Telšių aeroklubui — jau aštuoniasdešimt metų

Degaičiuose, Telšių aerodrome, įspūdinga aviacine programa ir šventiniu koncertu paminėtas Telšių aeroklubo 80-metis.

Danutė Jackutė

Pagerbti Žemaitijos sostinės aviatoriai
Šventėje dalyvavę Lietuvos aeroklubo prezidentas Jonas Mažintas bei Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Edis Urbanavičius įteikė apdovanojimus Telšių aviatoriams.
Už nuopelnus aviacijos sportui I laipsnio LAK garbės ženklu apdovanotas Stasys Kasparavičius ir Antanas Baublys, o II laipsnio LAK garbės ženklo apdovanojimai įteikti A.Nakutytei ir S.Bukauskui, Kūno kultūros ir sporto departamento padėkos raštai už ilgametį aviacijos sporto propagavimą ir vadovavimą Telšių aeroklubui įteikti S.Kasparavičiui, Arūnui Klovai ir Rimui Šliažui.

Sklandymo pradžia
Telšių aeroklubo istorija pradėta skaičiuoti nuo 1935 metų gegužės 19 dienos, kai Telšių miesto ir apylinkių tautininkai nutarė įsteigti sklandymo stotį. Gavę Lietuvos aeroklubo (beje, įkurto tik trimis metais anksčiau) pritarimą, brėžinius skandytuvams statyti, Amatų mokykloje pradėjo darbą. Sklandytuvus kūrė Amatų mokyklos trečios ir ketvirtos klasių mokiniai, jiems vadovavo mokytojai L.Šeškus ir K.Karalius. Tais pačiais metais įsteigta Telšių sklandymo stotis. Pirmieji sklandytuvai pakilo nuo muziejaus kalnelio Masčio ežero pakrantėje. Pirmoji aviacijos šventė, kurioje dalyvavo lakūnai iš Kauno, surengta lygiame lauke šalia plytinės.
Dabar gyvuojantis sklandymo klubas įkurtas 1957 metais, o 1961-aisiais pervestas į buvusio DOSAAF organizaciją, po šešerių metų persikėlė į naujai įrengtą aerodromą Degaičiuose. Plečiantis klubo bazei ir gerėjant technikos kokybei, telšiškiai kaip lygūs su lygiais pradėjo rungtyniauti respublikinėse varžybose. Jose gana sėkmingai pasirodė Alma Nakutytė, Stanislovas Bukauskas, Alfredas Vauras, Antanas Jokubavičius. Iš Telšių pirmam skrydžiui pakilo Rolandas Paksas ir Eduardas Ramonas, veiklą pradėjo Lietuvos sklandymo sporto federacijos prezidentas Vytautas Sabeckis, dirbo ir treniravosi Antanas Baublys, Stasys Svotas, Stasys Stasytis, Antanas Klikna, Rimantas Jagminas bei kiti sklandymo entuziastai ir meistrai.

Aeroklubas šiandien
Telšių aeroklubas yra vienas gyvybingiausių šalyje ir lyderis Žemaitijoje. Dabar jame — 30 narių. Jiems penkerius metus vadovauja A.Baublys. „Esame išsaugoję visą turėtą aviacinę techniką. Trys lėktuvai „Wilga“, keturi treniruočių sklandytuvai „Jantar–standart“, vienas atviros klasės LAK-12 „Lietuva“ ir mokomasis KA-7. Degaičių seniūnijoje esančiame aerodrome renginių netrūksta. 2012 metais suorganizuotas Lietuvos Respublikos klubinės klasės sklandymo čempionatas, surengta aviacijos šventė Lietuvos aeroklubo 85-mečiui paminėti. 2013 metais Degaičiuose įvyko Lietuvos Respublikos atviros klasės čempionatas ir aviacijos šventė, Stepono Dariaus ir Stasio Girėno skrydžio per Atlantą 80-mečiui paminėti“,— pasakojo klubo vadovas.
Šiemet surengtoje Telšių aeroklubo 80 mečiui skirtoje šventėje dalyvavo ultralengvųjų lėktuvų pilotai. Žiūrovai išvydo pirmą kartą tokioje šventėje pasirodantį malūnsparnį, taip pat galėjo žavėtis sklandytojais, parašiutininkais, aviamodelių konstruktorių pasiekimais.