Žemaitis dailininkas Petras Gintalas — medalių pasaulio žmogus, ilgametis medalininkų stovyklos sumanytojas ir organizatorius

Nežinia, kuri tiesa yra teisingesnė: medalis atrado dailininką ar dailininkas — medalį. Pirmąją paremia tai, kad jis nuo vaikystės regėjo ir lietė tėvo numizmato surinktus medalius, monetas, skulptūrėles ar kitus paslaptingus kūrinius, o antrąją — glaudus sąlytis su menu Vilniaus dailės institute (dabar Vilniaus dailės akademija), kur greta dizaino gilinosi į skulptūros estetiką.

Portreto žanras Petro Gintalo kūryboje yra vienas iš pagrindinių, todėl dažniausiai įamžinamos istorinės asmenybės, kurios iš praeities prikelia patriotines, kultūrines ir dvasines vertybes. 1975 m. buvo sukurtas pirmasis medalis, skirtas Mikalojui Konstantinui Čiurlioniui, kaip pagarbos ženklas iškiliam dailininkui ir jo kūrybai. Petro Gintalo kūrinių turi įsigiję Lietuvos ir užsienio muziejai, jų yra ir gimtojo Telšių miesto erdvėse: „Žemaitija“ (2011), „Durbės mūšis“ (2011) — reljefai Žemaičių sienoje, kurie nuo dailininko medalių skiriasi tik dydžiu, o stilistika išlieka ta pati, arba kompozicija, scenografija, skirta dramaturgui Petrui Gintalui (1908-1971) ir poetui Petrui P.Gintalui (1983-2002), Telšių Žemaitės dramos teatre (2008). Medalininkas Petras Gintalas kuria tokį meną, kokį diktuoja jo prigimtis: natūralų, paklūstantį tik jam būdingoms meninėms interpretacijoms ir vidinėms būsenoms.
Gegužės 21 dieną Lietuvos nacionaliniame muziejuje duris atvėrė medalininko Petro Gintalo paroda „Medalių kūrėjo dialogai“, skirta jo 70 metų jubiliejui. Eksponatai parodai atrinkti iš dailininko dirbtuvių,  Lietuvos nacionalinio muziejaus, Lietuvos dailės muziejaus ir Žemaičių  muziejaus „Alka“ rinkinių.
Savo apsilankymu medalininką pagerbė JE Telšių vyskupas Jonas Boruta SJ, prelatas Juozas Šiurys, Telšių rajono savivaldybės meras Vytautas Kleiva, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto dekanas Ramūnas Banys, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Dizaino katedros vedėjas bei ilgametis architektas prof. Algirdas Žebrauskas, Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto profesorius Romualdas Inčirauskas ir daug kitų garbingų svečių, besižavinčių Petro Gintalo kūryba. Parodos atidarymo svečiai džiaugėsi medalininko kūryba, dėkojo už ilgametį meno puoselėjimą ir sveikino, linkėdami plačių meninių interpretacijų bei sveikatos.
Medalininko Petro Gintalo paroda „Medalių kūrėjo dialogai“ veiks iki 2015 m. birželio 28 d. (Telšių r. sav. inf.)

Nuotraukoje: Petras Gintalas.