Už nepilnametės skaistybę V.Rumbutis sumokės 5 tūkst. eurų

Pirmadienį Telšių rajono apylinkės teisme nuskambėjo nuosprendis 59 metų Lieplaukės bendruomenės pirmininkui Vytautui Rumbučiui. Prisipažinęs nepilnametės išžaginimu ir seksualiniu prievartavimu, jis nubaustas 3 metų laisvės atėmimo bausme lygtinai. Be to, jis turės atlyginti 5 tūkst. eurų moralinę žalą išprievartautai merginai.

Giedra Akavickienė

Nuosprendį išklausė susimąstęs
Kadangi nukentėjusioji — nepilnametė, byla buvo nagrinėjama uždarame teismo posėdyje, tačiau nuosprendis paskelbtas viešai.
Į teismo salę kaltinamasis V.Rumbutis atvyko gerokai anksčiau ir be šeimos narių, nors televizijos laidose jo žmona tvirtino palaikanti vyrą ir juo pasitikinti. Be to, teismo salėje nepasirodė ir Lieplaukės bendruomenės nariai, aršiai ginantys pirmininką ir niekinantys nuo jo nukentėjusią merginą.
Lieplaukės bendruomenės pirmininkas nuosprendžio laukė susimąstęs, nuo komentarų atsisakė.
Skelbiant teismo nuosprendį, dalyvavo ir nukentėjusi mergina, kuri nerodė jokių emocijų. Atsisėdusi arčiau išėjimo, teisėjai baigus skaityti nuosprendį, ji skubiai dingo pro duris.
Atrodė, jog auka nenori matyti ją nuskriaudusio, tačiau kai kurių lieplaukiškių garbinamo kaimo bendruomenės pirmininko.

Teistas už vagystę
Bylą nagrinėjusi teismo pirmininkė Vitalija Liauzginienė teigė, jog kaltinamasis pripažino kaltę ir gailėjosi dėl savo poelgio. Be to, kaltinamasis susitarė dėl žalos atlyginimo nukentėjusiajai, dalį žalos jau atlygino.
Nukentėjusioji už išžaginimą ir seksualinį prievartavimą iš nuteistojo iš viso gaus 5 tūkst. eurų.
Iš jų 3 tūkst. eurų V.Rumbutis jau sumokėjo nuskriaustai nepilnametei, o likusią dalį sutarė mokėti dalimis. Taigi per 6 mėnesius į nukentėjusiosios banko sąskaitą jis atseikės 2 tūkst. eurų.
Vedęs, vidurinį išsilavinimą turintis V.Rumbutis, praeityje — teistas už vagystę. 2011 metais jam teismas paskyrė 6 mėnesius viešųjų darbų. Teistumas už šį nusikaltimą jau išnykęs.

Sunkūs įtarimai nesukliudė vadovauti
Seksualinis nusikaltimas buvo įvykdytas sausio 16-osios vėlų vakarą Lieplaukės bendruomenės namuose diskotekos metu.
Pas giminaitę į svečius atvykusi septyniolikametė padaugino alkoholio ir užmigo, jos bejėgiška būkle pasinaudojo vedęs visuomenės veikėjas. Tačiau, atrodo, tai jam nė kiek nekliudo toliau vadovauti bendruomenei.
Balandžio mėnesį Telšių policija pranešė, kad Kriminalinės policijos nusikaltimų tyrimo skyriaus pareigūnai baigė tirti baudžiamąją bylą, Lieplaukės bendruomenės pirmininkas stos prieš teismą.
Nors tyrimo metu nusikaltimo aplinkybės buvo įslaptintos, o kaltinamasis apie bendruomenės patalpose įvykusį savo nuotykį nenorėjo kalbėti, žmonėms burnų neužčiaupsi.
Kaime atvirai kalbama, kad mergina buvo ne tik mandagi, bet ir padori — iki tol neturėjusi lytinių santykių.

Įpareigojo dirbti globos namuose
Teismas nutarė už išžaginimą kaltinamajam skirti 4 metus ir 6 mėnesius laisvės atėmimo bausmę, o už seksualinį prievartavimą — 4 metus. Subendrinus bausmes apėmimo būdu, skirti 4 metai ir 6 mėnesiai laisvės atėmimo.
Kadangi kaltinamasis gailėjosi, bausmė sumažinta vienu trečdaliu — iki 3 metų. Iš to laikotarpio bus išmestas laikas, kurį vyras praleido už grotų atliekant ikiteisminio tyrimo veiksmus.
Bausmės vykdymas V.Rumbučiui atidėtas 2 metams ir 6 mėnesiams.
Teismas jį įpareigojo nuo 22 iki 6 val. neišeiti iš namų, neišvykti už gyvenamosios vietos rajono ribų be leidimo. Be to, nuteistajam skirta 80 val. nemokamų darbų globos rūpybos įstaigose — senelių globos ar vaikų globos namuose ir panašiai.

Įkalčiai bus sunaikinti
Pagal Baudžiamąjį kodeksą lieplaukiškiui grėsė laisvės atėmimas iki septynerių metų. Tuo tarpu prokuroras siūlė skirti pusketvirtų metų laisvės atėmimo bausmę.
Kadangi asmuo kaltę pripažino, siūlyta bausmę mažinti trečdaliu ir skirti galutinę 2 metų ir 4 mėnesių laisvės atėmimo bausmę, jos vykdymą atidedant 3 metams. Tačiau baudžiamąją bylą išnagrinėjusi teisėja skyrė griežtesnę bausmę.
Teismo sprendimu, nuteistojo ir aukos DNR ėminiai, tepinėliai, nukentėjusiosios džinsinės kelnės, apatines kelnaitės, kurie saugomi Policijos komisariate, bus sunaikinti.

Žagintojui dėkojo Bažnyčios bendruomenė
Artėjant teismo nuosprendžio paskelbimo datai, rajoninėje spaudoje išspausdinta padėka Lieplaukės bendruomenės pirmininkui V.Rumbučiui ir kitiems darbštuoliams už pagalbą tvarkant bažnyčios aplinką. Nors padėkoje minimi ir kiti pagalbininkai, tačiau skelbime puikuojasi kaltinamojo nuotrauka. Padėką pasirašė Bažnyčios bendruomenė.
Pasak pašnekovų, skaudu, kad į tą nešvarią istoriją kišasi bažnyčios tarnai.
Susidaro įspūdis, jog garsiomis padėkomis tarsi siekiama užglaistyti tą „nedidelį nesusipratimą“, įvykusį sausio 16-osios vakarą bendruomenės namuose jaunimo diskotekos metu, kai nusikaltimo vietoje liudininkų nutvertas pirmininkas atsagstytu klynu gėdingai pabėgo.
Tyrėjams pareiškus V.Rumbučiui įtarimus išžaginus nepilnametę, apie šį skandalingą įvykį kalbėjomės su Telšių rajono meru Vytautu Kleiva. Jis patvirtino, kad įtariamasis kadaise buvo socialdemokratų gretose, tačiau savo narystę yra sustabdęs. Meras išreiškė savo nuomonę, jog įtarimus gavusiam asmeniui nedera vadovauti bendruomenei.
Netrukus įtarimai teisme virto kaltinimais, teisiamasis visiškai pripažino savo kaltę, teismas nuteisė, tačiau nuo to niekas nepasikeitė Lieplaukėje.

Savi palaiko, svetimi smerkia
Situacija, kai bendruomenei vadovauja ne tik už vagystę, bet ir seksualinius nusikaltimus teistas asmuo, labiau liūdna negu komiška.
Bendruomenių pirmininkai nuolat dalyvauja įvairiuose susitikimuose, konferencijose ir pan., kur tenka susitikti su rajono vadovais, kitais svarbiais asmenimis. Įsivaizduokime, jeigu vieną dieną į Lieplaukę atvyks, pavyzdžiui, Prezidentė. Kažin, ar ji norėtų paspausti ranką pirmininkui, teistam už begėdiškus nusikaltimus?
Lieplaukės kaimo fenomenas, kai bendruomenei vadovauti perrinktas įtarimus dėl jaunos merginos išžaginimu gavęs asmuo, papiktino ir toli nuo Žemaitijos gyvenančius lietuvius bei emigrantus.
„Koks pavyzdys jaunimui. Vagis, prievartautojas vadovauja bendruomenei. Ir dar gali būti nusiųstas atidirbti į vaikų namus“,— kraipė galvas pašnekovai.
Kitiems keista, kad merginos nekaltybė įvertinta tik 5 tūkst. eurų: „Reikėjo priteisti mažiausiai 150 tūkst. eurų. Toks veikėjas turėtų įklimpti į skolas visam gyvenimui, nes išprievartautai merginai sugadino gyvenimą!“
Dukrą auginanti mama piktinosi: „Na ir bendruomenė, toleruojanti, mano manymu, iškrypėlį. Gėda, kad tokius gerbia, turbūt tie gerbėjai smerkia merginą, juk dažniausiai tokiais atvejais jos neva pačios kaltos“.

Nuotraukoje: Vytautui Rumbučiui už nepilnametės išžaginimą ir seksualinį prievartavimą teks atlyginti 5 tūkst. eurų neturtinę žalą ir atidirbti 80 val. nemokamų darbų globos rūpybos įstaigoje.