Telšių krepšininkai — RKL čempionai!

Telšių „Telšiai“ baigė 2014-2015 metų Regionų krepšinio lygos (RKL) sezoną, pelnydami aukščiausią pasiekimą ir tapdami čempionais. Mūsų krepšininkai bendru  rezultatu 3:2 įveikė Tauragės krepšinio klubą. Taip pasiekta istorinė Telšių miestui pergalė ir iškovotas bilietas į Nacionalinę krepšinio lygą (NKL).

Artūras Domarkas
„Telšių“ krepšinio komandos vadovas

Finalinės varžybos buvo labai įtemptos, o nugalėtojas nebuvo aiškus iki paskutinės penktųjų rungtynių minutės. Taip pat pastebėtinas įdomus fenomenas, jog nė viena komanda per visas varžybas nelaimėjo savo salėje. Nors ir keista, reguliariojo sezono pabaigoje prarastas namų aikštės pranašumas tapo savotišku privalumu (tiek telšiškiai, tiek Tauragės KK buvo iškovoję po 27 pergales ir patyrę po 3 pralaimėjimus).
Iš karto po pusfinalio serijos su Klaipėdos LCC universiteto komanda paaiškėjo, jog finale dėl sunkios čiurnos traumos negalės padėti rezultatyviausias žaidėjas Laurynas Kaveckis. Problemų turėjo ir pagrindinis įžaidėjas Rokas Danielius, kuris visus paskutinius susitikimus pasiaukojančiai žaidė traumuotas. Galbūt būtent šios netektys ir mobilizavo kitus komandos žaidėjus, kurie vyr. trenerio Augenijaus Vaškio strateginėse schemose pasikeisdami — tai vieni, tai kiti — tempė svarbiausiais momentais į priekį.
Nors statistikoje neįmanoma užfiksuoti vyrų entuziazmo ir puikaus darbo gynyboje, užtikrintai taškus bei atkovotus kamuolius rinko komandos kapitonas Mindaugas Norkus. Savo gynybos meistriškumu ir taikliais metimais „iš taško“ žiūrovus stebino kitas komandos „bokštas“ — Mindaugas Tamušauskas. Nesustabdomi savo prasiveržimais — Ovidijus Kaminskis ir Tomas Domarkas, kuris dar ir žlugdė varžovus tolimais metimais (trečiosiose rungtynėse Tauragėje pataikė net septynis iš aštuonių tritaškių). Įvairiapusiškumu trenerį džiugino Emilijus Gumuliauskas, užtikrintai nuo suolo į pagalbą kilo finalo legionierius Mindaugas Norvaišas. Tiksint paskutinėms šios serijos lemiamų rungtynių laiko sekundėms, sužibėjo ir veteranas Mindaugas Stropus, galingai įdėjęs kamuolį į krepšį per varžovą ir taip užtikrinęs Telšių „Telšiams“ svarbią persvarą, kurios varžovams nepavyko panaikinti. Taip pirmą kartą Žemaitijos sostinės istorijoje iškovota RKL čempionų taurė.

Kaip „Kalvotajai Žemaitijai“  pasakojo VšĮ „Telšių krepšinio centras“ direktorius bei įkūrėjas Vidas Kolesinskis, jis džiaugiasi komandos pasiekimais ir prieš sezoną užsibrėžto ambicingo tikslo — tapti RKL čempionais — įgyvendinimu: „Didžiuojamės puikiu visos komandos darbu. Prie tokių aukštų rezultatų ženkliai prisidėjo vyr. trenerio Augenijaus Vaškio profesionalumas, palankus vidinis mikroklimatas bei jaučiamas tiek rajono valdžios atstovų, tiek  triukšmingų sirgalių šiltas palaikymas“.
Prieš trejus metus Vidui Kolesinskiui perėmus „Telšių“ ekipos „vairą“, pirmajame sezone RKL iškovota ketvirtoji vieta, pernai pasidabinta bronzos medaliais, o šiemet laimėta čempionų taurė, suteikianti teisę dalyvauti Nacionalinėje krepšinio lygoje (NKL). „Ši antroji pagal pajėgumą krepšinio lyga Lietuvoje kelia aukštesnius reikalavimus pačiam krepšinio klubui ir jo organizacijai, ką iš esmės jau šiuo metu VšĮ „Telšių krepšinio centras“ atitinka. Tačiau kyla problemų dėl salės tinkamumo NKL čempionatui. Dabartiniai jos išmatavimai tiesiog per maži, taip pat privalu įrengti kitą kokybės standartus atitinkančią infrastruktūrą. Kaip alternatyva galėtų būti ir naujosios arenos prie renovuojamo stadiono pritaikymas šioms varžyboms.
Naujas sezonas prasideda jau spalio mėnesį, todėl iki tol privalėtų būti įvykdyti visi dabartinės sporto ir rekreacijos centro salės pakeitimai, ką ir įvardino atvykę į Telšius šios lygos atstovai. Likus nedaug laiko, greičiausiai yra tik vienintelė galimybė — prašyti NKL suteikti išimtį ir leisti dalyvauti vieną sezoną verčiantis turima sporto baze, o per šį laiką tikėtis rajono valdžios, Savivaldybės teigiamų sprendimų. Iki šiol Savivaldybė komandą šauniai palaiko ir geranoriškai jai padeda, todėl tikimės, jog ateityje tai nepasikeis ir galėsime telšiškius mūsų mieste džiuginti aukšto lygio krepšinio varžybomis“,— vylėsi V.Kolesinskis.
Taip pat pažymėtina, kad reguliariojo sezono viduryje Telšių „Telšiai“ sėkmingai dalyvavo ir Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) mažojoje DNB taurėje. Šiame turnyre varžėsi 8 NKL komandos, o savo namų salėje telšiškių įveiktos net keturios iš jų. Galiausiai užimta garbinga trečioji vieta ir pasidabinta bronzos medaliais.
Prie visų pergalių prisidėjo ir rėmėjai, kurių gretos vis gausėja. „Telšių krepšinio centras“ dėkoja Telšių rajono savivaldybei, UAB „Robmona“, UAB „Telšių keliai“ (direktorius Valdas Knystautas), N.Kolesinskio PĮ, UAB „Prie Lūksto“ (direktorius Algimantas Ubartas), VĮ „Telšių miškų urėdijai“ (Urėdas Bronislovas Banys), UAB „Autoarka“ (direktorius Kęstutis Aušinskis), UAB „Žemaitijos keliai“ (generalinis direktorius Algimantas Stukas), IĮ „Geolinija“ (direktorius Stanislovas Jusevičius), UAB „Aušrevel“ (direktorius Petras Saurusevičius), UAB „Malkona“ (Ramūnas Paulauskas), UAB „Virdaleka“ (direktorius Virginijus Mažeika), UAB „Rainių statyba“ (Petras Levanauskas), AB „Telteksa“ (direktorius Vasilijus Achunovas), UAB „Telšių Altas“ (Valdas Bušeckis), saugos tarnybai „Argus“ (Remigijus Račkauskas) bei laikraščiui „Kalvotoji Žemaitija“.
Telšių krepšininkams linkėta tolimesnių pergalių ir puikaus mikroklimato komandoje. Pergalės „skonis“ saldus, tačiau jis įpareigoja dar labiau stengtis bei siekti naujų sportinių aukštumų.

Nuotraukoje: Telšių krepšininkai — RKL čempionai — su komandos vadovybe ir svečiais meru Vytautu Kleiva (pirmas kairėje) bei Telšių krepšinio centro prezidentu Kęstučiu Anglicku (pirmas dešinėje). Tomo Brazausko nuotrauka.