Geriausias pavyzdys — pradėti nuo savęs

Minėdama Šuns dieną Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba (toliau — VMVT) į svečius pasikvietė vaikus, policijos pareigūnus ir žurnalistus. Renginio pabaigoje VMVT parke pasodintas ąžuoliukas veterinarijos gydytojo Raimondo Sinkevičiaus 50-ojo jubiliejaus proga.

Giedra Akavickienė

Policija perima iššūkį
Šventės pagrindinė idėja — „Suženklink savo augintinį“. Telšių VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius Zigmas Nevardauskas kalbėjo, jog darbuotojai savo pavyzdžiu stengiasi paskatinti visus elgtis atsakingai ir paženklinti šunis, kates, šeškus. Tad, pasak Z.Nevardausko, geriausias pavyzdys — pradėti nuo savęs.
Šventiniame renginyje dalyvavo akcijos perėmėjai Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovai, taip pat  Telšių lopšelio-darželio „Mastis“ auklėtiniai, kuriems VMVT specialistai papasakojo, kaip atsakingai prižiūrėti savo augintinį: šerti, laikyti, užtikrinti jo gerbūvį karštuoju metų laiku, ir kad jį reikia suženklinti.  
Vaikai susidomėję stebėjo, kaip gyvūnams įterpiama poodinė mikroschema. Akcijos metu veterinarijos gydytoja Jūratė Sinkevičienė suženklino Telšių VMVT darbuotojų augintinius.
Į šventę atvyko ir Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato kinologas Tomas Taurinskis su augintiniu Attilu. Nors tarnybinis šuo Attilas mikroschema jau paženklintas seniai, pasikeitus reikalavimams, jo duomenys nebuvo įvesti į Gyvūnų augintinių registrą, tad pasinaudota puikia proga tai padaryti. Attilui atiteko 112-asis Telšių rajone suregistruotų augintinių numeris. Pažymint šį su Bendrojo pagalbos centro telefonu sutampantį skaičių, Z.Nevardauskas pareigūnui įteikė simbolinį pažymėjimą.
Siekiant, kad prasminga idėja, skatinanti būti atsakingais savo gyvūnų augintojais, tęstųsi, Telšių VMVT darbuotojai estafetę perdavė iššūkį priėmusiam Telšių apskrities vyriausiojo policijos komisariato Viešosios policijos skyriaus viršininkui Giedriui Apūkui. Artimiausiu laiku komisariate taip pat vyks akcija „Suženklink savo augintinį!”

Procedūra — neskausminga
2016 m. sausio 1 d. įsigaliojo Lietuvos Respublikos žemės ūkio ministro įsakymas „Dėl  gyvūnų augintinių ženklinimo ir registravimo taisyklių patvirtinimo“, kuris įpareigoja registruoti ir suženklinti šunis, kates ir šeškus. Šiems gyvūnams po oda tarp menčių įterpiama poodinė mikroschema. Gali būti ženklinami ir registruojami kiti laikomi augintiniai. Jiems poodinė mikroschema įterpiama atsižvelgiant į ženklinamo gyvūno augintinio rūšies ypatumus taip, kad nebūtų pažeista ženklinamo gyvūno augintinio gerovė. Visi suženklinti gyvūnai registruojami Gyvūnų augintinių registre.
Telšių VMVT darbuotojai, kaip atsakingai žiūrintys į gyvūną ir siekiantys tinkamai atlikti kontrolę, ženklina, registruoja, skiepija savo augintinius bei savo pavyzdžiu skatinta kitus tai padaryti. Į kvietimą būti atsakingiems gyvūnų laikytojams atsiliepė ir iššūkį priėmė Telšių apskrities vyriausiasis policijos komisariatas.  Šiuo metu Telšių rajone suženklinta jau 80 augintinių.
Augintinių suženklinimas ir registravimas reikalingas norint nustatyti rasto, nuskriausto, pabėgusio, dingusio ir taip į namus nesugrįžusio ar agresyvaus gyvūno šeimininką. Gyvūnų augintinių registre bus duomenys apie vakcinavimą nuo pasiutligės ir savininkas turės visą reikalingą informaciją dėl skiepijimo pabaigos laiko.
Pati procedūra nėra skausmingesnė už paprastą skiepijimą. Gamintojas mikroschemas tiekia steriliai supakuotas, paruoštas naudoti po vieną. Kadangi ji yra labai maža, po gyvūno oda įterpiama specialia adata. Mikroschema yra visiškai saugi ir nekenksminga gyvūnui.
Visi, norintys suženklinti ir registruoti savo augintinius, gali kreiptis į veterinarijos gydytoją. Visą reikalingą informaciją suteiks Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba nemokama telefono linija (8~800) 40403 arba Telšių valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba telefonu (8~444) 78718. Naudingą informaciją rasite ir internetinėje svetainėje www.vmvt.lt

Nuotraukoje: Telšių VMVT viršininkas-valstybinis veterinarijos inspektorius  Zigmas Nevardauskas (kairėje) veterinarijos gydytojams Jūratei ir Raimondui  Sinkevičiams įteikė padėką už profesionalią, aktyvią veiklą, veterinarijos  gydytojo ir gyvūnų laikytojų partnerystės stiprinimą efektyviai įgyvendinant  veterinarinius reikalavimus bei užtikrinant gyvūnų augintinių gerovę ir apsaugą.