Skubotai priimami sprendimai kelia įtarimų

Telšių rajono savivaldybėje įvyko neeilinis Tarybos posėdis, kuriame aptarti svarbūs klausimai. Nestigo politikų emocijų protrūkių, aštrios kritikos, piktų pastabų.
Donata Kazlauskienė

Varna nuo mieto, kita — į vietą
Tarybos posėdyje iš Telšių rajono savivadybės administracijos direktoriaus pavaduotojo pareigų atleistas Kęstutis Gusarovas. Jei sausio 28-ąją Taryba patvirtins, jis bus paskirtas mero Petro Kuizino pavaduotoju. Skaitytojams priminsime, kad K.Gusarovo kėdė Taryboje „kainavo“ kito socialdemokrato Mariaus Lukauskio pasitraukimą iš Tarybos.
Sveikatos ir socialinių reikalų komiteto narių gretas papildė neseniai Tarybos nare tapusi gydytoja Virginija Vitkauskienė.
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktorius Saulius Urbonas pristatė 2016 metų biudžetą.

Brangūs butai — lėšų švaistymas
Dar nepatvirtinus posėdžio darbotvarkės, Tarybos narys Almantas Lukavičius pasiūlė nesvarstyti klausimo „Dėl pritarimo ir lėšų skyrimo projektui „Socialinio būsto fondo plėtra įsigyjant butus“. A.Lukavičiaus teigimu, jį reikėtų pirmiausia aptarti komitetuose ir tik tuomet priimti galutinį sprendimą. „To paties klausimo persvarstymas kiekviename Tarybos posėdyje primena desperatišką blaškymąsi. Kai pristatys klausimą, skaičiavimus, tuomet ir apsispręsime. Ar klausimą būtina priimti ypatingos skubos tvarka?“— klausė politikas.
Tarybos narys Danielius Rupšys pritarė kolegai: „Tarybos nariams daromas spaudimas. Informuojama apie neigiamas pasekmes, kad bus nepanaudoti pinigai ir tai jau esą paskutinis Tarybos posėdis, kai galima priimti sprendimą. Pasirodo, tai melagystė. Aną kartą, kai svarstėme tą patį klausimą, rodos, buvo ir laiko, reikėjo normaliai įsigilinti, svarstyti komitetuose, pateikti informaciją. Šiandien vėl grįžtame prie to paties klausimo“.
Prašymas neišpildytas, Taryba pritarė skirti lėšų projektui.
Dar gruodžio mėnesį Telšių rajono savivaldybės Taryba diskutavo šia tema. Kalbėta dėl pritarimo ir lėšų skyrimo projektui „Socialinio būsto fondo plėtra, rekonstruojant pastatą Lakštingalų g.8 (buvusi Jaunimo mokykla,— Red.), Telšių mieste ir įsigyjant butus“. Jau tuomet Tarybos nariai pasigedo konkretaus ekonominio pagrindimo, daugiau kaip 30 butų įsigijimą pavadino lėšų švaistymu. Nepagrįsto finansavimo skyrimą opozicijoje esantys Tarybos nariai palygino Telšių civilinės metrikacijos stogo remonto skandalui.
Teigta, kad pagal Telšių rajono savivaldybės administracijos specialistų nustatytą vieno buto kainą, rinkos kainomis galima įsigyti tris butus. Įdomu ir tai, kad Telšių mieste ir rajone apskritai šiuo metu sunku būtų rasti tokio kiekio butų pagal reikalaujamą kategoriją.
Gruodį, pasak P.Kuizino, tebuvo pirmasis žingsnis link projektų, toliau Regiono plėtros taryboje bus svarstomas priemonių planas, į kurį įtrauktų šį Telšių rajono savivaldybės planuojamą projektą, vėliau socialinės apsaugos ir darbo ministrė (SADM) Algimanta Pabedinskienė turėtų rašyti įsakymą su pateiktu sąrašu Europos Sąjungos finansavimui gauti, kitas žingsnis būtų pasirengimas paraiškai pateikti į Centrinę projektų valdymo agentūrą, po to galutinis Tarybos sprendimas.

Meluoja ar nemeluoja?
Telšių rajono savivaldybės administracijos direktoriaus S.Urbono teigimu, klausimo svarstymo skuba yra ta, kad Švietimo ir mokslo ministerija (ŠMM) pateikė siūlymą buvusiame Jaunimo mokyklos pastate įkurti socializacijos centrą, o esą atsakyti reikia nedelsiant. „Kas dėl socialinių būstų įkūrimo buvusiame Jaunimo mokyklos pastate, apie kuriuos kalbėta gruodžio mėnesį, jokios apgavystės ar melagystės nėra. Projektas pateiktas, tik paprašyta sustabdyti eigą, kol apsispręs Taryba. Jei pritariama perduoti pastatą ŠMM ir steigti socializacijos centrą jame, tuomet atsiimsime projektą socialiniams būstams įkurti iš Regioninės plėtros tarybos“,— sakė S.Urbonas.
D.Rupšys piktinosi dėl informacijos ir konkretumo stokos. Visą Telšių rajono savivaldybės administracijos atsakingų vadovų ir specialistų darbą pavadino serialu. „Įdomi detalė: gruodžio 10 d. Taryba patvirtino sprendimą dėl socialinių būstų, o gruodžio 9 d. įvairiuose nekilnojamojo turto internetiniuose portaluose pasirodė skelbimas apie superkamus butus Telšiuose. Galima pasakyti, kad vienos partijos vadovas nori „pasišūdeliauti“ iš šitų dalykų“,— pateikė savo versiją A.Lukavičius.

Daugiau skaitykite laikraštyje „Kalvotoji Žemaitija“ Nr. 6