Nauja valdžia Viešvėnų kaimo bendruomenėje

Po 14 idėjinių darbo metų iš Viešvėnų kaimo bendruomenės pirmininkės pareigų pasitraukė Zita Bumblauskienė. Moteris paprašė Viešvėnų kaimo bendruomenės tarybos ją atleisti iš užimamų pareigų dėl esą kaltinimų vagyste, šmeižto netinkamai atliekant pareigas. Iš daugiau kaip 180 bendruomenės narių susirinkime dalyvavo 66. Skandalingai vykęs susirinkimas davė rezultatų — išrinkta nauja Viešvėnų kaimo bendruomenės taryba ir pirmininkė Gitana Lipskienė.

Donata Kazlauskienė

Nuo pat pradžių destruktyviai prasidėjęs posėdis, toks išliko iki pabaigos. Būrys žmonių, nesiliaujanti sumaištis, nesibaigiantys kaltinimai buvusiai pirmininkei ir Viešvėnų miestelio seniūnui Petrui Varneliui. „Dabar, esant valdžioje seniūnui ir bendruomenės pirmininkei, mūsų kaime vyksta ne progresas, bet regresas“,— prieš susirinkimą kalbėjo viešvėniškė Rimutė Zarinia. Ji teigė esanti priešiškai nusiteikusi prieš dabartinę valdžią ir nori pokyčių, nori, kad bendruomenė klestėtų.
Viešvėnų kaimo bendruomenės posėdžiui pirmininkavo P.Varnelis. Iš pradžių savo veiklos ataskaitą pristatė Z.Bumblauskienė. Pesimistiškai nusiteikusi moteris pabrėžė, jog viešai pristato ataskaitą tiems, kurie esą nežino, kur buvo išleisti pinigai. Buvusi bendruomenės pirmininkė papasakojo, kiek pinigų išleista posėdžiams, seminarams, Viešvėnų kaimo bendruomenės infrastruktūros poreikiams gerinti. Z.Bumblauskienė informavo, kad buvo nupirkta 250 kėdžių Kultūros centro salei, fotoaparatas, sumontuoti langų roletai ir t.t. Kalbėta apie nupirktą krosnį.
„Norisi užsiimti darbu, bet nesivadovauti nepagrįstomis kalbomis“,— sakė Z.Bumblauskienė ir pridūrė, kad viešvėniškiai dėl esą neveiksnios Viešvėnų kaimo bendruomenės tarybos neturėtų pernelyg priekaištauti vien dėl to, kad nario mokestis nerenkamas. Moteris aiškino siūliusi ir ekskursijas, ir kitas pramogas, tik norinčiųjų nebuvę, kai paprašyta susimokėti.
Į bendruomenę kreipėsi Viešvėnų Švč. Trejybės klebonas Renatas Liuberskis. Jis priminė viešvėniškiams ir seniūnijos gyventojams, kad pirmininkauti kaimo bendruomenei — savanoriškas darbas.
„Tai darbas vardan kitų. Ačiū Z.Bumblauskienei už didelį indėlį kaimo bendruomenei“,— sakė klebonas. Buvusiai Viešvėnų kaimo bendruomenės pirmininkei atsisveikinant, bendruomenės nariai įteikė gėlių, dovanų, Padėkos raštą. Moteris džiaugsmu netryško, tik vos nusišypsojo ir atsisveikindama pridūrė: „Jau prieš trejus metus norėjau išeiti, bet salėje tie patys kėlėte ranką mane palikti. Kai šiais paskutiniais metais esi taip „griaužiamas“, tai nebesinori dirbti“,— kalbėjo Z.Bumblauskienė.
Susirinkime pasisakė ir Viešvėnų kaimo bendruomenės įkūrėja Rita Lipskienė: „Ir man pirmininkaujant buvo tas pats: buvau ir vagilė, ir šiokia, ir tokia, nors viską dariau nuoširdžiai“.
Išrinkta Viešvėnų kaimo bendruomenės taryba. Pasiūlyta dešimt kandidatų, išrinkti penki: Erikas Volskis, Gitana Lipskienė, Arūnas Monstavičius, Aksana Jogminienė, Laimutė Urbonavičienė. Balsavimas atrodė ypač nedemokratiškas: vieni kitiems patarinėjo, už ką balsuoti, tarsi pirštu baksnojo už kiekvieną kandidatą.
Bendruomenės pirmininke paskirta G.Lipskienė. Ji surinko daugiausiai bendruomenės narių balsų. Tiesa, žurnalistai informuoti, kad G.Lipskienės, kaip bendruomenės pirmininkės kandidatūra, jau iš anksto buvo suplanuota. Tereikėjo ją išrinkti į tarybą. O kai balsavimas įvyko (švelniai tariant) ne itin demokratiškai, reikiamą kandidatą parinkti tikrai nesunku.
Susirinkime tvarkos, neabejotinai, trūko. Gyventojai vieni per kitus rėkė, nestigo priekaištų buvusiai tarybai, seniūnui. Pasigirdo net tokių kalbų: „Čia ne dėl bendruomenės viskas, o dėl seniūno. Gana tų cirkų. Išmesim, išėsim — nieko neduosim“. Esą tikimasi, kad jį išves STT su antrankiais. P.Varnelis prašė nešmeižti be pagrindo ir vis kartojo: „Tik nesipykit! Tik nesipykit!“. Anot Viešvėnų seniūno, tokiu elgesiu parodoma tikrasis bendruomenės veidas. „Galit susiskaidyti, bet turim būti vieningi. Jeigu aš padariau klaidą, taip ir pasakykit, bet neikit pakampėmis ir nešmeižkit“,— pyktelėjo P.Varnelis.
Destruktyviai ir be tvarkos vykęs gyventojų susirinkimas atvėrė didžiausius „skaudulius“, o jų, pasirodo, nemažai. Tiesa, vietoje žadėto „opozicionierių skandalo“, salėje girdėjosi vien tylus pusbalsis murmėjimas, jog „visi vagys, blogi ir t.t.“ Nė vienas bendruomenės narys, deja, neišdrįso argumentuotai išsakyti savo pozicijos, pateikti konkrečių kaltinimų buvusiai bendruomenės tarybai, suformuluoti reikalavimų naujai išrinktai komandai.
Šiuo metu Viešvėnų seniūnijoje veikia trys bendruomenės: Viešvėnų, Rūdupių, Rainių.