Seimo pirmininkės vizitą apkartino „tarnybinis būtinumas“

Telšiuose, prie Masčio ežero įvykusiame irklavimo sporto šakos pristatyme sulaukėme ir Seimo pirmininkės Loretos Graužinienės, tačiau politikės vizitas sukėlė erzelį tarp telšiškių.

Giedra Akavickienė

Begėdiškai užsirioglino ant tako
Viešo renginio metu Telšiuose, Masčio ežero pakrantėje, pėsčiųjų ir dviratininkų zonoje, kurią žymi kelio ženklai, puikavosi Seimo pirmininkės prabangūs automobiliai BMW ir „Volkswagen“.
Spragsint fotoaparatu, kostiumuotas vyriškis, kaip supratau, apsaugos darbuotojas, paklausė: „Kodėl jūs mane fotografuojate?“
Trumpai paaiškinau, kad mane, žurnalistę, domina ant pėsčiųjų tako užsirioglinę automobiliai, nors, žinoma, galėjau priminti, kad mudu stovime viešoje vietoje, tad tiek jis, tiek aš galime fotografuoti kad ir vienas kitą.
Tačiau labiau rūpėjo išsiaiškinti, kieno tie begėdiškai pastatyti automobiliai? Paklausus apsaugos darbuotojo, šis patvirtino, kad abu automobiliai — Seimo pirmininkės, o arti ežero kranto pastatyti, nes tai esąs „tarnybinis būtinumas“.
Beje, per tą „tarnybinį būtinumą“ nukentėjo smulkusis vietinis verslas. Mat atvykęs kava prekiaujantis automobilis negalėjo privažiuoti arčiau žmonių susibūrimo vietos.
Renginyje dalyvavo ir daugiau politikų bei visuomenės veikėjų iš Vilniaus, tačiau jie savo transporto priemones pasistatė, kaip ir priklauso, automobilių stovėjimo aikštelėje, nepažeisdami Kelių eismo taisyklių ir nepiktindami vietinių gyventojų.

Už važiavimą pėsčiųjų taku — bauda
Nuotraukos ir informacija apie galimą Kelių eismo taisyklių pažeidimą perduotos Telšių apskrities vyriausiajam policijos komisariatui.
„Atsakydami į Jūsų pranešimą informuojame, kad formaliai yra padarytas pažeidimas. Ar buvo tarnybinis būtinumas, numatytas Vadovybės apsaugos įstatyme, galima atsakyti tik atlikus tyrimą. Pažeidimui išaiškinti reikėtų tikslesnio įvykio laiko“,— atsakė Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos skyriaus viršininkas Dainius Razminas.
Nurodžius tikslų įvykio laiką, kaip informavo D.Razminas, surinkta medžiaga persiųsta Lietuvos kelių policijos tarnybai, kuri priims sprendimą.
Beje, eilinius piliečius perspėjame jokiu būdu nesugalvoti automobiliais išbandyti Masčio ežero pakrantės pėsčiųjų ir dviratininkų takų.  
Mat pagal Administracinių teisės pažeidimų kodeksą už kelio ženklų  reikalavimų nesilaikymą, šiuo atveju — važiavimą pėsčiųjų, dviračių takais, vairuotojams gresia bauda nuo 28 iki 86 eurų.

Vilniuje popieriai dingo, paskui atsirado
Pradėjus ieškoti aukšto rango politikės automobilių istorijos su galimu pažeidimu Lietuvos kelių policijos tarnyboje, prasidėjo keisti dalykai.
Iš pradžių Lietuvos kelių policijos tarnybos raštinės darbuotoja tikino tokios medžiagos akyse neregėjusi, paskui geranoriškai pasisiūlė jos paieškoti.
„Paskambinsiu į Telšių policijos komisariatą pasitikslinti, ar tikrai mums išsiuntė. Gal pakeliui kur popieriai užstrigo“,— svarstė darbuotoja.
Paieška buvo vaisinga. „Medžiagą iš Telšių esame gavę spalio 13-ąją. Tyrėja išsiuntė paklausimus Vadovybės apsaugos departamentui, gavus atsakymus, bus priimtas sprendimas“,— spalio 16-ąją patikino Lietuvos kelių policijos tarnybos darbuotoja.

Viešoje erdvėje užvirė diskusijos
Informacija apie Seimo pirmininkės vizitą Masčio ežero pakrantėje atsidūrė socialiniame tinkle „Facebook“, bendruomenės „Telšių gėdos stulpe“, kur telšiškiai drąsiai reiškė nuomonę, diskutavo.
Ernestas Petkevičius rašo: „… gerai dar, kad ant kalno su džipu neužlėkė“.
„Telšių gėdos stulpo“ nuomonė: „O nueiti tereikėjo papildomai tik kokius 30-40 metrų. Jei valstybės vadovai demonstruoja tokį pavyzdį, tai kam mums iš viso taisyklės?“
Rima Vaitonienė pyktelėjo: „Tai ir parašykim, ir viešai deklaruokim, kad taisyklės galioja tik vargšams“.
„Apsauga — būtina pagal įstatymą, bet vairuotojai pažeidė KET!“, — nuomonę išdėstė Jolanta Rupeikienė.
Alfredas Vauras atsakė: „Ne KET pažeidė, o žmogiškąją sąžinę prarado. Prie ko tie vairuotojai, o ponia kur žiūri…“

Politikė atsiprašė ir apgailestavo
Po įvykio žurnalistė kreipėsi į Seimo pirmininkę, prašydama pakomentuoti, kodėl ją vežęs, o kitas lydėjęs automobiliai pastatyti Masčio ežero pakrantėje galimai pažeidžiant Kelių eismo taisykles, tačiau atsakymo teko palaukti ilgokai.
Viešą atsiprašymą L.Graužinienė parašė į socialinio tinklo „Facebook“, bendruomenės „Telšių gėdos stulpo“ paskyrą:
„Mielieji, atsiprašau visų telšiškių, kuriems mano vizito metu Telšiuose Vadovybės apsaugos darbuotojai ir automobiliai sukėlė nepatogumų. Klausimą dėl apsaugos įgaliojimų ir darbo ne kartą esame aptarę su Vadovybės apsaugos departamento vadovais. Tačiau sprendžiant šalies vadovų apsaugos klausimus, jie priima sprendimus. Patikėkite, tiek mane, tiek Ministrą Pirmininką ir Prezidentę saugantys pareigūnai yra labai inteligentiški, mandagūs ir draugiški, tačiau jie dirba savo darbą ir vadovaujasi Vadovybės apsaugos įstatymu, kuris kelia tam tikrus reikalavimus, jiems vykdant savo tarnybines pareigas.
Mano atmintyje išliko labai šilti prisiminimai apie susitikimą su Telšių gyventojais. Apgailestauju, kad šis atvejis kai kam galėjo sukelti nepatogumų.
Tikiuosi Jūsų supratingumo.“

Nuotraukoje: Lietuvos kelių policijos tarnybai teko sunkus uždavinys —  išsiaiškinti, ar vizito Telšiuose metu Seimo pirmininkės automobiliai  pastatyti nepažeidžiant Kelių eismo taisyklių.