Telšiškiui įteikta garbinga Petro Vileišio nominacija

Gruodžio pabaigoje Telšių „Džiugo“ gimnazijos prezidentui Lukui Kaminskiui (nuotraukoje) Vilniuje, Lietuvos nacionalinėje filharmonijoje, įteikta garbinga Lietuvos pramonininkų konfederacijos Petro Vileišio vardinė nominacija. Apie ją Lukas papasakojo „Kalvotajai Žemaitijai“.

Simona Damanskytė

Vardinės nominacijos — tik nusipelniusiems žmonėms
Petras Vileišis (1851-1926 m.) buvo žymus Lietuvos visuomenės ir politinis veikėjas, inžinierius. „P.Vileišio nuopelnai Lietuvai milžiniški, ir neklysiu pasakydamas, kad jis yra Lietuvos atgimimo tėvas… Ar mes, gyvieji Lietuvos žmonės, išmanome ir mokame vertinti, kuo Petras Vileišis yra buvęs lietuvių tautai? Kas žino?“,— apie šią iškilią asmenybę yra sakęs dr. J.Šliūpas.
Norėdama pagerbti P.Vileišį, pabrėžti ir priminti visuomenei jo didžius nuopelnus bei puoselėti šio iškilaus lietuvio atminimą, Lietuvos pramonininkų konfederacija įsteigė Petro Vileišio  nominacijas, kurios kiekvienais metais gruodžio mėnesį iškilmingoje aplinkoje įteikiamos  Lietuvos pramonininkų konfederacijos renginyje. Jas nominantams įteikia Lietuvos  Respublikos  Ministras Pirmininkas ir Lietuvos pramonininkų konfederacijos prezidentas.
Aukso medalio ir P.Vileišio skulptūrinio portreto nusipelno Lietuvos piliečiai už asmeninius nuopelnus versle, mecenatinę paramą, aktyvų dalyvavimą visuomeninėje veikloje ir kt.
Tuo tarpu moksleiviams, gavusiems šią nominaciją, įteikiamas P.Vileišio skulptūrinis portretas ir 3000 litų. Tokia premija dovanojama aktyviai siekiantiems sėkmingo mokymo programos įsisavinimo, gerai besimokantiems moksleiviams, ugdantiems savyje verslumo mąstyseną ir bruožus, skiriantiems dėmesį Lietuvos istorijos paveldui, turintiems pilietinės pareigos ir atsakomybės suvokimą bei užsiimantiems visuomenine veikla.

Pirmą kartą pasisekė ir telšiškiui
Telšių „Džiugo“ gimnazijos atstovui L.Kaminskiui taip pat pavyko pelnyti šį solidų apdovanojimą. Jis bene vienintelis telšiškis įvertintas tokia nominacija. Lukui ji skirta už gerus rezultatus moksle, aktyvią visuomeninę veiklą, Baltijos kelio 25-mečiui paminėti sukurtą filmuką (kurį kūrė dar su keliais draugais), verslumą ir kt.
Premijos šiemet įteiktos tik keturiems žmonėms. Į apdovanojimų ceremoniją susirinko verslininkai, politikos atstovai. Renginyje dalyvauti pakviesta ir gimnazisto šeima. L.Kaminskio teigimu, į šią nominaciją pretendavo 25 moksleiviai iš įvairiausių Lietuvos mokyklų — Vilniaus jėzuitų gimnazijos, Vilniaus licėjaus, KTU gimnazijos ir kt. Lukas turėjo nusiųsti savo gyvenimo aprašymą bei motyvacinį laišką, kodėl jis vertas šios nominacijos. Vaikinas dalyvavo kaip „Džiugo“ gimnazijos atstovas. Galiausiai sužinojo,  kad jam pasisekė.
„Jei būčiau nesitikėjęs gauti apdovanojimo, būčiau nesiuntęs anketos. Labai džiaugiausi sužinojęs, kad man bus įteikta ši premija. Kai turiu tikslą, labai atkakliai jo siekiu“,— tikino „Džiugo“ gimnazijos prezidentas. Vaikinas pripažįsta, jog jo mama iš pradžių netikėjo, kad sūnus laimės, o draugai sužinoję — nustebo, tačiau vėliau visi džiaugėsi  kartu su Luku.