio skulptoriai.

Parodoje šiemet dalyvavo 23 medžio drožėjai iš 11 rajonų. Eksponuoti 144 kūriniai. Daugiausia dalyvių, net 7, iš Plungės rajono. Tarp jų — vyriausias ir jauniausias parodos dalyviai. Tai vienuoliktą kartą parodoje dalyvaujantis Kazimieras Striaupa ir tautodailininko Viktoro Raibužio auklėtiniai, kuriems nuo 17-os iki 21-erių. Po du medžio drožėjus savo kūrinius atvežė iš Telšių, Panevėžio, Pakruojo, Marijampolės rajonų. Parodoje dalyvavo trys Liongino Šepkos premijos laureatai. Jau minėtas Kazimieras Striaupa, Pranas Dužinskas iš Telšių rajono ir Vytautas Jackūnas iš Pasvalio.
Parodoje eksponuota daug dažytų skulptūrų, kai kurios labai ryškiomis spalvomis, vyravo šventųjų, Marijos, Rūpintojėlio atvaizdai. Įdomu pastebėti, jog šioje parodoje buvo galima išvysti šventųjų, kurių nebūdavo ankstesnėse parodose, skulptūrų. Tai Šv. Martynas, Šv. Valentinas ir kt.
L.Šepka garsėjo bareljefais, kuriuos vadino paprastai — „drožiniai lentoje“. Ankstesnėse parodose keletas drožėjų net tapo laureatais už bareljefus. Šioje parodoje tik 2 autoriai demonstravo bareljefus. XXI parodoje buvo skulptūrų, kurių aukštis siekia 3,5 m, jas teko eksponuoti prie įėjimo į muziejų. Taip per beveik 30 metų yra nutikę tik keletą kartų.
Liongino Šepkos premija, kuri šiais metais padvigubinta ir yra 1840 Eur, įteikta jau dvidešimt pirmąjį kartą. Komisijos sprendimu, Rokiškio rajono savivaldybės įsteigta premija atiteko Antanui Lastauskui iš Kalvarijos.
Devyniems tautodailininkams įteikti prizai. Tarp jų — Steponas Kaminas iš Telšių įvertintas už žemaitiškos tradicijos skulptūroje puoselėjimą ir Pranas Dužinskas iš Tryškių — už savitą stilių ir tradicinės technologijos puoselėjimą. Abu tituluoti medžio drožėjai anksčiau yra pelnę prestižiškiausią tautodailininkų apdovanojimą — „Aukso vainiką“.
Kita paroda L.Šepkos premijai laimėti vyks 2024 metais, taigi jau pats laikas pradėti jai ruoštis.