Talka žaliuojančios girios gyvenimui

Telšių miškų urėdija balandžio 16-ąją 11 valandą prisijungė prie Nacionalinio  miškasodžio, kuris vienu metu vyko visose 42 mūsų šalies urėdijose. Taip buvo  siekiama naujo Lietuvos rekordo — didžiausio talkoje apsodinto miško ploto.  Manoma, kad iš viso tądien 100 ha mūsų šalies plote pasodinta apie pusę  milijono sodmenų.

Algirdas Dačkevičius

Prie telšiškių miškininkų iniciatyvos prisijungė pedagogai ir moksleiviai,  įmonių,  organizacijų, bendruomenių atstovai, jaunieji šauliai. Atvyko jų vietoj lauktos šimtinės gerokai daugiau — 120.
Pirmiausia talkininkus su Nacionalinio miškasodžio talka pasveikino Telšių miškų urėdijos urėdas Bronislovas Banys. „Sodindami kartu medį stipriname  bendrystę, labiau suartėjame su gamta. Žinoma, miškininkai ir be talkų išsiverstų, bet visa esmė glūdi kur kas giliau, nes kiekvieno iš  Jūsų pasodintas medelis tampa gyvu meilės gamtai liudininku ir tuo leidžia drauge pasidžiaugti“, — kreipdamasis į talkininkus sakė urėdas.
Talkoje dalyvavęs kraštietis aplinkos ministras Kęstutis Trečiokas irgi  pasveikino talkininkus, o į miškasodžio šventę atvyko su sūnumi ir anūku, taip  pat marčia. Niekuomet šmaikštumo nestokojantis ministras tryško gera  nuotaika, o pakalbintas sąmojingai pažėrė: „Talkoje dalyvaujame trys Trečiokai  ir viena Trečiokienė“. Talkininkus sveikino rajono valdžios vadovai, Seimo  narys Valentinas Bukauskas, o miškasodžio šventėje dalyvavęs Plungės meras Audrius Klišonis paragino: „Man regis, kad nuo kalbų kibkime prie darbų“.
Bepigu buvo darbuotis, nes miškininkai aprūpino sodinimo įrankiais ir  pirštinėmis, be to, patarė, kokiu atstumu ir kaip sodinti eglaites.
Įraudę darbavosi ne tik urėdas B.Banys, miškų želdinimo inžinierė  Lina Servienė, Telšių girininkijos girininkas Egidijus Kęsminas, kiti miškininkai. O VMT Miškų kontrolės skyriaus Šiaulių teritorinio poskyrio vyr. specialistas valstybinės aplinkos apsaugos inspektorius Arūnas Galinauskas vaizdžiai mokė jaunuosius talkininkus, kaip reikia įbesti sodinimo įrankį, o vėliau į paruoštą duobelę įsodinti eglaitę, neužlenkiant  jos šaknų.
Medelius  su savo atžalomis sodino Tarybos narė Laima Jurytė-Zakarauskienė.  Taip pat buvo smagu stebėti jauną Saidos ir Gintaro Krapikų šeimą, kaip ši su penkiamečiu Kristupu stropiai darbavosi. „Kristupas — didžiausias mūsų  talkininkas“, — šypsodamasi sakė mama. Gintaras, pasirodo, garsiojo krepšininko, o dabar trenerio, Gintaro Krapiko giminaitis.
Su meile ir labai kruopščiai eglaites sodino jaunosios šaulės, vadovaujamos  telšiškiams gerai žinomo Vaclovo Bartkaus. To paties, kuris gražią jūrininkų  draugystę su telšiškiais buvo užmezgęs, yra aktyvus ir kitų iniciatyvų autorius bei puoselėtojas. Ir iš sodinamo ploto su pulkeliu  jaunųjų talkininkių paskutinis pasitraukė. Mat vienur kitur rado po galelį neužsodintą. Vaclovas, rodydamas gražų pavyzdį, tarsi mokė pagal  žemaitišką šūkį: „Kon dara, veiziek gala!“.
Ant gretimos kalvelės garavo katilai su gardžia sriuba. Talkininkai sėdo prie  sumaniai miškininkų sumeistrautų mobilių stalų. Mezgėsi nuoširdus pokalbis.  Ministras Kęstutis Trečiokas užsiminė, jog yra pasodinęs ne vieną šimtinę  medelių: ir tėviškėje, ir pas brolį. Telšiuose gyvena jo mama — didelė  aplinkos puoselėtoja, todėl ir sodyba — tarp gražiausiųjų. Matyt, gera  tėvonijos dvasia sūnų lydi gyvenime, nes jam šiuo metu rūpi visos Lietuvos  aplinkos grožis.
Sodmenims linkėjo prigyti visi talkininkai. Jie apdovanoti atminimo  gairelėmis, kurios neleis pamiršti, jog  balandžio 16-ąją 2,1 ha plote pasodinta 5900 eglaičių, kurios buvusią  kirtavietę pakvies naujam žaliuojančios girios gyvenimui.

Nuotraukoje: Urėdas Bronislovas Banys pasveikino talkininkus ir pasidžiaugė jų gausa.