„Garažininkai“ laimėjo mūšį: rinkliavos surinkti bendrijų pirmininkai neprivalo

Rašėme, kad Telšių rajono savivaldybė dar 2013 metais sumanė atliekų surinkimo rinkliava apmokestinti garažų bendrijų narius. Tačiau tik šiemet garažų bendrijų pirmininkai gavo mokėjimo pranešimus ir kilo pasipiktinimas.

Alvydas Ivoncius

Valdininkai paisė tik savo pačių patogumo
Rajono valdžiai nepavyko nepastebimai prasmukti pro savo pačios sprendimo sukeltą žmonių nepasitenkinimą. Savivaldybės tarybos narys Algirdas Bacevičius kreipėsi į merą Petrą Kuiziną, prašydamas parengti sprendimo atleisti garažų bendrijas nuo rinkliavos projektą. Tai buvo padaryta, tačiau socialdemokratai, darbiečiai, „valstiečiai“ ir konservatoriai nepanoro atleisti garažų bendrijų nuo rinkliavos.
A.Bacevičius į Savivaldybės salę pakvietė garažų bendrijų atstovus. Žmonės piktinosi ir pačia rinkliava, ir jos surinkimo tvarka. Aiškinta esą garažuose atliekos nesikaupia, tai kodėl reikėtų tą rinkliavą mokėti. Bendrijų pirmininkus piktino, kad pranešimai dėl rinkliavos sumokėjimo atsiųsti jiems, o ne garažų savininkams.
„Kalvotoji Žemaitija“ ankstes-niame susirinkime Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojo Rimanto Žebrausko klausė, kokiu teisės aktu remiantis mokėjimo pranešimai išsiuntinėti garažų bendrijų pirmininkams. R.Žebrauskas, aišku, į klausimą nesugebėjo atsakyti, tačiau pažadėjo išsiaiškinti.
Tą patį klausimą kitame susirinkime pateikėme UAB „Telšių regioninio atliekų tvarkymo centras“ direktoriui Rimantui Adomaičiui.
Jis yra ir Telšių rajono savivaldybės tarybos narys, jos Verslo, ekonomikos ir finansų komiteto pirmininkas.
R.Adomaitis aiškino, kad pranešimai pirmininkams išsiųsti, kadangi garažų bendrijos yra juridiniai asmenys. Pastebėjome: juridiniai asmenys yra daugiabučių namų bendrijos, tačiau pranešimai siunčiami butų pirmininkams. R.Adomaitis negalėjo nurodyti jokio teisės akto, kuris įpareigotų garažų bendrijų pirmininkus surinkti rinkliavą ir ją sumokėti „Telšių regioniniam atliekų tvarkymo centrui“.
Išsiuntinėti pranešimus garažų bendrijų pirmininkams labai patogu ir rajono valdžiai, ir „Telšių regioniniam atliekų tvarkymo centrui“. Tačiau rinkliavos surinkimas — „Telšių regioninio atliekų tvarkymo centras“ tikslas ir pareiga, o rinkliavos sumokėjimas — piliečių prievolė. Kurių galų garažų bendrijų pirmininkai turėti dirbti už „Telšių regioninį atliekų tvarkymo centrą“?

Net nesistengė susirinkti duomenų
Paklausus, kas bus, jei pirmininkai rinkliavos nesurinks, R.Adomaitis atsakė: „Nieko nebus“. Tačiau netrukus patikslino: susikaupus skoloms, bendrijos bus perduotos teisman ar skolų išieškojimo bendrovei.
Pasak R.Adomaičio, „Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“ neturi jėgų išsiaiškinti, kur gyvena garažų savininkai, net ne visus pirmininkus surado.
Tačiau ne visus savo bendrijų narius aptinka ir pirmininkai. Prie kai kurių garažų jau daugybę metų želia žolė. Pirmininkai neranda visų savininkų, kai reikia sumokėti žemės mokestį ir už elektrą. Šias išlaidas dažniausiai dengia iš savo kišenės.
„Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“ galėjo paprašyti pirmininkų pateikti garažų bendrijų narių kontaktinius duomenis, tačiau to net nedarė.

Prisipažino suklydę
Praėjusią savaitę, šįsyk mero Petro Kuizino iniciatyva, įvyko dar vienas susitikimas su garažų bendrijų atstovais. Meras pakvietė susitikime dalyvauti „Telšių regioninio atliekų tvarkymo centro“, Registrų centro, Savivaldybės administracijos atstovus. P.Kuizinas paragino diskutuoti, aiškintis situaciją ir ieškoti išeities.
R.Adomaitis papasakojo tą patį, kas jau žinoma: rinkliava garažų bendrijoms patvirtinta Savivaldybės tarybos sprendimu, o Taryba savo ruožtu rėmėsi aplinkos ministro įsakymu. Taigi esą šios rinkliavos atšaukti negalima, bet Savivaldybė pati turi teisę sumokėti už garažų bendrijas, kas, anot R.Adomaičio, būtų neteisinga kitų mokesčių mokėtojų atžvilgiu.
„Kalvotoji Žemaitija“ R.Adomaičiui priminė, kad pagal Bendrijų įstatymą bendrijos turtas yra atskirtas nuo jos narių nuosavybės. Bendrija neatsako už savo narių asmeninį turtą. Vadinasi, kaip juridinis asmuo, bendrija gali turėti kokias nors prievoles tik už turtą. Remiantis šia nuostata, bendrija, kaip juridinis asmuo, negali prisiimti nei pareigos, nei prievolės už asmeninį savo narių turtą, dėl kurio reikia sumokėti atliekų rinkliavą. Tokiu atveju bendrijų pirmininkai neprivalo rinkti rinkliavos, o „Telšių regioninis atliekų centras“ pasielgė negražiai, jiems išsiuntinėdamas pranešimus.
Susirinkę žmonės pastebėjo, kad pranešimuose įspėjama ir apie sankcijas, jei nebus sumokama rinkliava. Yra numatyta, kad, nemokant rinkliavos, garažų bendrija bus perduota skolų išieškotojams. Rinkliava taikoma garažams, o ne bendrijoms kaip juridiniams asmenims, tai ir tie skolų išieškotojai neturėtų jokių teisinių pagrindų savo veiksmams atlikti. Beje, o iš ko išieškotų, jei garažų bendrijos, kaip juridiniai asmenys, neturi jokio turto?
Susirinkime dar kartą žmonės priminė, kad bendrijų pirmininkams ne visus garažų savininkus įmanoma rasti. Registrų centro duomenimis, kaip nekilnojamasis turtas tėra įregistruota tik trečdalis garažų. Taigi „Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“, abejingai viską stebint rajono valdžiai, nepagrįstai išsiuntinėjo pranešimus dėl rinkliavos sumokėjimo garažų bendrijoms, o ne jų nariams. Tai susirinkime turėjo pripažinti ir meras P.Kuizinas, ir R.Adomaitis. Mat abu pareiškė esą tie pranešimai tėra tik… informacija, kad tokią rinkliavą reikės mokėti. Deja, žmonėms pateiktų dokumentų žanras ne toks: tai mokestiniai pranešimai, o ne kokie nors informaciniai lapeliai. P.Kuizinas ir R.Adomaitis pareiškė (pastarasis labai nenoromis), kad garažų bendrijų pirmininkai neprivalo surinkti rinkliavos ir ją sumokėti. Pranešimai bus išsiuntinėti garažų savininkams.

Esi tvarkingas — mokėk
Gali susidaryti keistoka situacija. Iš garažų bendrijų pirmininkų bei Registrų centro „Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“ sužinos tik dalies garažų savininkų duomenis. Vadinasi, pranešimai apie rinkliavą bus išsiuntinėti tik tiems žmonėms, kurie savo garažų reikalus tvarko kruopščiau. Nei už elektrą, nei žemės mokesčio nemokantys, į garažų bendrijas numoję ranka savininkai negaus pranešimų, todėl nieko ir nemokės. Išsiųsti pranešimus dėl mokėjimo vien tvarkingiems garažų bendrijų nariams taipogi būtų neteisinga.
Savivaldybės tarybos narys A.Bacevičius paklausė, kodėl „Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“ rinkliava nepradėjo rūpintis 2013 metais, kai Savivaldybės taryba priėmė sprendimą. R.Adomaitis aiškino esą pirmiausia reikalai buvo tvarkomi Plungėje ir Mažeikiuose, o dabar atėjo eilė ir telšiškiams.
Nuo 2013 metų „Telšių regioninis atliekų tvarkymo centras“ ir Telšių rajono savivaldybė turėjo pakankamai laiko išspręsti visas problemas, susijusias su šios rinkliavos surinkimu ir mokėjimu. Tačiau nieko nedaryta. Nutarta naštą permesti bendrijų pirmininkams, kas neteisėta ir ką teko atšaukti.