Svarstant sūnaus elgesį mokykloje — motinos akibrokštas

Vienoje iš Telšių mokyklų posėdį dėl netinkamo vaiko elgesio sutrikdė netikėta motinos reakcija — įtūžio apimta moteris skėlė trylikamečiui sūnui antausį.

Giedra Akavickienė

Pažemino savo sūnų
Didžiausiai susirinkusiųjų nuostabai, posėdis baigėsi netikėtai — savitvardą praradusi motina išvežta į Policijos komisariatą, o svetimų žmonių akivaizdoje pažemintas berniukas laikinai apgyvendintas pas gimines.
Kaip praneša Telšių policija, mokyklos socialinės darbuotojos kabinete vyko posėdis, į kurį atvyko ne tik berniuko motina, bet ir pareigūnės, pedagogės.
Svarstant netinkamą nepilnamečio moksleivio elgesį, 33 metų motinai trūko nervai. Įtūžio apimta moteris delnu vožė paaugliui sūnui į veidą. Beje, įtariamoji buvo blaivi.

Posėdyje dalyvavo pareigūnės
Gali būti, kad mokykloje patirtas viešas smurtas taip ir būtų likęs paslaptyje. Ne paslaptis, kad daugelio mokyklų vadovai ir bendruomenės bet kokia kaina siekia išvengti viešų skandalų. Tačiau pasitarime dalyvavo ir Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Nepilnamečių reikalų pareigūnų veiklos grupės darbuotojos, kurios iš karto ėmėsi veiksmų.
Prasikaltusi mama išvežta į Policijos komisariatą apklausai, o nepilnametis sūnus perduotas tėvui, kuris specialiai po incidento iškviestas į mokyklą.
Nei policijos pareigūnams, nei vaiko teisių sergėtojams šeima iki šiol nebuvo žinoma.

Teismui pasižadėjo neišvykti
Dėl fizinio skausmo sukėlimo ar nežymaus sveikatos sutrikdymo pradėtas ikiteisminis tyrimas.
Baudžiamasis kodeksas numato, kad tas, kas mušdamas ar kitaip smurtaudamas sukėlė žmogui fizinį skausmą arba nežymiai jį sužalojo ar trumpam susargdino, baudžiamas viešaisiais darbais arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki vienerių metų. Tačiau jeigu nurodyta veika padaryta mažamečiui, įtariamajam gresia bauda arba areštas, arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.
Telšių policijos Komunikacijos grupės vyriausioji specialistė Aušra Blaževičienė informavo, jog įtariamąja tapusiai motinai teismas paskyrė kardomąją priemonę — rašytinį pasižadėjimą neišvykti.
Ikiteisminį tyrimą pradėję pareigūnai apie smurtą prieš nepilnametį pranešė Telšių rajono savivaldybės Vaiko teisių apsaugos skyriui.
Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėja Alma Tomkevičienė patikino, jog tą pačią dieną po incidento berniukas namo pas mamą, išdrįsusią mokykloje pakelti prieš jį ranką, negrįžo. Jo paties prašymu, apgyvendintas pas artimiausias giminaites — močiutę ir tetą. Ten berniukas praleido ir savaitgalį.
A.Tomkevičienės žiniomis, pirmadienį trylikametis atėjo į mokyklą ir pareiškė norą grįžti atgal į savo šeimą.

Lietuvoje instrukcijų nėra
Laikinai iš šeimos paimtas vaikas palyginti paprastai bus sugrąžintas į namus.
Pasak Vaiko teisių apsaugos skyriaus vedėjos A.Tomkevičienės, mūsų šalyje nėra jokių instrukcijų, ką reikėtų daryti tokiu atveju kaip šis, tad belieka vadovautis sveiku protu.
Pašnekovų iš valdiškų institucijų nuomone, mokykloje klausantis apie sūnaus elgesį mamai nepavyko sulaikyti emocijų, todėl moteris pratrūko.
Tačiau profilaktinio pokalbio metu silpnumo akimirką prieš vaiką pakelta ranka brangiai kainuos — motinai pareikšti sunkūs įtarimai. Žinant, kaip vaikų teisės ginamos Norvegijoje, galima įsivaizduoti, kas tokiu atveju dėtųsi.
Tuo tarpu Lietuvoje, kaip patikino A.Tomkevičienė, šeimai bus pasiūlyta psichologo pagalba. O kas jeigu motina atsisakys psichologų? O gi nieko, smurto, ašarų pas mus tiek daug, kad jeigu iš smurtaujančių  šeimų atimtų vaikus, kažin ar jiems užtektų vietos valdiškuose globos namuose.