Sporto klubas „Topolis“ — antrieji jaunųjų raitelių namai

Kaip bitės renka medų, taip ir žmogus kuria savo namus neskubėdamas, metų metais. Ir tai natūralu, nes namai — tai jo nueito kelio atspindys. Jau 10 metų Telšių pašonėje įsikūręs žirginio jojimo sporto klubas „Topolis“ — antrieji jaunųjų raitelių namai.

Aušra Grajauskaitė

Nusprendžiau nepasakoti istorijos apie „kažką“, o supažindinti Jus su mūsų gyventojais.
Topolis — žemaitukų veislės žirgas, pirmasis šio žirgyno gyventojas ir mokytojas. Būtent jo garbei ir pavadintas žirgynas. Tai stipus ir išmintingas žirgas. Per savo 12 metų prikrėtęs daug įvairiausių „arklybių“, tačiau vis dėlto, tai pats stabiliausias žirgas, su kuriuo, kaip žirgyno vaikai sako, „nors į karą“!
Perlis. Šį žemaituką tikriausiai žino visi Telšių vaikai. Tai vaikų arkliukas, su kuriuo jojant aikštėje, gali jaustis saugiai ir nieko nebijoti. Tai žirgas, kuris visada paguos ir pralinksmins, jei būsi blogos nuotaikos. Vaikų paklausus, kokios veislės žirgai patinka labiausiai, dažniausiai išgirstame atsakymą „Perlio veislės“.
Fortūna draugauja su kitokiais žmonėmis, su ypatingais. Žmogutis, kuriam sunku kalbėti, gana greitai susikalba su šia kumele, o tas, kuris negali vaikščioti, užlipęs ant jos šaukia iš džiaugsmo „aš galiu bėgti!“. Tai nuostabus gyvūnas, atnešantis fortūną kiekvienam ją paglosčiusiam.
Frontera — tai nuosava sporto klubo „Topolis“ tenerės kumelaitė. Labai stipi ir galinga gražuolė. Su ja pajos ne kiekvienas, o bendrą kalbą rasti taip pat sunkoka. Tačiau jaunieji raiteliai, kurie nusipelnė savo pastangomis ir įdėtu darbu jojant,— tikrai turi laimę užsėsti ant šios širmukės. O laimė vaikų akyse tokiomis akimirkomis yra didžiulė.
Polis — arabų veislės eržilas. „Eržilas aukselis“ — dar vadinamas raitelių. Arabų vertinimuose tapęs savo gupės čempionu ir vicečempionu. Jis niekada neįkąs ir niekada neužmins jokio gyvo padarėlio. Tai gyvūnas, gerbiantis žmogų, mylintis jį ir suprantantis. O juk tai ir svariausia tarp raitelio ir žirgo.
Fyfa — baltakojė, auksaplaukė kumelaitė, gimusi ir augusi Topolio žirgyne. Žinant tai, kad jos mama Fortūna, galima teigti, iš kur ji paveldėjo tokį stiprų charakterį ir valdingumą. O prie grožio stipriai prisidėjo jos tėvas — arabas Admirolas. Kumelė tikra fyfa — į balas nelips, baltų kojų nesušlaps, bet jei reikės kažką patampyti už kasų — mielai tai padarys.
Singa — dar kitaip meiliai vadinama „snieguole“. Arabų veislės kumelaitė, mažutė, jaunutė, dar tik pradėjusi eiti į pirmą klasę. Dar daug laiko reikės, kol ji supras, kad žmogus, sėdintis ant jos nugaros, nieko blogo padaryti jai nesiruošia. Singa šauni kumelaitė, lengvai dresuojama ir labai stipri. Berods, tai auganti Fronteros pamaina.
Perkūnas — juodas lyg sakalas, greitas lyg vijurkas žemaitukų veislės eržilas. Licencijuotas, aukštais balais įvertintas žirgas. Jis stengiasi išgirsti žmogaus šnibždėjimą ir susilaikyti nebėgęs visu greičiu, nors trokšta kuo greičiau išjoti. Perkūnas visiškai pateisina savo vardą. Grįždamas į arklides, sužvengia tarsi koks griaustinis. Lygiai tą patį padaro ir išeidamas iš jų. Mūsų arklidėse jis nėra ilgai, tačiau vaikai jau spėjo pamilti šį juodąjį gražuolį.
Kung Sanna, arba trumpiau — tiesiog Kingas. Mūsų naujokėlis, smulkutis greituolis žirgas. Arkliukas parvykęs iš Švedijos. Pasaulio matęs nemažai, keliavęs iš vienos vietos į kitą. Bėgęs varžybose ir neturėjęs daug laiko džiaugtis gyvenimu. Tikimės, jog tai paskutinė šio žirgo kelionių vieta, jog tai jo namai, iš kurių išvykęs, į juos ir parvyks.
Na, ir paskutinis arklidžių gyventojas, tačiau neprasčiausias. Kaip yra sakoma: ne ūgis, o smūgis. O smūgį jis turi stiprų! Tai Blinda. Poniukas, arba visas ponis. Išdykęs, juokingas, bet visų labai mylimas. Pripažinsiu, charakteris jo sudėtingas — užsispyręs, mėgsta dantukus parodyti, jei kišenėje turėsi obuoliuką, jis būtinai pavogs šį skanėstą. Tai mažas banditukas, kuriam reikia šiek tiek drausmės ir rūpesčio. Juk mes visi kažkada buvome vaikai.
Štai ir susipažinote su mūsų namų gyventojais. O jei norite juos pamatyti gyvai ir jais pasigrožėti, kviečiame šiandien nuo 9 valandos atvykti į žirgyną, kur vyks nacionalinės jojimo ištvermės varžybos. Jų metu galėsite palaikyti ne tik mūsų žirgus, bet ir iš kitų miestų, iš kitų arklidžių atvykusius gražuolius ir gražuoles.